25 Φεβ 2010

"Χάσαμε" τον Βύρωνα Θεοδωρόπουλο

Σε ηλικία 90 ετών έφυγε από τη ζωή, ο διπλωμάτης Βύρων Θεοδωρόπουλος, ο οποίος είχε πλούσια υπηρεσιακή δράση αλλά και συγγραφική και ακαδημαϊκή δραστηριότητά. Ένας άνθρωπος που δενόβήθηκε να στηρίξει και να καθοδηγήσει όταν χρειάστηκε νεώτερους συναδέλφους του, υπουργούς αλλά και διπλωματικούς συντάκτες.
Ο Βύρων Θεοδωρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1946 εισήλθε στη διπλωματική υπηρεσία και υπηρέτησε στις Μόνιμες αντιπροσωπείες στον OΗΕ και στο ΝΑΤO, ως Πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη, ως Σύμβουλος Πρεσβείας στην Άγκυρα και ως Γενικός Πρόξενος στην Αλεξάνδρεια.
Από το 1965, με το βαθμό του Πρεσβευτή, διετέλεσε Διευθυντής των Τουρκικών και Κυπριακών Υποθέσεων, Πρέσβης στον Καναδά, Μόνιμος Αντιπρόσωπος στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα και Μόνιμος Αντιπρόσωπος στο ΝΑΤO.
Από το 1976 έως το 1981, που συνταξιοδοτήθηκε, υπηρέτησε ως Μόνιμος Υπηρεσιακός Γενικός Γραμματέας του Yπουργείου Εξωτερικών και παράλληλα Πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.
Από το συγγραφικό του έργο, το βιβλίο με τίτλο «Oι Τούρκοι και Εμείς» βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Στα άλλα του έργα περιλαμβάνονται: «Το Κυπριακό. Μια Ενδοσκόπηση» (μαζί με τους Μεν. Αλεξανδράκη και Ε. Λαγάκο), «Εξωτερική Πολιτική - Διπλωματία - Διπλωμάτες», «Σκέψεις και προβληματισμοί για την εξωτερική μας πολιτική» (μαζί με τους Ε. Λαγάκο, Γ. Παπούλια και Ι. Τζούνη), «Ανασκόπηση. Η Εξωτερική Πολιτική της Νεότερης Ελλάδας», «Θουκυδίδης Επίκαιρος», «Σύνορα. Η μεταβαλλόμενη σημασία της εδαφικής κυριαρχίας», «Το Παράλογο στις διεθνείς σχέσεις», κ.ά.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, εξέφρασε την οδύνη του και τα βαθύτατα συλλαλητήρια του στην οικογένεια του εκλιπόντος προσθέτοντας ότι «η είδηση του θανάτου του Βύρωνα Θεοδωρόπουλου μας συγκλόνισε όλους».
«Με την οξύνοια, τη νηφαλιότητα και τη διορατικότητά του άνοιξε δρόμους, απομάκρυνε εμπόδια και αναζήτησε με επιτυχία λύσεις. Με τις γνώσεις, τη σοφία και την εμπειρία του προσέφερε υψηλές υπηρεσίες στην Ελλάδα. Συνέδεσε το όνομά του με την ένταξη της πατρίδας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός και πρόσθεσε: «Ο χαμός του είναι μεγάλη απώλεια για τη χώρα μας. Το κενό που αφήνει πίσω του δυσαναπλήρωτο. Τα λόγια του και τα γραπτά του, είναι η παρακαταθήκη του, που μας κάνει πιο πλούσιους, πιο έτοιμους να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας. Ο Βύρων Θεοδωρόπουλος θα είναι πάντα ένας μεγάλος δάσκαλος της Διπλωματίας. Το φωτεινό του πνεύμα θα συνεχίσει να αποτελεί φάρο στις προσπάθειές μας να έχουμε πάντα την Ελλάδα ψηλά».
Ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε δήλωση του χαρακτήρισε τον εκλιπόντα ως «μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες, που τίμησαν με το έργο και τη συμβολή τους την Ελλάδα» και «συνέβαλε με το κύρος, το ήθος, τις ικανότητες και κυρίως την αποτελεσματικότητά του στην προάσπιση των εθνικών μας θεμάτων».
Αναφερόμενος στο έργο του είπε ότι «τιμήθηκε επάξια από την ελληνική πολιτεία με τις σημαντικότερες για την πατρίδα μας διπλωματικές θέσεις και αποστολές» και «συνέβαλε καθοριστικά στις διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις, που οδήγησαν στην ένταξη της χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» ενώ το συγγραφικό του έργο βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε ακόμη ότι ο Β. Θεοδωρόπουλος «εκ των στενότερων συνεργατών του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή, έχαιρε του βαθύτατου σεβασμού και της δημόσιας αναγνώρισης του πολιτικού κόσμου και της διεθνούς κοινότητας».
Τέλος εξέφρασε εκ μέρους της ΝΔ και του προέδρου της Αντώνη Σαμαρά, αισθήματα συγκίνησης, σεβασμού και τιμής, θερμά συλλυπητήρια και ειλικρινή αισθήματα θλίψης για την απώλειά του και σεβασμού στη μνήμη του και «τις εθνικά χρήσιμες για όλους μας παρακαταθήκες του».