25 Φεβ 2010

Θετικά κρίνει τα Σκόπια ο Νίμιτς


Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου MIA, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ στις συνομιλίες για το όνομα, Μάθιου Νίμιτς, μετά το πέρας της σημερινής συνάντησης με τον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεβσκι, προέβη σε εκτιμήσεις δηλώνοντας ότι στα Σκόπια διέκρινε πολύ σοβαρή και εποικοδομητική προσέγγιση σχετικά με αυτό το εθνικής σημασίας ζήτημα, το οποίο έχει επιπτώσεις και για την περιοχή και για την Ευρώπη.
«Πραγματοποίησα εντατικές συνομιλίες για το ζήτημα της ονομασίας. Διέκρινα πολύ ισχυρή αίσθηση και επιθυμία να λυθεί το πρόβλημα αυτό. Ελπίζω ότι βάσει των συνομιλιών εδώ και στην Αθήνα θα μπορέσουμε να εντατικοποιήσουμε τη διαδικασία, η οποία είχε επιβραδυνθεί κατά τους τελευταίους μήνες και να δούμε εάν υπάρχει δυνατότητα επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας, το οποίο βρίσκεται στη διεθνή ατζέντα επί πάρα πολύ μακρά περίοδο», είπε ο κ. Νίμιτς.
Προφανώς, υπογράμμισε ο κ. Νίμιτς, οι θέσεις είναι διαφορετικές και χρειάζονται προσπάθειες και από τις δύο πλευρές προκειμένου να υπάρξει κοινή θέση.
«Θα δω ποιά είναι η κατάσταση στην Αθήνα και θα δούμε τί πρέπει να γίνει περαιτέρω», πρόσθεσε ο κ. Νίμιτς.
Ο ίδιος επανέλαβε ότι στα Σκόπια δεν κόμισε γραπτό έγγραφο ή σχέδιο.
«Όπως ξέρετε κατά τα προηγούμενα χρόνια κατέθεσα πολλές προτάσεις, εκ των οποίων πολλές βρίσκονται ακόμη στο τραπέζι και αξίζουν να αποτελούν αντικείμενο συζήτησης, ενώ θα μπορούσαν να καταστούν μέρος της λύσης. Τμήματα της λύσης είναι καλά γνωστά, ωστόσο», τόνισε ο κ. Νίμιτς, «ακόμη δεν υπάρχει ολοκληρωμένη λύση».