4 Νοε 2009

Η Αμερικανική και η Ρωσική Οικονομία: Συγκριτική μελέτη

Χθες, ( 2 Νοεμβρίου) πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η ετήσια διάλεξη του Διεθνούς Κέντρου Μελετών Ευξείνου Πόντου (ΔΙΚΕΜΕΠ) με ομιλητή τον γνωστό ακαδημαϊκό Sir Βασίλειο Μαρκεζίνη και θέμα «Η Αμερικανική και η Ρωσική Οικονομία: Συγκριτική Μελέτη».

Κεντρικό άξονα της διάλεξης αποτέλεσε η συγκριτική παρουσίαση της αμερικανικής και της ρωσικής οικονομίας, μεσούσης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Η μελέτη του κ. Μαρκεζίνη προσεγγίζει τις δύο οικονομίες που στηρίζονται σε ριζικά διαφορετικές πολιτικοοικονομικές ιδεολογίες. μέσα από έξι διαφορετικές αλλά ταυτόχρονα αλληλένδετες σκοπιές: «Ο αντίκτυπος της γεωγραφίας», «Ιστορικές αναταραχές: αυταρχισμός έναντι δημοκρατίας», «Οι φυσικοί πόροι ως θεμέλιο του μέλλοντος», «Περισσότερα στοιχεία και αριθμοί», «Μια κρατική οικονομία που χρησιμοποιεί το ιδιωτικό ταλέντο: Η άνοδος και η τιθάσευση των Ρώσων ολιγαρχών», «Ικανότητα αντιμετώπισης νέων προκλήσεων».

Τη χθεσινή διάλεξη τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι του πολιτικού, ακαδημαϊκού και επιχειρηματικού κόσμου μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Γ. Βαληνάκης, Ι. Βαρβιτσιώτης, Ε. Βερυβάκης, Π. Δούκας, Ι. Καψής, Β. Κεδίκογλου, Ι. Κοράντης, Φ. Κουβέλης, Α. Λιβάνης, Γρ. Νιώτης, Πρ. Παυλόπουλος, Α. Πεπονής, Λ. Τσούκαλης, Α. Ψαρούδα–Μπενάκη κ.α

Νίκησε η Ευρώπη!

Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις και εκβιασμούς εκ μέρους της Τσεχίας (που απέδωσαν όμως) ολοκληρώθηκε χθες με την υπογραφή από τον τσέχο Πρόεδρο κ. Κλάους, η Συνθήκη της Λισαβόνας, που φέρνει την Ευρωπαϊκή Ένωση ένα ακόμη βήμα μπροστά, πλησιέστερα στην ουσιαστική ολοκληρωσή της. Με αφετηρία αυτό το γεγονός ο Σουηδός πρωθυπουργός Fredrik Reinfeldt συζητά ήδη μια πιθανή έκτακτη σύνοδο για τον προσδιορισμό των υποψηφίων για τα νέα ύπατα αξιώματα της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 12 και 18 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο δείπνου.

Zapatero για λαθρομετανάστευση

Με δηλώσεις του, ο σοσιαλιστής Ισπανός Πρωθυπουργός Jose Luis Zapatero ύστερα από την συνάντηση του με τον ομόλογο του της Μάλτας Lawrence χθες στην Μαδρίτη, πρότεινε την πραγματοποίηση κοινών ευρωπαϊκών πτήσεων για τον επαναπατρισμό λαθρομεταναστών. Ο κ. Zapatero ζήτησε την αλληλεγγύη των 27 για το θέμα της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης και μεγαλύτερη πολιτική και διπλωματική προσπάθεια και τόνισε ότι στόχος της χώρας του είναι η ενίσχυση της Frontex και η έγκριση για την πραγματοποίηση κοινών πτήσεων για τον επαναπατρισμό λαθρομεταναστών.

Συνάντηση Σαρκοζί - Μέρκελ για νέα Ευρωπαϊκή ηγεσία

Στη διάρκεια του δείπνου στο παλάτι των Ηλυσίων η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συμφώνησαν για τις διεκδικήσεις των ‘τοπ’ θέσεων στην επόμενη Ευρωπ. Επιτροπή, θέλοντας να διασφαλίσουν τη μέγιστη δυνατή επιρροή στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με πληροφορίες της FTD, η Μέρκελ στη συνέχεια μίλησε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Χ. Μ.Μπαρόζο και του εξέφρασε το ενδιαφέρον της να αναλάβει ο Günther Oettinger το πόστο της ενέργειας ή του Επιτρόπου Βιομηχανίας. Ο Σαρκοζί θέλει να τοποθετήσει τον πρώην ΥΠΕΞ Michel Barnier στη θέση του Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς με αρμοδιότητα και για τη ρύθμιση των χρηματαγορών. Όπως λένε στο Βερολίνο, η Μέρκελ, θέλοντας να διασφαλίσει τα περιθώρια αποφάσεων του Μπαρόζο, πρότεινε δύο εναλλακτικές...
Ανοιχτό παραμένει όμως αν ο Μπαρόζο θα ικανοποιήσει τις επιθυμίες του Βερολίνου και του Παρισιού. Για την κατανομή των θέσεων των Επιτρόπων αποφασίζει ο ίδιος ο Πορτογάλος – σε συνεννόηση με το Ευρωκοινοβούλιο. Επειδή διασφάλισε την επανεκλογή του, ο Μπαρόζο δεν είναι αναγκασμένος να συναινέσει στις απαιτήσεις της Μέρκελ και του Σαρκοζί. Επιπλέον πολλά εξαρτώνται από το αν ο βρετανός ΥΠΕΞ Ντέιβιντ Μίλμπαντ θα γίνει ύπατος εκπρόσωπος εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ – και από το πώς ο Μπαρόζο στη συνέχεια θα εξισορροπήσει τις απαιτήσεις της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας.
Μόλις στα μέσα Νοεμβρίου, όταν θα έχει υπογράψει τη μεταρρυθμιστική συνθήκη της ΕΕ και ο Τσέχος πρόεδρος Β. Κλάους, θα μοιραστούν οι νέες υψηλές θέσεις της ΕΕ, που δημιουργεί η συνθήκη της Λισσαβόνας...Το πόστο του ΥΠΕΞ της ΕΕ διεκδικούν οι σοσιαλιστές και φαβορί θεωρείται ο Μίλμπαντ...
Ο Σαρκοζί θέλει οπωσδήποτε να δει τον δικό του υποψήφιο να διαδέχεται τον ιρλανδό Charlie McCreevy, που αναδείχθηκε παρά τη θέλησή του λόγω της οικονομικής κρίσης ρυθμιστής των αγορών. Ήδη στις Βρυξέλλες προετοιμάζονται ‘briefings’ για τον Μπαρνιέ σχετικά με την εποπτεία των αγορών. Ο Μπαρνιέ έχει διεθνή εμπειρία, αλλά δεν είναι ειδήμων στα οικονομικά. Από το 1999 έως το 2004 ήταν Επίτροπος της ΕΕ για την περιφερειακή πολιτική, από το 2004 έως το 2005 ΥΠΕΞ και στη συνέχεια Υπ. Γεωργίας.
Όχι μόνο ένας Γάλλος, αλλά και ένας Επίτροπος από τη Γερμανία ή τη Μ.Βρετανία θα πρέπει να αποδείξει απ’ αυτή τη θέση ότι δεν ασκεί πελατειακή πολιτική για την οικονομία της χώρας του. Υπάρχει γκρίνια στις Βρυξέλλες και γι’ αυτό ο Μπαρόζο θα μπορούσε να αποκόψει την εποπτεία των αγορών από τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς, εκχωρώντας την σε έναν υποψήφιο από μικρότερη χώρα της ΕΕ.
Έπειτα είναι και ο νυν οικονομικός Επίτροπος Χ. Αλμούνια από την Ισπανία, που απαιτεί για τον εαυτό του ένα σημαντικό πόστο. Και εδώ ξαναμπαίνει στο παιχνίδι ο Oettinger: Μια εναλλακτική που σκέπτονται στις Βρυξέλλες είναι να πάρει ο Oettinger τη θέση του Επιτρόπου Οικονομίας και Νομισματικής Πολιτικής και ο Αλμούνια να πάει στην πανίσχυρη εποπτεία του ανταγωνισμού. Μάλλον θα υπάρξουν και άλλα δείπνα σε στενό κύκλο.

Ο Σ. Λαβρόφ σήμερα στη Λευκωσία

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ που επισκέπτεται σήμερα την Κύπρο θα συζητήσει, με την κυπριακή ηγεσία θέματα διμερούς συνεργασίας. Ο κ. Λαβρόφ θα είναι δεκτός από τον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια και θα συνομιλήσει με τον Κύπριο ομόλογό του Μάρκο Κυπριανού και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Μάριο Καρογιάν.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, η κυπριακή πλευρά αναμένει ότι στη διάρκεια της επίσκεψης Λαβρόφ θα υπογραφεί το πρωτόκολλο για τις πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των ΥΠΕΞ των δύο χωρών για το διάστημα 2010-2011 καθώς και το πρόγραμμα συνεργασίας στους τομείς της επιστήμης, της παιδείας και του πολιτισμού για το διάστημα 2009-2012.
Όπως δήλωσε πριν από λίγη ώρα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αντρέι Νεστερένκο, «οι σχέσεις της Ρωσίας με την Κύπρο είναι ελεύθερες από οιαδήποτε πολιτικά προβλήματα».
«Η αμοιβαίως επωφελής συνεργασία και η παραδοσιακή φιλία ενισχύεται από τη σταθερή υποστήριξη, από τη Ρωσία, των προσπαθειών των Κυπριών για την επίτευξη μιας δίκαιης, καθολικής και βιώσιμης διευθέτησης στο νησί», πρόσθεσε ο κ. Νεστερένκο.
Οι δύο πλευρές «συνεργάζονται αποτελεσματικά στο πλαίσιο διάφορων διεθνών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένου του ΟΗΕ, του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης», σημείωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ και πρόσθεσε ότι αυτό το θέμα θα συζητηθεί επίσης στη διάρκεια της επίσκεψης. Επίσης ο κ. Λαβρόφ θα ανταλλάξει με την κυπριακή ηγεσία απόψεις για τη διευθέτηση στη Μέση Ανατολή, στο Ιράκ, τη Συρία, το Λίβανο, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν καθώς και για διάφορες περιφερειακές διαμάχες.
«Οι θέσεις της Ρωσίας και της Κύπρου σε πολλά διεθνή προβλήματα συνάδουν ή είναι παραπλήσιες. Και οι δύο χώρες τάσσονται υπέρ της ενίσχυσης του κεντρικού ρόλου του ΟΗΕ στις διεθνείς σχέσεις ως του κυριότερου θεσμού για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στο σύγχρονο κόσμο», δήλωσε ο κ. Νεστερένκο.
Ειδικής αναφοράς έτυχε η συνεργασία στον τομέα των επενδύσεων. Σύμφωνα με στοιχεία της ρωσικής πλευράς, ο συνολικός όγκος των επενδύσεων, από την Κύπρο στη Ρωσία, ανέρχεται σε 56,7 δις. δολ. ΗΠΑ, που αντιστοιχούν στο 23,4% του συνόλου των ξένων επενδύσεων στη χώρα.

Για τους βομβιστές στο Βελιγράδι

Τηλεγράφημα του ΤΑΝΓΙΟΥΓΚ με τίτλο «Κατηγορίες κατά της οργάνωσης ‘Μαύρος Ηλίας’;», αναφέρεται στην ολοκλήρωση της ανακριτικής διαδικασίας στο Περιφερειακό Δικαστήριο στο Βελιγράδι για την επίθεση με μολοτόβ από εξαμελή ομάδα κατά της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βελιγράδι, στις 25 Αυγούστου του τ.έ, για την οποία την ευθύνη ανέλαβε η ομάδα αναρχικών ‘Μαύρος Ηλίας’, σε ένδειξη αλληλεγγύης με τον συλληφθέντα τον περασμένο Δεκέμβριο έλληνα αναρχικό Θεόδωρο Ηλιόπουλο. Σημειώνεται ότι εναπόκειται πλέον στη σερβική Εισαγγελία να απαγγείλει ενδεχομένως κατηγορίες κατά των δραστών της επίθεσης, που απεδείχθη ότι προέρχονται από οικογένεις υψηλού οικονομικού επιπέδου.