25 Φεβ 2010

Άρθρο Ali Birand για την κρίση στην Τουρκία

O γνωστός τούρκος δημοσιογράφος, Mehmet Ali Birand σε άρθρο του στην Posta με τίτλο «Ζούμε μια πρωτιά στη δημοκρατική μας ιστορία», μεταξύ άλλων, σημειώνει:
“Ουδέποτε ζήσαμε μια παρόμοια κατάσταση στην πρόσφατη ιστορία της Τουρκίας. Τα ίχνη της ιστορίας αυτής θα είναι πολύ βαθιά. Τώρά όλα περιστρέφονται γύρω από το ερώτημα: «Εφεξής τι πρόκειται να συμβεί;». Βρισκόμαστε σε μια πολύ λεπτή περίοδο, η οποία ανά πάσα στιγμή μπορεί να διολισθήσει προς μια άλλη κατεύθυνση.
Εάν την περίοδο, την οποία έχουμε ενώπιων μας, τη διαχειριστούμε καλά, τότε μπορεί να φτάσουμε σε ένα σημείο δίχως ατυχήματα. Εάν όμως συμβεί το αντίθετο, τότε μπορεί να βρούμε τους εαυτούς μας σε σημεία, τα οποία δεν επιθυμούμε διόλου.
Πάντως, αξιοπρόσεκτο είναι το γεγονός ότι οι αγορές δεν έχουν επηρεαστεί από τις εξελίξεις αυτές. Υπάρχει μια κατάσταση λες και τα πάντα είναι ομαλά. Όμως, δεν πρέπει η κατάσταση αυτή να μας εξαπατάει. Διότι μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή. Όταν άρχισε η διερεύνηση της υπόθεσης Εργκενεκόν, όλοι μείναμε κατάπληκτοι. Τις συλλήψεις των διοικητών, οι οποίοι θεωρούνταν ότι βρίσκονται στο απυρόβλητο, τις παρακολουθήσαμε με μεγάλη αγωνία, συζητώντας παράλληλα μέχρι ποιου σημείου θα φτάσει η όλη υπόθεση.
Ακολούθησαν νέες συλλήψεις, νέες διερευνήσεις και νέα κατηγορητήρια. Κάθε φορά η ίδια ερώτηση: «Μέχρι ποιου σημείου θα φθάσει η υπόθεση αυτή;». Τα βλέμματα στράφηκαν προς το Γενικό Επιτελείο με το ερώτημα: «Ποια θα είναι η αντίδρασή του;». Η υπόθεση, όμως, δεν έμεινε εδώ. Όσα διαδραματίστηκαν την περασμένη Δευτέρα μπορούμε να πούμε ότι «αποτελούν μια πρωτιά για την πρόσφατη ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας». Είχαμε 49 συλλήψεις στρατηγών, ναυάρχων και ορισμένων άλλων αξιωματικών διαφόρων βαθμίδων, εν ενεργεία και εν αποστρατεία.…
Όμως, υπάρχουν και κάποια άλλα σημεία που αξίζει να προσέξουμε: Τέθηκαν υπό κράτηση τρεις στρατηγοί, οι οποίοι διοικούσαν το Α΄ Σώμα Στρατού [Çetin Doğan, Hurşit Tolon και Ergin Saygun]. Λες και τα πάντα είχαν συσσωρευτεί γύρω από το Σώμα αυτό. Επίσης, ενώ ζούσαμε τις αντιδικίες με τη δικαιοσύνη και εξ αυτού του λόγου το κυβερνών κόμμα είχε δεχθεί όλες τις επικρίσεις επάνω του, αμέσως ξέσπασε μια τρικυμία συλλήψεων, με συνέπεια η προσοχή όλων να στραφεί αλλού. Άλλαξε αμέσως η ημερήσια διάταξη. Διενεργείται, αμοιβαία, ένας τρομερός ψυχολογικός πόλεμος.
Όμως, από χθες άρχισε να κυριαρχεί το εξής ερώτημα: «Ποια θα είναι η αντίδραση των ΤΕΔ;». Αυτό αποτελεί μια τέτοια λεπτή γραμμή, που να μην μπορεί κανείς να υπολογίσει μέχρι ποίου σημείου θα οδεύσουν τα πράγματα εάν χαθεί το μέτρο στα βήματα τα οποία θα πραγματοποιηθούν …