24 Φεβ 2010

¨Ερχεται χωρίς νέες προτάσεις ο Μ. Νίμιτς

Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς, δήλωσε στα Σκόπια, που έφτασε χθες το απόγευμα, ότι δεν κομίζει νέα πρόταση για το ζήτημα της ονομασίας. Πρόσθεσε ότι έχει κάποιες ιδέες οι οποίες θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στη διαπραγματευτική διαδικασία, χωρίς να δείχνει υπερβολικά αισόδοξος. «Δεν κομίζω πρόταση, διότι πρέπει να συζητήσω στις πρωτεύουσες των δύο χωρών και να δούμε πού βρισκόμαστε. Έχω κάποιες ιδέες οι οποίες μπορούν να δώσουν ώθηση στη διαδικασία. Θεωρώ ότι είναι υψηλής προτεραιότητας να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις και να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις για να δούμε αν μπορούμε να προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά στη διαδικασία», δήλωσε ο κ. Νίμιτς πριν την έναρξη των συναντήσεών του στα Σκόπια με κυβερνητικούς αξιωματούχους της ΠΓΔΜ. «Η διεθνής κοινότητα επιθυμεί την επίλυση του ζητήματος το οποίο δεν περιορίζεται στην περιφερειακή και διμερή του διάσταση, αλλά έχει πολλές πτυχές και πρέπει να δούμε τι μπορούμε να επιτύχουμε», συμπλήρωσε.
Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ εμφανίσθηκε αισιόδοξος για την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας, σημείωσε όμως ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. «Νομίζω ότι οι δύο πλευρές μπορούν να φθάσουν σε μία λύση σε σύντομο χρονικό διάστημα. Όταν γίνεται λόγος για νέες ιδέες, θέλω να επισημάνω ότι το πρόβλημα είναι γνωστό και εξετάζεται αρκετά χρόνια. Κανείς δεν πρέπει να αναμένει ότι μπορεί να υπάρξει κάποια μαγική κίνηση με την οποία θα επιλυθεί αυτομάτως το ζήτημα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη βαρύτητα του προβλήματος και να το επιλύσουμε. Αυτό προϋποθέτει την ύπαρξη πολιτικής δράσης από τις δύο πλευρές», κατέληξε.
Ο κ. Νίμιτς συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι και στη συνέχεια με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση από το γραφείο της προεδρίας της ΠΓΔΜ, οι κ.κ. Ιβάνοφ και Νίμιτς είχαν μια περιεκτική συζήτηση σχετικά με την υπέρβαση της εκκρεμότητας της ονομασίας.
Ο κ. Ιβάνοφ γνωστοποίησε στον κ. Νίμιτς τις θέσεις και τους τρόπους που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην εξεύρεση λύσης, σύμφωνα με τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, ενώ υπογράμμισε την ετοιμότητα της ΠΓΔΜ για εντατικοποίηση της διαδικασίας για την υπέρβαση της διαφοράς με την Ελλάδα.
Ο κ. Νίμιτς, καταλήγει η ανακοίνωση, παρουσίασε ορισμένες ιδέες για τη συνέχιση των συνομιλιών, με στόχο να επιτευχθεί λύση. «Περιμένω αρκετά από τις συναντήσεις αυτές με την ηγεσία της χώρας. Από τη μεριά μου θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια», ανέφερε ο κ. Νίμιτς κατά την άφιξή του στα Σκόπια.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, κληθείς να σχολιάσει την επίσκεψη του κ. Νίμιτς στα Σκόπια και τι αναμένει από αυτήν, ανέφερε ότι η χώρα του προσέρχεται στις συναντήσεις με τον κ. Νίμιτς με τρόπο θετικό και εποικοδομητικό, επιθυμώντας την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας. Ωστόσο σύμφωνα με ορισμένους παρατηρτές ο κ. Γκρούεφσκι την τελευταία εβδομάδα αποέύγει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή σχετικά με το ζήτημα, αφήνοντας περιθώρια κνήσεων στον πρόεδρο Ιβανόφ, προκειμένου να συμφωνηθεί μια λύση με τον κ. Νίμιτς.

Αύριο απόγευμα ο κ. Νίμιτς αναμένεται στην Αθήνα όπου θα έχει συναντήσεις τοσο με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, όσο και τον ανυπεξ Δημ. Δρούτσα, που σύμφωνα με πληροφορίες του ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΥ έχουν σχηματίσει πλέον τη νέα "γραμμή" πλεύσης στο Σκοπιανό, που αν και στηρίζει τις "κόκκινες γραμμές" του Κ. Καραμανλή, παρουσιάζει αποκλίσεις στο ζήτημα των erga omnes, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία όπως υποσχέθηκαν σε ευρωπαίους και υπερ-ατλαντικούς εταίρους μας.

Κριτική στην Τουρκία από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας ΕΕ- Τουρκίας, Μαριλένα Κοππά συμμετέχοντας στην 63η Διάσκεψη της Μικτής Δια-κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες έθεσε στον Υπουργό Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Σαντουλάχ Εργκιν τα παρακάτω ζητήματα.

Εξέφρασε την ·έντονη ανησυχία της σχετικά με τη μη πρόοδο του εκδημοκρατισμού στην Τουρκία τονίζοντας ιδιαίτερα την απαγόρευση του Κουρδικού κόμματος DTP από το Συνταγματικό Δικαστήριο καθώς και τις συλλήψεις δημάρχων στην Νοτιοανατολική Τουρκία.

Στη συνέχεια στην παρέμβαση της η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ ανέφερε στον Υπουργό τα στρατιωτικά σενάρια για εμπλοκή του στρατού στο Αιγαίο, όπως αποκαλύφθηκαν από Τουρκική εφημερίδα. Αυτά, όπως ανέφερε, δημιούργησαν κλίμα ανασφάλειας στην κοινή γνώμη στην Ελλάδα αλλά και την εντύπωση ότι ο αγώνας για περιορισμό των στρατιωτικών στο ρόλο που τους αντιστοιχεί είναι ακόμα μακρύς και του ζήτησε να της απαντήσει αν θα παρέμβει η Δικαιοσύνη για την διερεύνηση της υπόθεσης.

Τέλος η κα Κοππά συμφώνησε με την δήλωση του Υπουργού ότι οι πραγματοποιηθείσες Συμφωνίες σε όλους τους τομείς (σύμφωνα με την αρχή Pacta sunt Servanta) πρέπει να τηρούνται. Αναρωτήθηκε όμως αν αυτό δεν αφορά και τη δέσμευση της Τουρκίας να εφαρμόσει το πρωτόκολλο της Άγκυρας, σχετικά με την αναγνώριση της Κυπριακής δημοκρατίας το οποίο συστηματικά αγνοείται από την Κυβέρνηση της Άγκυρας.

... και τη Νέα Δημοκρατία

Με αφορμή το πρόσφατο επεισόδιο παραβίασης του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου και παράνομης εισόδου τουρκικών αεροσκαφών στο Πεδίο Βολής Άνδρου, οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. Μαριέττα Γιαννάκου, επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών της Ν.Δ., και ο Γιώργος Κουμουτσάκος έθεσαν, με ερώτησή τους προς την Επιτροπή και το Συμβούλιο, το ζήτημα των συνεχών παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη και τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος και "θερμού" επεισοδίου στο Αιγαίο.

Με δεδομένο ότι είναι η πολλοστή φορά που η Τουρκία εφαρμόζει την πρακτική της παραβίασης δεσμευμένων για ασκήσεις περιοχών και λαμβάνοντας υπόψη την ισχύουσα επίσημη τουρκική απειλή πολέμου ("casus belli") κατά της Ελλάδας, καθώς και τη ρήτρα «αμοιβαίας συνδρομής» που τίθεται σε ισχύ με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζήτησαν από την Επιτροπή και το Συμβούλιο να ενημερώσουν για τις ενέργειες στις οποίες προτίθενται να προβούν, εντός του πλαισίου της ενταξιακής διαδικασίας, προκειμένου να αλλάξει η παραβατική και επικίνδυνη τουρκική συμπεριφορά στο Αιγαίο.

Επίσης, η κα. Γιαννάκου και ο κ. Κουμουτσάκος κάλεσαν την Επιτροπή και το Συμβούλιο να απαντήσουν εάν κρίνουν σκόπιμο να επαναξιολογήσουν τις συστάσεις και τις ενέργειες τους προς την Τουρκία λόγω της μη τήρησης από την Άγκυρα των αρχών καλής γειτονίας έναντι κράτους-μέλους.

Σύγκρουση στο ΣΓΥΕΣ Καρλ Μπιλντ - βαρόνης Άστον!

Έξαλλος εμφανίστηκε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥΕΣ) ο Υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ κατηγορώντας την Επιτροπή της ΕΕ, ότι «με ύπουλο τρόπο, χειρίστηκε τον πρόσφατο διορισμού του νέου πρέσβη της ΕΕ στις ΗΠΑ» και παίρνοντας την υπόσχεση ότι δεν θα επαναληφθεί, Για τη σύγκρουση αυτή, που ουσιαστικά αποτελεί την πρώτη διαφωνία χώρας-μέλους με τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων της βαρόνης Άστον, ο ανυπεξ κ. Δρούτσας, δεν είπε λέξη στη συνηθισμένη ενημέρωση των αρμοδίων συντακτών των ελληνικών μέσων, μετά το πέρας του Συμβουλίου.
Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ και η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής, Catherine Ashton, τη Δευτέρα (21 Φεβρουαρίου) συζήτησαν την καταγγελία του κ. Μπιλντ, ότι δεν ζητήθηκε από τα κράτη μέλη την περασμένη εβδομάδα, η απόφαση της Επιτροπής να αποσταλεί σαν πρέσβης στις ΗΠΑ, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του γραφείου Ζ. Μπαρόζο.
Ο κ. Μπιλντ τόνισε πως: «Είχαμε μια συμφωνία το 2004, ότι θα διοριστεί [ο πρώην πρωθυπουργός της Ιρλανδίας] ο John Bruton, ότι χρειαζόμαστε ένα πολιτικό εκπρόσωπο υψηλού επιπέδου στην Ουάσιγκτον. Φυσικά μπορείτε να πάρετε την απόφαση να μείνει η ΕΕ, σε ένα άλλο είδος του εκπροσώπου από συζητήσαμε πριν από μερικά χρόνια, αλλά πιστεύω ότι πρέπει κανείς να διαβουλεύεται περισσότερο σε παρόμοιες περιπτώσεις, καθώς είναι μια πολιτική απόφαση".
Τόνισε ότι δεν είχε τίποτα προσωπικό εναντίον του διοριζόμενου, Joao Vale de Almeida, αλλά μόνο με το γεγονός ότι είναι χαμηλότερου βαθμού εκπροσώπηση, σε σχέση με τον κ. Bruton.
Ο κ. Almeida, 54, (όπως ήδη έχει γράψει ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ από τις 16.2)ήταν ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου για τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και αργότερα τέθηκε επικεφαλής της πτέρυγας των εξωτερικών σχέσεων της Επιτροπής. Ήταν επίσης προσωπικός «sherpa» σαν επικεφαλής της Επιτροπής στη συνάντηση των G20.
Ο κ. Bildt απέρριψε τις απόψεις ότι η θέση του κ. Almeida θα μπορούσε να υπονομευθεί από την καταγγελία του: "Δεν πρέπει να υπερβάλλουμε. Πιστεύω ότι θα είναι μια πολύ καλή εκπρόσωπος σε αυτό το επίπεδο. Υπάρχει όμως κι ένα άλλο επίπεδο."
Ο σουηδός υπουργός είπε ότι η νέα σχέση εργασίας μεταξύ των κρατών μελών και των κ. Μπαρόζο και της κ. Ashton κατέστη σαφέστερη μετά τη συζήτηση της Δευτέρας. «Νομίζω ότι εν μέρει ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι τώρα καθόμαστε να συζητάμε, αυτό δεν θα επαναληφθεί", είπε.
Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Δεκέμβριο, οι διπλωματικοί διορισμοί είναι πλέον προνόμιο της κα Ashton. Αλλά η αίσθηση στις Βρυξέλλες είναι ότι ο κ. Μπαρόζο, την «καπέλωσε» και της επέβαλε με κάποιο τρόπο αναγκαστικά την επιλογή Almeida.
Από την πλευρά της, η κ. Αστον υπερασπίστηκε το ρόλο της στη διαδικασία. "Ήταν απόφαση μου να το πράξω," είπε Τύπο τη Δευτέρα. "Η αντίδραση από τις ΗΠΑ είναι ότι είναι στην ευχάριστη θέση να έχει κάποιον του διαμετρήματος του κ. Almeida να αναλάβει τη θέση τις προσεχείς εβδομάδες."
Η κ. Ashton δήλωσε ότι από τεχνική άποψη ήταν ακόμη αποκλειστική αρμοδιότητα της Επιτροπής να αποφασίσει το διορισμό πρέσβη στις ΗΠΑ, «Η διαδικασία που θα ακολουθείται είναι ακριβώς η σωστή διαδικασία», είπε.
Σε αντίθεση με την κίνηση Almeida, η βαρόνη Ashton είχε ευρείες διαβουλεύσεις σχετικά με το διορισμό του Λιθουανού διπλωμάτη Vygaudas UŠACKAS ως γίνει απεσταλμένου της ΕΕ στο Αφγανιστάν.

Η δικαστική κρίση στην Τουρκία

Στις 16/2/2010 ο αυξημένων αρμοδιοτήτων εισαγγελέας του Ερζερούμ, Osman Şanal, διέταξε τη σύλληψη του συναδέλφου του, İlhan Cihaner, Εισαγγελέα της Δημοκρατίας στο Έρζιντζαν, μετά από ενδελεχή έρευνα τόσο στο σπίτι όσο και στο χώρο εργασίας του τελευταίου, κατά την οποία κατασχέθηκαν έγγραφα, ψηφιακό υλικό και ένας προσωπικός ηλεκτρονικός υπολογιστής. Την επόμενη ημέρα, το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων [Hakimler ve Savcılar Yüksek KuruluHSYK], το οποίο τον τελευταίο καιρό δεν διατηρεί τις καλύτερες σχέσεις με την τουρκική κυβέρνηση εξαιτίας διαφωνιών σε ό,τι αφορά τους διορισμούς δικαστών και εισαγγελέων, σπεύδοντας σε βοήθεια του Cihaner αφαίρεσε από τον Şanal το συγκεκριμένο φάκελο καταργώντας παράλληλα και τις αυξημένες αρμοδιότητες που του επέτρεψαν να κινηθεί εναντίον του συναδέλφου του. Παράλληλα, αφαίρεσε τις αρμοδιότητες και άλλων εισαγγελέων της περιοχής [των Tarık Gür, Rasim Karakullukçu και Mehmet Yazıcı], μηνύοντας όλους τους ανωτέρω, καθώς και τον Εισαγγελέα της Δημοκρατίας στο Ερζερούμ, Sinan Kuş.
Αντιδρώντας ο Υπουργός Δικαιοσύνης
Sadullah Ergin, αφού συναντήθηκε με τον ΠΘ Erdoğan, κατήγγειλε την παρέμβαση του HSYK χαρακτηρίζοντας την απόφασή του αναρμόδια, παράνομη και αντισυνταγματική. Σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό, το HSYK προχώρησε σε κατάχρηση εξουσίας αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που μπορούν να οδηγήσουν το δικαστικό σύστημα της χώρας στο χάος και καταφέροντας μη αναστρέψιμο χτύπημα στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Ο ίδιος τόνισε ότι τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαία η υλοποίηση των πολυσυζητημένων δικαστικών μεταρρυθμίσεων, που αναμένει η χώρα, θέση που υποστήριξε αργότερα και ο Πρόεδρος Gül.
Σύμφωνα με έγκυρους αναλυτές, η παρούσα δικαστική κρίση αποτελεί το «κερασάκι στην τούρτα» σε μια λανθάνουσα διαμάχη ανάμεσα στην κυβέρνηση και την κεμαλική δικαστική ελίτ, που διαρκεί εδώ και αρκετό καιρό. Ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο, ο τουρκικός Τύπος είχε αναφέρει ότι ο Διοικητής της 3ης Στρατιάς στο Έρζιντζαν, στρατηγός
Saldıray Berk, αρνιόταν να παρουσιαστεί στον αυξημένων αρμοδιοτήτων εισαγγελέα, Osman Şanal, ο οποίος ερευνούσε υπόθεση παραποίησης εγγράφων, την οποία λέγεται ότι είχε διαπράξει ο συνάδελφός του και εισαγγελέας του Έρζιντζαν, İlhan Cihaner, όταν εξέταζε υποθέσεις ισλαμικών αιρέσεων [İsmailağa και Medine]. Η σύλληψη και προφυλάκιση του Cihaner διατάχθηκε γιατί ο Şanal τον θεώρησε ύποπτο συμμετοχής στην οργάνωση Ergenekon και γιατί κατά τη διερεύνηση των υποθέσεων των ισλαμικών αιρέσεων ο Cihaner είχε αρχίσει, τρόπον τινά, να υλοποιεί το γνωστό σήμερα «Σχέδιο Δράσης κατά της Οπισθοδρομικότητας», που στόχευε στη διάλυση του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ και του ισλαμικού κινήματος του Fetüllah Gülen. Φαίνεται, λοιπόν, ότι για τον έκπτωτο εισαγγελέα Şanal, ο στρατηγός Berk και ο εισαγγελέας Cihaner αποτελούσαν τους πρωτεργάτες στην περιοχή του συνωμοτικού αυτού σχεδίου, εφόσον βέβαια έχουν κάποια βάση οι φήμες ότι οι Berk και Cihaner αποθήκευαν όπλα σε κτήρια που ανήκαν στις ανωτέρω ισλαμικές αιρέσεις, προκειμένου να τις ενοχοποιήσουν και να τις κατηγορήσουν αργότερα για προετοιμασία ένοπλης εξέγερσης.
Σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές, η προφυλάκιση του εισαγγελέα
Cihaner, εξεταζόμενη στο πλαίσιο των τεταμένων σχέσεων κυβέρνησης – κεμαλικής δικαιοσύνης, είναι αποκαλυπτική της σοβαρής διαμάχης που ελλοχεύει στα θεμέλια των δύο εξουσιών, όπως αποκαλυπτική του πολέμου ανάμεσα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και τα ανώτατα δικαστήρια είναι επίσης και η ταχύτατη, σχεδόν έτοιμη, αντίδραση του HSYK, το οποίο φαίνεται να εξέπληξε την κυβέρνηση, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι στη συνεδρίασή του δεν συμμετείχε ο ex officio πρόεδρός του, Υπουργός Δικαιοσύνης Ergin.

Πολλοί δημοσιογράφοι υποστηρίζουν ότι από το ανωτέρω συγκρουσιακό πλαίσιο δεν πρέπει να θεωρούνται ανεξάρτητα και κάποια άλλα γεγονότα των τελευταίων ημερών, όπως η πολύωρη ανάκριση, την ίδια ημέρα της σύλληψης του Cihaner, δύο ανώτατων αξιωματικών του Ναυτικού στη Σμύρνη από τους εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση Ergenekon.

Έτσι, ίσως, μπορεί να εξηγηθούν [δηλ. στο ίδιο συγκρουσιακό πλαίσιο κυβέρνησης – δικαιοσύνης – στρατού] και τα όσα λέγονται για τις προετοιμασίες του Γενικού Εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Abdurahman Yalçınkaya, ο οποίος είχε παραπέμψει, το 2008, στο Συνταγματικό Δικαστήριο το κυβερνών κόμμα ζητώντας την απαγόρευση λειτουργίας του. Σύμφωνα με τα δικαστικά παρασκήνια, ο Yalçınkaya σκοπεύει να επαναφέρει στο προσκήνιο ένα νέο αίτημα απαγόρευσης του ΑΚΡ, αυτή τη φορά βασισμένο σε κατηγορίες για τον «παράνομο τρόπο», με τον οποίο έγιναν δεκτά στην Τουρκία, στο πλαίσιο του «δημοκρατικού ανοίγματος» της κυβέρνησης, μεταμελημένα μέλη του ΡΚΚ, που στις 19/10/2009 επέστρεψαν από τους καταυλισμούς του Β. Ιράκ καταθέτοντας συμβολικά τα όπλα τους στη συνοριακή είσοδο του Χαμπούρ, πριν αφεθούν ελεύθερα να περιοδεύσουν στις ΝΑ περιοχές της χώρας προκαλώντας κύματα ενθουσιασμού στους κουρδικής καταγωγής κατοίκους, οι οποίοι προέβησαν σε «προκλητικές» πανηγυρικές εκδηλώσεις υποδοχής τους, αλλά και υποστήριξης προς τον Abdullah Öcalan [και όλα αυτά ατιμωρητί], γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των εθνικιστικών κύκλων, καθώς και σημαντικής μερίδας της κοινής γνώμης, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να διακόψει τη συνέχιση του δημοκρατικού της ανοίγματος σε ό,τι αφορά την επιστροφή μελών του ΡΚΚ στην Τουρκία.