24 Φεβ 2010

¨Ερχεται χωρίς νέες προτάσεις ο Μ. Νίμιτς

Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς, δήλωσε στα Σκόπια, που έφτασε χθες το απόγευμα, ότι δεν κομίζει νέα πρόταση για το ζήτημα της ονομασίας. Πρόσθεσε ότι έχει κάποιες ιδέες οι οποίες θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στη διαπραγματευτική διαδικασία, χωρίς να δείχνει υπερβολικά αισόδοξος. «Δεν κομίζω πρόταση, διότι πρέπει να συζητήσω στις πρωτεύουσες των δύο χωρών και να δούμε πού βρισκόμαστε. Έχω κάποιες ιδέες οι οποίες μπορούν να δώσουν ώθηση στη διαδικασία. Θεωρώ ότι είναι υψηλής προτεραιότητας να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις και να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις για να δούμε αν μπορούμε να προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά στη διαδικασία», δήλωσε ο κ. Νίμιτς πριν την έναρξη των συναντήσεών του στα Σκόπια με κυβερνητικούς αξιωματούχους της ΠΓΔΜ. «Η διεθνής κοινότητα επιθυμεί την επίλυση του ζητήματος το οποίο δεν περιορίζεται στην περιφερειακή και διμερή του διάσταση, αλλά έχει πολλές πτυχές και πρέπει να δούμε τι μπορούμε να επιτύχουμε», συμπλήρωσε.
Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ εμφανίσθηκε αισιόδοξος για την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας, σημείωσε όμως ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. «Νομίζω ότι οι δύο πλευρές μπορούν να φθάσουν σε μία λύση σε σύντομο χρονικό διάστημα. Όταν γίνεται λόγος για νέες ιδέες, θέλω να επισημάνω ότι το πρόβλημα είναι γνωστό και εξετάζεται αρκετά χρόνια. Κανείς δεν πρέπει να αναμένει ότι μπορεί να υπάρξει κάποια μαγική κίνηση με την οποία θα επιλυθεί αυτομάτως το ζήτημα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη βαρύτητα του προβλήματος και να το επιλύσουμε. Αυτό προϋποθέτει την ύπαρξη πολιτικής δράσης από τις δύο πλευρές», κατέληξε.
Ο κ. Νίμιτς συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι και στη συνέχεια με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση από το γραφείο της προεδρίας της ΠΓΔΜ, οι κ.κ. Ιβάνοφ και Νίμιτς είχαν μια περιεκτική συζήτηση σχετικά με την υπέρβαση της εκκρεμότητας της ονομασίας.
Ο κ. Ιβάνοφ γνωστοποίησε στον κ. Νίμιτς τις θέσεις και τους τρόπους που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην εξεύρεση λύσης, σύμφωνα με τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, ενώ υπογράμμισε την ετοιμότητα της ΠΓΔΜ για εντατικοποίηση της διαδικασίας για την υπέρβαση της διαφοράς με την Ελλάδα.
Ο κ. Νίμιτς, καταλήγει η ανακοίνωση, παρουσίασε ορισμένες ιδέες για τη συνέχιση των συνομιλιών, με στόχο να επιτευχθεί λύση. «Περιμένω αρκετά από τις συναντήσεις αυτές με την ηγεσία της χώρας. Από τη μεριά μου θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια», ανέφερε ο κ. Νίμιτς κατά την άφιξή του στα Σκόπια.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, κληθείς να σχολιάσει την επίσκεψη του κ. Νίμιτς στα Σκόπια και τι αναμένει από αυτήν, ανέφερε ότι η χώρα του προσέρχεται στις συναντήσεις με τον κ. Νίμιτς με τρόπο θετικό και εποικοδομητικό, επιθυμώντας την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας. Ωστόσο σύμφωνα με ορισμένους παρατηρτές ο κ. Γκρούεφσκι την τελευταία εβδομάδα αποέύγει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή σχετικά με το ζήτημα, αφήνοντας περιθώρια κνήσεων στον πρόεδρο Ιβανόφ, προκειμένου να συμφωνηθεί μια λύση με τον κ. Νίμιτς.

Αύριο απόγευμα ο κ. Νίμιτς αναμένεται στην Αθήνα όπου θα έχει συναντήσεις τοσο με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, όσο και τον ανυπεξ Δημ. Δρούτσα, που σύμφωνα με πληροφορίες του ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΥ έχουν σχηματίσει πλέον τη νέα "γραμμή" πλεύσης στο Σκοπιανό, που αν και στηρίζει τις "κόκκινες γραμμές" του Κ. Καραμανλή, παρουσιάζει αποκλίσεις στο ζήτημα των erga omnes, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία όπως υποσχέθηκαν σε ευρωπαίους και υπερ-ατλαντικούς εταίρους μας.