25 Φεβ 2010

Παραμένει η διεθνής κηδεμονία της Βοσνίας

Οι απαραίτητες συνθήκες οι οποίες θα οδηγούσαν στο τέλος της διεθνούς κηδεμονίας της Βοσνίας δεν πληρούνται ακόμη, δήλωσε ο ύπατος εκπρόσωπος Βαλεντίν Ίνζκο της διεθνούς κοινότητας, καλώντας τις τοπικές αρχές να εντείνουν τις προσπάθειες τους σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις.
Το Συμβούλιο Εφαρμογής Ειρήνης (PIC) στην Βοσνία-ένας διακυβερνητικός οργανισμός που αποτελείται από 55 χώρες και οργανώσεις-συνεδριάζει από χθες Τετάρτη στο Σεράγεβο και "είναι πλήρως δυσαρεστημένο" για την έλλειψη προόδου από την προηγούμενη συνδιάσκεψη του τον περασμένο Νοέμβριο, δήλωσε ο κ. Ίνζκο.
"Είναι αναγκαίο να διπλασιαστούν οι προσπάθειες προκειμένου να πληρούνται τα κριτήρια για το κλείσιμο του Γραφείο του Ύπατου Εκπροσώπου (OHR) στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη", πρόσθεσε ο Βαλεντίν Ίνζκο."Η διεθνής κοινότητα επιθυμεί να κάνει αυτή τη μετάβαση του OHR αλλά δεν θα το κάνει αν δεν πληρούνται οι συνθήκες", υπογράμμισε ο ύπατος εκπρόσωπος.

Από την πλευρα τους εξοργισμένοι φέρονται με την απόφαση αυτοί οι Σερβο- Βόσνιοι που δεν αποκλείεται τώρα κάτω από τη συνεχιζόμενη πίεση των δυτικών να καταργήσουν τη "Συνθήκη του Νταίητον" με την οποία αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία της Σερβικής Δημοκρατίας στα πλαίσια της Βοσνίας & Ερζεγοβίνης, να προχωρήσουν σε δημοψήφισμα ανακηρύσσοντας την ανεξαρτησία τους και διαρυγνύοντας απολύτως τους δεσμούς τους με την Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία.