4 Νοε 2009

Ο Σ. Λαβρόφ σήμερα στη Λευκωσία

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ που επισκέπτεται σήμερα την Κύπρο θα συζητήσει, με την κυπριακή ηγεσία θέματα διμερούς συνεργασίας. Ο κ. Λαβρόφ θα είναι δεκτός από τον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια και θα συνομιλήσει με τον Κύπριο ομόλογό του Μάρκο Κυπριανού και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Μάριο Καρογιάν.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, η κυπριακή πλευρά αναμένει ότι στη διάρκεια της επίσκεψης Λαβρόφ θα υπογραφεί το πρωτόκολλο για τις πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των ΥΠΕΞ των δύο χωρών για το διάστημα 2010-2011 καθώς και το πρόγραμμα συνεργασίας στους τομείς της επιστήμης, της παιδείας και του πολιτισμού για το διάστημα 2009-2012.
Όπως δήλωσε πριν από λίγη ώρα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αντρέι Νεστερένκο, «οι σχέσεις της Ρωσίας με την Κύπρο είναι ελεύθερες από οιαδήποτε πολιτικά προβλήματα».
«Η αμοιβαίως επωφελής συνεργασία και η παραδοσιακή φιλία ενισχύεται από τη σταθερή υποστήριξη, από τη Ρωσία, των προσπαθειών των Κυπριών για την επίτευξη μιας δίκαιης, καθολικής και βιώσιμης διευθέτησης στο νησί», πρόσθεσε ο κ. Νεστερένκο.
Οι δύο πλευρές «συνεργάζονται αποτελεσματικά στο πλαίσιο διάφορων διεθνών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένου του ΟΗΕ, του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης», σημείωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ και πρόσθεσε ότι αυτό το θέμα θα συζητηθεί επίσης στη διάρκεια της επίσκεψης. Επίσης ο κ. Λαβρόφ θα ανταλλάξει με την κυπριακή ηγεσία απόψεις για τη διευθέτηση στη Μέση Ανατολή, στο Ιράκ, τη Συρία, το Λίβανο, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν καθώς και για διάφορες περιφερειακές διαμάχες.
«Οι θέσεις της Ρωσίας και της Κύπρου σε πολλά διεθνή προβλήματα συνάδουν ή είναι παραπλήσιες. Και οι δύο χώρες τάσσονται υπέρ της ενίσχυσης του κεντρικού ρόλου του ΟΗΕ στις διεθνείς σχέσεις ως του κυριότερου θεσμού για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στο σύγχρονο κόσμο», δήλωσε ο κ. Νεστερένκο.
Ειδικής αναφοράς έτυχε η συνεργασία στον τομέα των επενδύσεων. Σύμφωνα με στοιχεία της ρωσικής πλευράς, ο συνολικός όγκος των επενδύσεων, από την Κύπρο στη Ρωσία, ανέρχεται σε 56,7 δις. δολ. ΗΠΑ, που αντιστοιχούν στο 23,4% του συνόλου των ξένων επενδύσεων στη χώρα.