24 Οκτ 2009

Νέα Γερμανική κυβέρνηση υπό την Α. Μέρκελ

Μετά το κυβερνητικό πρόγραμμα, Χριστιανοδημοκράτες και Φιλελεύθεροι κατέληξαν και στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Την ερχόμενη Τετάρτη η κυβέρνηση υπό την Άγκελα Μέρκελ θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων της κεντροδεξιάς διήρκεσαν σχεδόν τέσσερις εβδομάδες και όπως παραδέχονται στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών και των Φιλελευθέρων μόνο εύκολες δεν ήταν. Σύμφωνα μάλιστα με το περιοδικό Der Spiegel (Ντερ Σπίγκελ) η χθεσινή νύχτα ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη. Και αυτό γιατί δεν είχαν διευθετηθεί πολλές εκκρεμότητες που αφορούσαν στο ζήτημα των φορολογικών ελαφρύνσεων. Η τελική συμφωνία για το κυβερνητικό πρόγραμμα επετεύχθη στις 2.12 τα ξημερώματα και προβλέπει μεταξύ άλλων φορολογικές ελαφρύνσεις ύψους 24 δισεκατομμυρίων ευρώ από το 2011 μέχρι το 2013. Λίγο αργότερα οι επικεφαλής των τριών κομμάτων εμφανίστηκαν στους ξενυχτισμένους δημοσιογράφους, δεν είχαν ωστόσο όρεξη για πολλές δηλώσεις. Παρέπεμψαν στη σημερινή συνέντευξη τύπου των ηγετών των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.
«Δεν θα αυξήσουμε του φόρους»
Έχουμε μια κυβέρνηση που εργάζεται στην κατεύθυνση της ανακούφισης των πολιτών, τόνισε η κυρία Μέρκελ. «Η νέα κυβέρνηση κρατά το λόγο της. Και αυτό καταδεικνύεται από το κοινό κυβερνητικό πρόγραμμα. Δεν αυξάνουμε τους φόρους και τις εισφορές, αλλά επενδύουμε στην ανάπτυξη. Ανακουφίζουμε από τα βάρη τους πολίτες», δήλωσε η καγκελάριος.
Η νέα κυβέρνηση θα δώσει έμφαση στην προστασία των εργαζομένων, πρόσθεσε η καγκελάριος και διευκρίνισε: «Στόχος της κυβέρνησης είναι η υπέρβαση της κρίσης. Θέλουμε να βγούμε ενισχυμένοι από αυτή. Και στην κατεύθυνση αυτή το κλειδί είναι η απασχόληση. Εργασία και ασφάλεια. Τα κεντρικά μέτρα που θα λάβουμε θα αποσκοπούν στο να επεκτείνουν την ομπρέλα προστασίας των εργαζομένων. Η ομπρέλα αυτή έρχεται συμπληρωματικά προς τα κρατικά προγράμματα ενίσχυσης της οικονομίας».
Νομοσχέδιο για την επίσπευση της ανάπτυξης
Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει υψηλότερη φορολογία, είπε η Άγκελα Μέρκελ, προσθέτοντας: «Ο δεύτερος πυλώνας θα είναι η ανακούφιση των πολιτών από τα βάρη, έτσι ώστε η εργασία να αποδίδει καρπούς στους πολίτες. Θα εγκρίνουμε ένα νομοσχέδιο για την επίσπευση της ανάπτυξης. Ο νόμος αυτός που θα τεθεί σύντομα σε ισχύ θα προβλέπει φοροαπαλλαγές για τις οικογένειες και μεταρρυθμίσεις στο πεδίο της φορολόγησης επιχειρήσεων και κληρονομιάς. Προβλέπει επίσης μείωση της γραφειοκρατίας, αλλά και δυνατότητες πρόσθετης απασχόλησης, προκειμένου να ενταχθούν περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο της εργασίας».
Ο Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών
Η κυβέρνηση Μέρκελ αποτελείται από 16 υπουργούς. Οκτώ από αυτούς προέρχονται από την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), πέντε υπουργεία παίρνει το Κόμμα των Ελευθέρων Δημοκρατών (FDP) και τρία οι Χριστιανοκοινωνιστές από τη Βαυαρία (CSU). Ως είθισται το χαρτοφυλάκιο των Εξωτερικών ανατίθεται στον μικρό κυβερνητικό εταίρο. Στην περίπτωση αυτή στους Ελεύθερους Δημοκράτες και τον πρόεδρό τους Γκίντο Βεστερβέλε.
Έκπληξη θεωρείται η μετακίνηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το υπουργείο Εσωτερικών στο υπουργείο Οικονομικών. Θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει κανείς το σημαντικότερο αυτή τη στιγμή υπουργείο, καθώς τα ελλείμματα έχουν διογκωθεί σε πρωτοφανή επίπεδο για την μεταπολεμική Γερμανία, εξαιτίας φυσικά της παγκόσμιας κρίσης. Ο κ. Σόιμπλε ως νομικός εξειδικευμένος σε οικονομικά θέματα με πλούσια εμπειρία στα δημόσια οικονομικά, θεωρείται ο κατάλληλος άνθρωπος σύμφωνα με την εφημερίδα Rheinische Post. Άλλωστε χαρακτηρίζεται ως υπουργός που αδιαφορεί για το πολιτικό κόστος των αποφάσεών του.
Το υπουργείο Εσωτερικών αναλαμβάνει ο μέχρι τώρα υπουργός Καγκελαρίας Τόμας ντε Μεζιέρ. Ο υπουργός Οικονομίας Καρλ Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ μετακομίζει στο υπουργείο Άμυνας. Ο αντιπρόεδρος του FDP Ράινερ Μπρούντερλε αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομίας. Έκπληξη θεωρείται επίσης η ανάθεση στον 36χρονο Φίλιπ Ρέσλερ του υπουργείου Υγείας.