1 Μαρ 2010

«Αποκαλύψεις» για δράση της ΕΥΠ στηνΤουρκία!

Είτε η ΕΥΠ κέρδισε πολλά και το κρύβουν, είτε την εμφανίζουν σαν «υπηρεσία ηλιθίων». Αυτό είναι το συμπέρασμα από τις διαρροές της τουρκικής ΜΙΤ στον τουρκικό τύπο για «δραστηριότητες» έλληνα κατασκόπου.

Η Milliyet στις εσωτερικές σελίδες και με τον τίτλο «Ο κατάσκοπος των Ελλήνων τα είπε όλα», με την υπογραφή του συνεργάτη της Τολγκα Σαρντάν γράφει ότι ο Nuri H., ο οποίος συνελήφθη μετά από κοινή επιχείρηση της ΜΙΤ και της Ασφάλειας της Σμύρνης, με την υποψία ότι προέβαινε σε κατασκοπεία για λογαριασμό της Ελληνικής Μυστικής Υπηρεσίας, ομολόγησε μια προς μια τις επαφές του, τους πράκτορες με τους οποίους ήταν σε επαφή και τις πληροφορίες που έδωσε. Ο κατάσκοπος ενημέρωνε ακόμα και για τις περιοδείες του πρωθυπουργού.
Ο Nuri H γεννήθηκε το 1944 στην Κω ως τουρκικής καταγωγής έλληνας πολίτης και ήταν ο δεύτερος από τα 4 αδέλφια του. Όταν έπρεπε να παρουσιαστεί για την θητεία του το 1962, εστάλη από τον πατέρα του στην Τουρκία. Πήρε την τουρκική υπηκοότητα και έμεινε κοντά στους συγγενείς του στην Σμύρνη. Το 1966 παντρεύτηκε στο Μίλας. Από την πρώτη σύζυγό του χώρισε μετά από 20 χρόνια και τώρα ζει περίπου επί 20 χρόνια με άλλη γυναίκα που λέγεται H.K με την οποία έχει μόνο θρησκευτικό γάμο και όχι επίσημο. Στην Αλικαρνασσό έχει την διαχείριση ζαχαροπλαστείου και καντίνας. Τον δε τελευταίο καιρό έκανε τον ξεναγό σε τουρίστες.
Στο κινητό τηλέφωνο του Nuri H που κατασχέθηκε, μετά την εξέταση που έγινε, διαπιστώθηκε ότι αυτός που έχει καταγράψει στο τηλέφωνό του με το όνομα «Οσμάν» είναι ο Δ/ντης της ΕΥΠ στην Κω Δημήτρης. Αυτός τον οποίο έχει καταγράψει στο τηλέφωνό του ο Nuri H με το όνομα «Ομέρ» είναι γραφέας που ασκεί καθήκοντα στην ίδια υπηρεσία και λέγεται επίσης Δημήτρης. Επίσης αυτός τον οποίο είχε καταγράψει στο τηλέφωνό του ως «Καλύμνιαλι» είναι ο πράκτορας της ΕΥΠ, Γιώργος. Ο Nurı H ομολόγησε επίσης πως εκτός από τους παραπάνω είχε επαφή με τους έλληνες πράκτορες Παύλο και Στέφανο.
Ο Nuri H, ο οποίος είχε συλληφθεί με τον ισχυρισμό ότι έκανε κατασκοπεία για λογαριασμό της ελληνικής μυστικής υπηρεσίας ΕΥΠ, ομολόγησε όλες αυτές τις δραστηριότητές του.
Αποκαλύφθηκε πως ο Nuri H έδωσε πληροφορίες κατά την κρίση των Ιμίων μεταξύ 1995 -1996 και για την μετάβαση του Π/Θ Ερντογάν στο Τοργκούτρεις της Αλικαρνασσού το 2003 για τα εγκαίνια της εκεί μαρίνας. Αποκαλύφθηκε πως ο Nuri H, ο οποίος συνελήφθη μαζί με τον Ismet S και τον Ahmet H είχε γνωστοποιήσει στους πράκτορες της ΕΥΠ ακόμα και τις διακοπές του Π/Θ Ερντογάν με την σύζυγό του στο ξενοδοχείο Rıxos της Αλικαρνασσού.
Ο Nuri H, που συνελήφθη με κοινή επιχείρηση της ΜΙΤ και της Ασφάλειας της Σμύρνης, στην κατάθεσή του εξηγώντας ότι ήταν σε επαφή με το γραφείο της ΕΥΠ στην Κω, έδωσε και τα ονόματα των πρακτόρων με τους οποίους ήταν σε επαφή. Ο Nuri H για πρώτη φορά το 1986 ήρθε σε επαφή με την ΕΥΠ, της οποίας η ονομασία τότε ήταν ΚΥΠ, μέσω της κόρης ενός φίλου του και έδωσε τις εξής πληροφορίες:
• Μέχρι την ημερομηνία που με συλλάβανε ανέφερα στην ΕΥΠ τα σημεία όπου κινούνταν οι ΤΕΔ, την κινητικότητά τους, τις ασκήσεις που έκαναν, τις στρατιωτικές πληροφορίες και τα έγγραφα που είχαν σημασία για εκείνους [δηλαδή για την ΕΥΠ]. Αυτά τα ανέφερα με τηλέφωνα που άλλαζα κατά καιρούς ή ο ίδιος προσωπικά. Στην δουλειά ξεκίνησα με 300 δολάρια και συνέχισα με 700 Ευρώ. Τα χρήματα τα έπαιρνα τακτικά χέρι με χέρι.
• Το πρώτο καθήκον, μου ανατέθηκε από τον υπηρετούντα στην ΚΥΠ, Γιώργο. Ήταν σε εξέλιξη η κρίση των Ιμίων 1995 – 1996. Με ρώτησε για την κίνηση των αεροσκαφών και των πλοίων των ΤΕΔ και των πλοίων της ακτοφυλακής στην περιοχή των Ιμίων, για το πότε έρχονται και φεύγουν και από ποιες μονάδες προέρχονται. Εγώ εκτέλεσα το καθήκον που μου ανατέθηκε.
• Μετέφερα στους πράκτορες της ΕΥΠ και τις πληροφορίες αναφορικά με τα δυο προγράμματα[ περιοδείας] του Π/Θ Ερντογάν στην Αλικαρνασσό και στα περίχωρα. Το πρόσωπο με το οποίο ήρθα σε επαφή για το θέμα αυτό ήταν ο Δ/ντης Δημήτρης.
Ο Δημήτρης έμαθε για την μετάβαση του Π/Θ Ερντογάν και της συζύγου του στο Τοργκούτρεις της Αλικαρνασσού για την μαρίνα Ντογούς. Μου ζήτησε να επιβεβαιώσω την πληροφορία και εγώ την επιβεβαίωσα και του είπα ότι ο Ερντογάν ήρθε στην περιοχή. Επίσης άλλη φορά ο Π/Θ Ερντογάν και η σύζυγός του είχαν έρθει πάλι στο ξενοδοχείο Rıxos της Αλικαρνασσού και εγώ τον ενημέρωσα.
• Ένα άλλο στέλεχος της ΕΥΠ με το οποίο είχα επαφή σχετικά με τις εγκαταστάσεις εκπαίδευσης των ΤΕΔ στο Ιμσίκ της Αλικαρνασσού ήταν ο Στέφανος. Μου ζήτησε πληροφορίες για το Κέντρο Εκπαίδευσης. Έδωσα στον ανιψιό μου Ahmet H μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή και εκείνος μου έφερε τις φωτογραφίες που τράβηξε περασμένες στην μνήμη. Τότε εγώ πήγα στην Κω και τις έδωσα στον Δημήτρη. Τις εμφάνισε στον υπολογιστή του και υπολόγισε το μήκος της στρατιωτικής περιοχής. Επειδή γνώριζα την περιοχή από παλιά του έδωσα τις πληροφορίες.
• Μετέφερα επίσης πληροφορίες και σχετικά με την άσκηση Ντογάνμπει στην περιοχή Αιγαίου. Σχετικά με το θέμα είπα στον Δημήτρη από το τηλέφωνο τα εξής : «Στο Σεφερίχισαρ υπάρχουν τρεις πύραυλοι και δυο πυροβόλα όπλα. Το νούμερο είναι 108. Αυτό που έχει το νούμερο αυτό είναι φοβερό. Μπορεί να είναι και δυο πυροβόλα με βλήματα. Μόνο στο Ντογάνμπει υπάρχουν τρία έως πέντε πλοία που φαίνονται τα πυροβόλα τους. Στις 12 του μηνός ο Διοικητής θα κατεβεί στο υποβρύχιο στην Μαρμαρίδα και θα κάνουν δοκιμαστικές βολές Akston ή Akton. Οι Διοικητές θα κατεβούν στο υποβρύχιο στο Άκσαζ».
• Με αναζήτησε ο Δ/ντης του γραφείου πληροφοριών Δημήτρης. Με ρώτησε για τις τουρκικές μονάδες που πηγαινοέρχονται στα Ίμια και για τις τουρκικές ειδικές δυνάμεις στο Γκιουλλούκ. Μου ζήτησε να δω και να συγκεντρώσω πληροφορίες, Του μετέφερα τις πληροφορίες που είχα από πριν.
• Το 2005 – 2006 με αναζήτησε ο Δημήτρης και μου ζήτησε να παρακολουθήσω μια γυναίκα γερμανικής υπηκοότητας για την οποία που μου είπε που βρίσκεται και μου την περιέγραψε. Και εγώ την παρακολούθησα. Η γυναίκα αυτή μπήκε στο σπίτι του Αλλαντίν Τσακιτζί στην Αλικαρνασσό.