25 Φεβ 2010

Σε γεύμα της Ελληνικής Πρεσβείας ο Πατριάρχης Κύριλλος

Ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος κάλεσε τις ορθόδοξες χώρες να κατοχυρώσουν, από κοινού, τις χριστιανικές αξίες στον κόσμο στη διάρκεια του καθιερωμένου δείπνου στην Ελληνική Πρεσβεία με την ευκαιρία της Κυριακής της Ορθοδοξίας. «Θα αναπτύξουμε ό,τι συμβάλλει στην εδραίωση της ενότητάς μας βάσει των αξιών που μοιραζόμαστε», δήλωσε ο Πατριάρχης.
Σημειώνεται ότι ο προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας ευχαρίστησε την Ελληνική Πρεσβεία γιατί διατηρεί την 17χρονη παράδοση παράθεσης δείπνου με την ευκαιρία της Κυριακής της Ορθοδοξίας.
Ο Πατριάρχης κκ Κύριλλος, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, υπογράμμισε τις φιλικές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας, οι οποίες δεν αναπτύσσονται μόνο στο επίπεδο των διακρατικών σχέσεων αλλά και μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών και των δύο λαών.
Σημειώνεται ότι τον Ρώσο πατριάρχη υποδέχθηκε ο Έλληνας πρέσβης Μιχαήλ Σπινέλλης και η σύζυγός του, ενώ στο δείπνο παρακάθισαν ο Δήμαρχος Μόσχας Γιούρι Λουζκόφ, μέλη του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας και της ρωσικής Κυβέρνησης καθώς και ο αντιπρόσωπος της Ιεράς Έδρας στη Ρωσία,
Αντόνιο Μενίνι.
Το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ παραθέτει, επιπροσθέτως, δήλωση του Πατριάρχη ο οποίος σημείωσε ότι «ευρισκόμενος ανάμεσα σε ορθοδόξους δεν αισθάνεσαι ότι βρίσκεται στο εξωτερικό».
Η ιστοσελίδα του Γραφείου Τύπου του ρωσικού Πατριαρχείου επισημαίνει ότι ο Έλληνας πρέσβης έκανε δώρο στον Πατριάρχη κκ Κύριλλο, χειροποίητη εικόνα της Παναγίας η οποία κατασκευάστηκε από ομογενείς καλλιτέχνες (οικογένεια Μαστερόπουλοι) κατά την βυζαντινή τεχνική του περίκλειστου σμάλτου.