4 Νοε 2009

Συνάντηση Σαρκοζί - Μέρκελ για νέα Ευρωπαϊκή ηγεσία

Στη διάρκεια του δείπνου στο παλάτι των Ηλυσίων η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συμφώνησαν για τις διεκδικήσεις των ‘τοπ’ θέσεων στην επόμενη Ευρωπ. Επιτροπή, θέλοντας να διασφαλίσουν τη μέγιστη δυνατή επιρροή στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με πληροφορίες της FTD, η Μέρκελ στη συνέχεια μίλησε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Χ. Μ.Μπαρόζο και του εξέφρασε το ενδιαφέρον της να αναλάβει ο Günther Oettinger το πόστο της ενέργειας ή του Επιτρόπου Βιομηχανίας. Ο Σαρκοζί θέλει να τοποθετήσει τον πρώην ΥΠΕΞ Michel Barnier στη θέση του Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς με αρμοδιότητα και για τη ρύθμιση των χρηματαγορών. Όπως λένε στο Βερολίνο, η Μέρκελ, θέλοντας να διασφαλίσει τα περιθώρια αποφάσεων του Μπαρόζο, πρότεινε δύο εναλλακτικές...
Ανοιχτό παραμένει όμως αν ο Μπαρόζο θα ικανοποιήσει τις επιθυμίες του Βερολίνου και του Παρισιού. Για την κατανομή των θέσεων των Επιτρόπων αποφασίζει ο ίδιος ο Πορτογάλος – σε συνεννόηση με το Ευρωκοινοβούλιο. Επειδή διασφάλισε την επανεκλογή του, ο Μπαρόζο δεν είναι αναγκασμένος να συναινέσει στις απαιτήσεις της Μέρκελ και του Σαρκοζί. Επιπλέον πολλά εξαρτώνται από το αν ο βρετανός ΥΠΕΞ Ντέιβιντ Μίλμπαντ θα γίνει ύπατος εκπρόσωπος εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ – και από το πώς ο Μπαρόζο στη συνέχεια θα εξισορροπήσει τις απαιτήσεις της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας.
Μόλις στα μέσα Νοεμβρίου, όταν θα έχει υπογράψει τη μεταρρυθμιστική συνθήκη της ΕΕ και ο Τσέχος πρόεδρος Β. Κλάους, θα μοιραστούν οι νέες υψηλές θέσεις της ΕΕ, που δημιουργεί η συνθήκη της Λισσαβόνας...Το πόστο του ΥΠΕΞ της ΕΕ διεκδικούν οι σοσιαλιστές και φαβορί θεωρείται ο Μίλμπαντ...
Ο Σαρκοζί θέλει οπωσδήποτε να δει τον δικό του υποψήφιο να διαδέχεται τον ιρλανδό Charlie McCreevy, που αναδείχθηκε παρά τη θέλησή του λόγω της οικονομικής κρίσης ρυθμιστής των αγορών. Ήδη στις Βρυξέλλες προετοιμάζονται ‘briefings’ για τον Μπαρνιέ σχετικά με την εποπτεία των αγορών. Ο Μπαρνιέ έχει διεθνή εμπειρία, αλλά δεν είναι ειδήμων στα οικονομικά. Από το 1999 έως το 2004 ήταν Επίτροπος της ΕΕ για την περιφερειακή πολιτική, από το 2004 έως το 2005 ΥΠΕΞ και στη συνέχεια Υπ. Γεωργίας.
Όχι μόνο ένας Γάλλος, αλλά και ένας Επίτροπος από τη Γερμανία ή τη Μ.Βρετανία θα πρέπει να αποδείξει απ’ αυτή τη θέση ότι δεν ασκεί πελατειακή πολιτική για την οικονομία της χώρας του. Υπάρχει γκρίνια στις Βρυξέλλες και γι’ αυτό ο Μπαρόζο θα μπορούσε να αποκόψει την εποπτεία των αγορών από τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς, εκχωρώντας την σε έναν υποψήφιο από μικρότερη χώρα της ΕΕ.
Έπειτα είναι και ο νυν οικονομικός Επίτροπος Χ. Αλμούνια από την Ισπανία, που απαιτεί για τον εαυτό του ένα σημαντικό πόστο. Και εδώ ξαναμπαίνει στο παιχνίδι ο Oettinger: Μια εναλλακτική που σκέπτονται στις Βρυξέλλες είναι να πάρει ο Oettinger τη θέση του Επιτρόπου Οικονομίας και Νομισματικής Πολιτικής και ο Αλμούνια να πάει στην πανίσχυρη εποπτεία του ανταγωνισμού. Μάλλον θα υπάρξουν και άλλα δείπνα σε στενό κύκλο.