9 Νοε 2009

Το πρωτόκολλο της Άγκυρας είναι διαφορά Τουρκίας- Ε.E

Το πρόσθετο πρωτόκολλο της Άγκυρας, που προνοεί το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, είναι διαφορά μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι διαφορά Τουρκίας- Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζει ο Κύπριος ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος της ομάδας του ΕΛΚ, Ιωάννης Κασουλίδης. Ο Κύπριος ευρωβουλευτής σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Σημερινή» και μιλώντας πρόσφατα σε γεύμα με δημοσιογράφους διατύπωσε την εκτίμηση ότι το θέμα της εφαρμογής του πρωτοκόλλου είναι το καταλληλότερο πεδίο για να δείξει επιτέλους η Κύπρος ότι διαθέτει τα θεσμικά όπλα να δυσκολέψει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
Ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι διαφωνεί στο να σταματήσει η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, υπογραμμίζει όμως ότι πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις για να νιώσει η Άγκυρα ότι υπάρχει Κυπριακό που πρέπει να το λύσει. «Και, ήδη, άρχισαν να φαίνονται τα σημεία ότι ενοχλείται, εάν η Κύπρος, έστω και μονομερώς τις παγώσει κεφάλαια», πρόσθεσε.
«Αν η Κύπρος ασκήσει τα δικαιώματα της, κάτι που υποστηρίζω εγώ, όσον αφορά τη μη συμμόρφωση της Τουρκίας με το πρωτόκολλο, τότε οι πρώτοι που θα τρέξουν να υποδείξουν στην Τουρκία ότι πρέπει να συμμορφωθεί, είναι αυτοί που τη στηρίζουν. Δηλαδή, οι Βρετανοί και οι Σκανδιναβοί», κατέληξε ο Κύπριος ευρωβουλευτής.