28 Αυγ 2009

Ο Νετανιάχου ζητάει κυρώσεις που θα "παρέλυαν" το Ιράν

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου, ζήτησε την Πέμπτη στο Βερολίνο την επιβολή "κυρώσεων που θα παραλύσουν" το Ιράν, ώστε να το εμποδίσουν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
"Το πιο σημαντικό που θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε, είναι οι κυρώσεις που θα το παρέλυαν". Είναι εφικτό να ασκήσουμε πραγματικές πιέσεις στο καθεστώς της Τεχεράνης", είπε ο Νετανιάχου σε κοινή συνέντευξη τύπου με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, προσθέτοντας ότι αν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν επιτύχει συμφωνία στην κλιμάκωση των κυρώσεων, τότε ΗΠΑ και Ευρώπη να επιβάλουν τις δικές τους.
Από την πλευρά της, η Αγγελα Μέρκελ είπε ότι "ο χρόνος πιέζει", ώστε η Τεχεράνη να απαντήσει στην πρόταση διαλόγου για τη διακοπή του πυρηνικού της προγράμματος .
Αν δεν επιτευχθεί πρόοδος έως τον Σεπτέμβριο, "σκοπεύουμε λα λάβουμε πιο δραστικά μέτρα εναντίον του Ιράν στους τομείς της ενέργειας και της οικονομίας", υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι κυρώσεις θα ήσαν πιο αποτελεσματικές με τη συνεργασία της Ρωσίας και της Κίνας.