9 Νοε 2009

Σχόλια για ΥΠΕΞ- 42

Ελπίζουμε να πέρασε καλά στη Βιέννη ο Ανυπεξ, Δημ. Δρούτσας καθώς έχει εκεί προσωπικές αναμνήσεις από την περίοδο που έκανε την πρακτική άσκησή του στο γραφείο του νομικού συμβούλου του Αυστριακού Καγκελάριου. Ωστόσο η επίσκεψη στην Ελληνική Αντιπροσωπεία του ΟΑΣΕ, δεν ήταν και η πιο πετυχημένη, καθώς εκεί ζητούν χρήματα για τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Αθήνα όταν «κυνηγούσε» την προεδρία του οργανισμού κι ακόμη δεν έχουν τακτοποιηθεί. Ήταν εμφανές ότι τόσο ο Νίκος Καλλετζιανός όσο και η κα Μαρινάκη έχουν χάσει τον ύπνο τους, όχι από τα λάθη τους αλλά από την αδυναμία της Αθήνας να καταβάλλει τα όσα οφείλει εγκαίρως… Πέραν αυτών υπάρχουν ανοιχτά θέματα πολιτικής. Δηλαδή προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η Ελληνική προεδρία που αποχωρεί από την Προεδρία. Στην Αθήνα σε λιγότερο από 20 ημέρες θα πρέπει να εκδοθούν αποφάσεις και κείμενα. Αυτά πρέπει να συνάδουν με το πνεύμα του οργανισμού και με την εξωτερική πολιτική μας ισόρροπα. Έλα όμως που η Αθήνα ασχολείται με… άλλα!

·

· ΠΑ-ΡΑ-ΔΙ-ΝΟ-ΜΑ-ΣΤΕ ! Σταματήστε να βγάζετε συνεχώς ανακοινώσεις. Υπάρχουν αυτές που αφορούν την πολιτική ουσία και μας είναι χρήσιμες και οι άλλες, αυτές των δημοσίων σχέσεων, αφήστε τες στο site υπουργείου. Μη μας βομβαρδίζετε συνεχώς! Κάποιος εκεί στην Ενημέρωση δεν καταλαβαίνει, απ’ όσα δημοσιεύονται, τι είναι απαραίτητο;

·

·

Ελληνική παρουσία υψηλού επιπέδου, «αποκαλύφθηκε» στον ΙΜΟ (Διεθνής Οργανισμός Προσφύγων) στη Γενεύη. Πρόκειται για τον πρέσβη κ. Ηλιόπουλο που είναι επικεφαλής εκεί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκπροσωπώντας τον Ύπατο Αρμοστή Χαβιέ Σολάνα, στο γραφείο του οποίου τυπικά ανήκει… Ο κ. Ηλιόπουλος βρέθηκε στην Αθήνα επ’ ευκαιρία του Συνεδρίου για τους πρόσφυγες του ΟΗΕ.

·

· Είναι άραγε αλήθεια πως η Ντόρα Μπακογιάννη συναντήθηκε με τον Ούγγρο-αμερικανό μεγάλο - επιχειρηματία Σόρος στη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα, την ώρα που ο γνωστός «ταραξίας» των αγορών συστηματικά χρηματοδοτεί πολιτικές πιέσεις σε βάρος της χώρας μας και υπέρ των Σκοπίων;

·

·

Αγχωμένοι εμφανίζονται το τελευταίο δεκαπενθήμερο οι ρώσοι επίσημοι όταν συναντούν Έλληνες διπλωμάτες, εδώ, στη Ρωσία, αλλά και σε τρίτες χώρες. Ερωτούν επιμόνως αν η σημερινή Ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να τιμήσει τις Έλληνο- ρωσικές ενεργειακές συμφωνίες και κυρίως αν σκοπεύει η Αθήνα να στηρίξει τις όποιες αποφάσεις της Λευκωσίας από τον προσεχή Δεκέμβριο και έπειτα που αφορούν τις Ευρώ- Τουρκικές σχέσεις. Μάλιστα αυτά τα δυο ζητήματα είναι από τα βέβαια στα οποία αναζητά απαντήσεις ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Τιτόφ που θα επισκεφθεί την Αθήνα τις επόμενες ημέρες. Μέχρι να πάρουν σαφείς απαντήσεις στα δυο αυτά ζητήματα, θα είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις υπόλοιπες υποθέσεις τους με την Αθήνα… Εμείς πάντως από τον εκπρόσωπο κ. Δελαβέκουρα μάθαμε πως .. «Σκοπός είναι να συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις». Τώρα, υπάρχει και η συνάντηση του ΟΑΣΕ στην Αθήνα αρχές Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με διαρροές του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών, παρακολουθούν στενά τις Ελληνικές κινήσεις στη Βιέννη και τις επιδιώξεις της κυβέρνησης στα κείμενα που ετοιμάζει. Ατύπως, μας λένε πως η αντίδραση σε οποιοδήποτε κείμενο θεωρηθεί «πρόκληση», θα είναι σκληρή….

·

· Φαίνεται πως λίγα πράγματα αλλάζουν στο ΥΠΕΞ, ασχέτως του ποιος είναι επικεφαλής του. Επί Ντόρας Μπακογιάννη ασκούσαμε κριτική γιατί ταξίδευε οικογενειακά. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι δεν θα το κάνουμε και τώρα; Ιδιαίτερα όταν συνεχώς μας βομβαρδίσουμε με την ανάγκη … οικονομίας; Μάλιστα στο Βερολίνο που μεταβαίνει ο πρωθυπουργός καλούνται οι συντάκτες των ιδιωτικών μέσων, να πάνε με δικά τους έξοδα. Επιτέλους κάτι ορθό! Όποιες εφημερίδες θέλουν να στείλουν εκπροσώπους ας … πληρώσουν! Τα κρατικά μέσα, έτσι κι αλλιώς κρατικά είναι… Αυτό είναι δύσκολο να γίνει κατανοητό από το ΥΠΕΞ;

·

·

Μεγάλη εκδήλωση οικονομικού χαρακτήρα ετοιμάζει το Γραφείο Οικονομικών Υποθέσεων στα Τίρανα, υπό τον Χρ. Φαρμάκη, το τρίτο δεκαήμερο του μήνα, που περιλαμβάνει σειρά από εκδηλώσεις και όχι μόνο οικονομικού χαρακτήρα… Μεταξύ των στόχων , η προσέγγιση της νέας κυβέρνησης αλλά και του επιχειρηματικού δυναμικού της γειτονικής χώρας.

·

· «Παράπονα» στη στήλη εξέφρασε φίλος πρέσβης γιατί «προβάλλω» κάποιους έναντι άλλων. Η απάντηση είναι απλή: ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ δεν έχει προτιμήσεις. Αλλά πρέπει να πληροφορείται και δη εγκαίρως τα τεκταινόμενα για να μπορεί να τα αναφέρει…

·

·

Μου λένε πως τα ένδο-υπηρεσιακά θα απασχολήσουν την ηγεσία του υπουργείου εκεί, κοντά στις εορτές των Χριστουγέννων καθώς το ως τότε πρόγραμμα του Δημ. Δρούτσα είναι εξαιρετικά απαιτητικό με ταξίδια και επαφές. Πράγμα που σημαίνει πως κάποιοι κέρδισαν χρόνο…

·

· Φυσικά δεν είναι δουλειά μας να αναμειχθούμε στα της Γραμματείας Επικοινωνίας αλλά πρέπει να υπογραμμιστεί, πως ο Κώστας Παπάς, στο Γραφείο Τύπου Βρυξελλών στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, τα κατάφερε παλικαρίσια καθώς εκτός από τους άπειρους σε αριθμό και άπειρους στις διαδικασίες δημοσιογράφους που συνόδευσαν τον πρωθυπουργό, τα πήγε εξαιρετικά!

·

·

Μια συνέντευξη του εκπροσώπου της ΕΔΥ, πρέσβη Γ. Αϋφαντή στην Free Sunday του Γ. Κύρτσου ρίχνει νέο λάδι στη φωτιά, που σιγοκαίει στο ΥΠΕΞ για το τι συμβαίνει εκεί κι επιβεβαιώνει με τα πιο δραματικό τρόπο τα όσα εδώ και μήνες υποστηρίζει ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ. Μόνο που στη συνέντευξη δεν υπάρχει ΛΕΞΗ για τυχόν ευθύνες των ιδίων των διπλωματικών σε όσα συμβαίνουν και στηρίζονται ενεργώς ή σιωπηλώς από τους ίδιους! Επίσης ο καλός εκπρόσωπος της ΕΔΥ, δεν μας λέει τι συνέβη από την περασμένη Παρασκευή ως χθες και δόθηκε η συνέντευξη. Την Παρασκευή επικαλείτο σε ραδιοφωνική επικοινωνία του με τον Γ. Κύρτσο, την αδυναμία να μιλήσει μόνο με ένα μέσον, γιατί αυτό θα ήταν παραβίαση της ίσης ενημέρωσης. Προφανώς αυτό άλλαξε νύκτωρ ! Διπλωματικά, που λένε… Εκτός αν αφορά στο πρόσωπο και την ιδιότητα του δημοσιογράφου…

Τέλος, γιατί τώρα μιλά για τους συμβούλους της Ντόρας, τις καντρίλιες στα οικονομικά του ΥΠΕΞ, τις μεταθέσεις και την χρησιμοποίηση του ΥΠΕΞ από την προηγούμενη ηγεσία του για δικούς της λόγους? Τόσο χρόνια δεν τα γνώρισε, όταν μάλιστα και ο ίδιος υπέστη δίωξη γιατί εξέφρασε την άποψή του; Ή μήπως θεωρεί κατάλληλη κι αυτός την ώρα τώρα κατά το γνωστό αρχαίο- ελληνικό ρητό «δρυός πεσούσης, πας ανήρ ξυλεύεται»!

·

· Ααα! Παραλίγο να το ξεχάσω. Συγχαρητήρια κύριε Δρούτσα, για τη συμμετοχή σας χθες στον αγώνα δρόμου των 5.000 μέτρων. Ήταν σημαντική η συμμετοχή σας γιατί μας έδειξε ότι έχετε κάποιο μέτρο! Δεν πήγατε να τρέξετε στον Μαραθώνιο κι αυτό είναι σημαντικό… Συγχαρητήρια από τον πρωθυπουργό για την εκπροσώπηση της κυβέρνησης, λάβατε;

Το πρωτόκολλο της Άγκυρας είναι διαφορά Τουρκίας- Ε.E

Το πρόσθετο πρωτόκολλο της Άγκυρας, που προνοεί το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, είναι διαφορά μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι διαφορά Τουρκίας- Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζει ο Κύπριος ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος της ομάδας του ΕΛΚ, Ιωάννης Κασουλίδης. Ο Κύπριος ευρωβουλευτής σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Σημερινή» και μιλώντας πρόσφατα σε γεύμα με δημοσιογράφους διατύπωσε την εκτίμηση ότι το θέμα της εφαρμογής του πρωτοκόλλου είναι το καταλληλότερο πεδίο για να δείξει επιτέλους η Κύπρος ότι διαθέτει τα θεσμικά όπλα να δυσκολέψει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
Ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι διαφωνεί στο να σταματήσει η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, υπογραμμίζει όμως ότι πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις για να νιώσει η Άγκυρα ότι υπάρχει Κυπριακό που πρέπει να το λύσει. «Και, ήδη, άρχισαν να φαίνονται τα σημεία ότι ενοχλείται, εάν η Κύπρος, έστω και μονομερώς τις παγώσει κεφάλαια», πρόσθεσε.
«Αν η Κύπρος ασκήσει τα δικαιώματα της, κάτι που υποστηρίζω εγώ, όσον αφορά τη μη συμμόρφωση της Τουρκίας με το πρωτόκολλο, τότε οι πρώτοι που θα τρέξουν να υποδείξουν στην Τουρκία ότι πρέπει να συμμορφωθεί, είναι αυτοί που τη στηρίζουν. Δηλαδή, οι Βρετανοί και οι Σκανδιναβοί», κατέληξε ο Κύπριος ευρωβουλευτής.

Ενόχληση από τουρκικό ραντάρ σε αεροσκάφος της EE

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, στις 7:56 χθεςτο πρωί Εσθονικό αεροσκάφος που συμμετέχει στην ευρωπαϊκή δύναμη για τον εντοπισμό λαθρομεταναστών Frontex στην οριογραμμή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δέχθηκε κλήση από τουρκικό ραντάρ, ενώ πετούσε βορείως του Φαρμακονησίου, σε ύψος 2000 ποδών και εντός του εθνικού εναερίου χώρου.
Η κλήση από το τουρκικό ραντάρ ανέφερε ότι δήθεν το αεροσκάφος πετούσε εντός του τουρκικού εναερίου χώρου και ζητείτο να εγκαταλείψει την περιοχή, διαφορετικά θα εκτελείτο τακτική επιχείρηση.
Ωστόσο, το αεροσκάφος εκτέλεσε κανονικά την αποστολή του. Είχε απογειωθεί από την Κω στις 4:50 το πρωί όπου και προσγειώθηκε στις 8:19 το πρωί.