28 Αυγ 2009

Ελλάδα – ΝΑΤΟ – Τουρκία

Η επίσκεψη του νέου ΓΓ του ΝΑΤΟ Rasmussen σε Ελλάδα και Τουρκία και η προτεραιότητα που αποδίδει στην αποκατάσταση των διμερών σχέσεων για την καλύτερη λειτουργία της Συμμαχίας, προβάλλονται σε ανταποκρίσεις του Gerd Höhler στην εφ. Der Tagesspiegel με τίτλο «Ο Rasmussen πιέζει – ΓΓ του ΝΑΤΟ: Η αντιπαράθεση Ελλήνων και Τούρκων δυσχεραίνει τις επιχειρήσεις της Συμμαχίας»
Ο Gerd Höhler, στην ανταπόκρισή του επισημαίνει ότι το ζητούμενο για το νέο ΓΓ του ΝΑΤΟ είναι «η στενότερη συνεργασία ανάμεσα στη Συμμαχία και την ΕΕ», η οποία παρακωλύεται εδώ και χρόνια από τις προστριβές των δυο συμμάχων, Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς και από τη διαιώνιση του Κυπριακού προβλήματος.
"Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σ’ αυτήν την πολιτική αντιπαράθεση να θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των στρατιωτών μας στο πεδίο της μάχης, αλλά πρέπει να βρούμε ρεαλιστικές λύσεις", δήλωσε ο Rasmussen την Πέμπτη μετά τις συνομιλίες στην ελληνική πρωτεύουσα. Η συνεργασία ανάμεσα στη Συμμαχία και την ΕΕ ρυθμίστηκε το 2003 στην επονομαζόμενη Συμφωνία Berlin-Plus. Προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ανταλλαγή μυστικών πληροφοριών μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ καθώς και ότι η ΕΕ μπορεί να χρησιμοποιεί υποδομές του ΝΑΤΟ σε δικές της στρατιωτικές αποστολές. Οι δυσκολίες ξεκίνησαν το 2004 με την ένταξη της διαιρεμένης Κύπρου στην ΕΕ. Καθώς η Τουρκία διατηρεί από το 1974 υπό στρατιωτική κατοχή το βορρά της Κύπρου, η τελευταία μπλοκάρει τη στενότερη πρόσδεση της Άγκυρας στην Ευρωπαϊκή Αμυντική Υπηρεσία (EDA). Αυτό παρεμποδίζει και η Ελλάδα παραπέμποντας στις συνεχείς τουρκικές παραβιάσεις του εναερίου χώρου πάνω από το Αιγαίο».
Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι «και η Τουρκία με τη σειρά της μπλοκάρει στο ΝΑΤΟ τις συνομιλίες με την ΕΕ, καθώς η Συμφωνία Berlin-Plus προβλέπει την ανταλλαγή μυστικών πληροφοριών, μόνο όταν όλα τα συμβαλλόμενα κράτη έχουν υπογράψει συμφωνίες ασφαλείας. Η Κύπρος δεν έχει υπογράψει τέτοια συμφωνία με το ΝΑΤΟ. Δεδομένων των εμποδίων που παρεμβάλλουν και οι δυο πλευρές, ΕΕ και ΝΑΤΟ προσπαθούν να ρυθμίσουν τη συνεργασία διαμέσου άτυπων διαύλων. Αυτό ωστόσο παραμένει δύσκολο. ‘Έχουμε φτάσει σ’ ένα σημείο, όπου αυτό δυσχεραίνει τις επιχειρήσεις μας’, δήλωσε ο Rasmussen στις Βρυξέλλες πριν από την αναχώρησή του για Αθήνα και Άγκυρα».
«Στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζεται ότι ο πυρήνας του προβλήματος βρίσκεται στην ‘παράδοξη κατάσταση’, ότι δηλαδή η Τουρκία που διαπραγματεύεται με την ΕΕ την ένταξή της, δεν αναγνωρίζει την Κύπρο που είναι μέλος της ΕΕ. Σ’ αυτό αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, όταν τόνισε μετά τη συνομιλία του με τον Rasmussen, ότι η συνεργασία του ΝΑΤΟ με την ΕΕ θα πρέπει να συμπεριλάβει όλα τα κράτη-μέλη.