25 Φεβ 2010

Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών με θέμα την παράνομη μετανάστευση

Η παράνομη μετανάστευση ήταν από τα βασικά θέματα του Συμβουλίου υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες. Τις ελληνικές θέσεις υποστήριξε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης . Θέμα το οποίο επανήλθε στο Συμβούλιο, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ο κ. Χρυσοχοΐδης, σε κοινή πρωτοβουλία Ελλάδας-Γαλλίας. Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, η συζήτηση στο σημερινό Συμβούλιο επικεντρώθηκε στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης κυρίως στην ανατολική Μεσόγειο όπου υπογραμμίστηκε ότι « το πρόβλημα της ανατολικής Μεσογείου, το πρόβλημα της νότιας Ευρώπης και των μεταναστευτικών πιέσεων, είναι πρόβλημα όλης της Ευρώπης».
Κατά την παρέμβασή του στο Συμβούλιο, ο υπουργός είπε ότι παρουσίασε στους ομολόγους του το πρόβλημα σε όλο του το φάσμα και σε όλη του την έκταση δίνοντας συγκεκριμένα στοιχεία για το πώς η Ελλάδα διαχειρίζεται κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες ψυχές. "Ένα πρόβλημα το οποίο πολιτικά είναι δύσκολα διαχειρίσιμο, κοινωνικά είναι δυσβάσταχτο και ανθρωπιστικά απαράδεκτο», είπε. Συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα επιθυμεί να διαχειρίζεται τις ανθρώπινες ψυχές με τρόπο που αρμόζει στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στην ανθρώπινη υπόσταση, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, στις ανθρώπινες ελευθερίες, το διεθνές δίκαιο των δικαιωμάτων του ανθρώπου.
Ο κ. Χρυσοχοϊδης είπε ακόμη ότι από την άλλη πλευρά η Ελλάδα, ως μικρή χώρα, υφίσταται πολύ μεγάλες μεταναστευτικές πιέσεις και τόνισε ότι « δεν μπορούμε, σε καμιά περίπτωση, μόνοι μας να διαχειριστούμε ένα ζήτημα που αφορά όλη την Ευρώπη». « Ζητήσαμε τη στήριξη των εταίρων μας στην ΕΕ και φαίνεται ότι δρομολογούνται λύσεις, δρομολογούνται πολιτικές», ανέφερε ακόμη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Στη συνέχεια ο κ. Χρυσοχοϊδης επεσήμανε ότι πρόσφατα σημειώθηκε μια θετική εξέλιξη με την εγκατάσταση στον Πειραιά του επιχειρησιακού βραχίονα για την ανατολική Μεσόγειο του οργανισμού φύλαξης και επιτήρησης των συνόρων της Ευρώπης, Frontex. "Εμείς δηλώσαμε ότι θα είμαστε έτοιμοι την 1η Ιουλίου να λειτουργήσει αυτό το γραφείο στον Πειραιά, έτσι ώστε να αρχίσουν να εργάζονται όλα μαζί τα κράτη μέλη να ενισχυθεί ο επιχειρησιακός μηχανισμός σε μέσα, εναέρια και πλωτά, σε ανθρώπινο δυναμικό, σε ειδικούς, έτσι ώστε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί το προσεχές διάστημα”, είπε.
Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη , στο σημερινό Συμβούλιο, ανακοινώθηκε από την Επιτροπή ότι προχωράει, με γρήγορους ρυθμούς, η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας και διακηρύχθηκε, από την πλευρά της Επιτροπής, ότι υπάρχει θέληση και από την πλευρά της Τουρκίας για υπογραφή συμφωνίας. Η ελληνική πλευρά τόνισε ότι η όποια χρηματοδότηση, μετά την υπογραφή της συμφωνίας, θα πρέπει να συνδέεται με την εφαρμογή της συμφωνίας, διότι και σήμερα η Τουρκία λαμβάνει κοινοτική χρηματοδότηση ως χώρα υπό σύνδεση, χωρίς όμως να αξιοποιεί τους κοινοτικούς πόρους για την προστασία των συνόρων της από την παράνομη μετανάστευση.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε ακόμη ότι έλαβε πρόσκληση από τον Τούρκο ομόλογό του να επισκεφθεί την Τουρκία το προσεχές διάστημα προκειμένου να συζητήσει το ζήτημα αυτό, το οποίο «κάθε μέρα, όλο και περισσότερο, αρχίζει και γίνεται ένα μεγάλο πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα στη χώρα».
«Εμείς από την πλευρά μας, ήδη έχουμε πολύ σπουδαία αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τη φύλαξη των συνόρων. Θέλω να σας πω ότι ήδη ένα πολύ αποφασιστικό μήνυμα έχουμε στείλει προς τους διακινητές: Η έξοδος της χώρας πλέον δεν είναι ανοιχτή στον οποιονδήποτε για την υπόλοιπη Ευρώπη, για την Ιταλία. Τα δυο λιμάνια της χώρας, η Πάτρα και η Ηγουμενίτσα, αλλά και τα κύρια αεροδρόμια της χώρας έχουν θωρακιστεί με τέτοιον τρόπο ώστε να είναι σχεδόν αδύνατη η παράνομη έξοδος από τη χώρα», κατέληξε ο κ. Χρυσοχοϊδης.