24 Φεβ 2010

Κριτική στην Τουρκία από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας ΕΕ- Τουρκίας, Μαριλένα Κοππά συμμετέχοντας στην 63η Διάσκεψη της Μικτής Δια-κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες έθεσε στον Υπουργό Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Σαντουλάχ Εργκιν τα παρακάτω ζητήματα.

Εξέφρασε την ·έντονη ανησυχία της σχετικά με τη μη πρόοδο του εκδημοκρατισμού στην Τουρκία τονίζοντας ιδιαίτερα την απαγόρευση του Κουρδικού κόμματος DTP από το Συνταγματικό Δικαστήριο καθώς και τις συλλήψεις δημάρχων στην Νοτιοανατολική Τουρκία.

Στη συνέχεια στην παρέμβαση της η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ ανέφερε στον Υπουργό τα στρατιωτικά σενάρια για εμπλοκή του στρατού στο Αιγαίο, όπως αποκαλύφθηκαν από Τουρκική εφημερίδα. Αυτά, όπως ανέφερε, δημιούργησαν κλίμα ανασφάλειας στην κοινή γνώμη στην Ελλάδα αλλά και την εντύπωση ότι ο αγώνας για περιορισμό των στρατιωτικών στο ρόλο που τους αντιστοιχεί είναι ακόμα μακρύς και του ζήτησε να της απαντήσει αν θα παρέμβει η Δικαιοσύνη για την διερεύνηση της υπόθεσης.

Τέλος η κα Κοππά συμφώνησε με την δήλωση του Υπουργού ότι οι πραγματοποιηθείσες Συμφωνίες σε όλους τους τομείς (σύμφωνα με την αρχή Pacta sunt Servanta) πρέπει να τηρούνται. Αναρωτήθηκε όμως αν αυτό δεν αφορά και τη δέσμευση της Τουρκίας να εφαρμόσει το πρωτόκολλο της Άγκυρας, σχετικά με την αναγνώριση της Κυπριακής δημοκρατίας το οποίο συστηματικά αγνοείται από την Κυβέρνηση της Άγκυρας.

... και τη Νέα Δημοκρατία

Με αφορμή το πρόσφατο επεισόδιο παραβίασης του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου και παράνομης εισόδου τουρκικών αεροσκαφών στο Πεδίο Βολής Άνδρου, οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. Μαριέττα Γιαννάκου, επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών της Ν.Δ., και ο Γιώργος Κουμουτσάκος έθεσαν, με ερώτησή τους προς την Επιτροπή και το Συμβούλιο, το ζήτημα των συνεχών παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη και τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος και "θερμού" επεισοδίου στο Αιγαίο.

Με δεδομένο ότι είναι η πολλοστή φορά που η Τουρκία εφαρμόζει την πρακτική της παραβίασης δεσμευμένων για ασκήσεις περιοχών και λαμβάνοντας υπόψη την ισχύουσα επίσημη τουρκική απειλή πολέμου ("casus belli") κατά της Ελλάδας, καθώς και τη ρήτρα «αμοιβαίας συνδρομής» που τίθεται σε ισχύ με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζήτησαν από την Επιτροπή και το Συμβούλιο να ενημερώσουν για τις ενέργειες στις οποίες προτίθενται να προβούν, εντός του πλαισίου της ενταξιακής διαδικασίας, προκειμένου να αλλάξει η παραβατική και επικίνδυνη τουρκική συμπεριφορά στο Αιγαίο.

Επίσης, η κα. Γιαννάκου και ο κ. Κουμουτσάκος κάλεσαν την Επιτροπή και το Συμβούλιο να απαντήσουν εάν κρίνουν σκόπιμο να επαναξιολογήσουν τις συστάσεις και τις ενέργειες τους προς την Τουρκία λόγω της μη τήρησης από την Άγκυρα των αρχών καλής γειτονίας έναντι κράτους-μέλους.