25 Φεβ 2010

ΕΕ και Δυτικά Βαλκάνια

Σε χθεσινό δημοσίευμα στην EUROPOLITIQUE, με τίτλο «Παρατείνονται οι εμπορικές προτιμησιακές συμφωνίες με τα Βαλκάνια’’ αναφέρεται στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η όποια εκτιμά ότι μια παύση των εμπορικών σχέσεων θα επηρεάσει τις οικονομικές επιδόσεις της περιοχής, να παρατείνει τις εμπορικές προτιμησιακές συμφωνίες μεταξύ της ΕΕ και των χωρών των Δυτικών Βαλκάνιων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015.
Υπογραμμίζει ,ότι για πρώτη φορά το 2000 η ΕΕ εγκατέστησε απεριόριστη εμπορική πρόσβαση δίχως τελωνειακούς δασμούς προς τις χώρες που συμμετέχουν στην διαδικασία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης (Αλβανία, Βοσνία, Κροατία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Σερβία). Επισημαίνει, ότι η ΕΕ κρατάει ουδέτερη στάση προς το Κόσοβο το οποίο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του το Φεβρουάριο 2008 ( 4 χώρες μαζί με την Ελλάδα από 27 χώρες της ΕΕ δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο ως ανεξάρτητη χώρα).
Διπλός είναι ο στόχος της Επιτροπής, να παρατείνει τις εμπορικές σχέσεις με τα Δυτικά Βαλκάνια και να επιτρέψει στο τελωνειακό καθεστώς του Κοσόβου να έχει πρόσβαση στην ΕΕ χωρίς ποσοστώσεις και δασμούς, καταλήγει το άρθρο.