Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αναφορικά με την παρούσα φάση στο Κυπριακό.
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι, κατά την προχθεσινή συνάντηση των δύο ηγετών στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, άρχισε η συζήτηση του κεφαλαίου για την Οικονομία, ενώ ο κ. Ταλάτ επιθυμεί να συνεχιστεί η συζήτηση στο θέμα της Διακυβέρνησης και ζήτησε τη διεξαγωγή περισσότερων συναντήσεων, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι συνομιλίες πρέπει να επεκταθούν και σε άλλα θέματα πέραν της Διακυβέρνησης.
Και πρόσθεσε: «Ήταν σαφής η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας σε αυτό το ζήτημα. Πρέπει να μπούμε και στην οικονομία και στα ευρωπαϊκά ζητήματα και, βεβαίως, υπάρχει πάντα και το θέμα του περιουσιακού, για το οποίο έγιναν πολλές συναντήσεις, αλλά ακόμη δεν έχει υπάρξει σύγκλιση. Υπενθυμίζω, επίσης, ότι υπάρχουν άλλα πολύ σημαντικά ζητήματα, τα οποία, αν και συζητήθηκαν, οι θέσεις των δύο πλευρών απέχουν πάρα πολύ, όπως τα θέματα ασφάλειας, εποίκων και εδαφικών αναπροσαρμογών.
Η συχνότητα των συναντήσεων δεν είναι τόσο σημαντική όσο η ουσία των θέσεων που θα λαμβάνονται και θα παρουσιάζονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Επομένως, αν η τουρκοκυπριακή πλευρά θέλει μια γρήγορη πρόοδο, θα πρέπει να είναι εποικοδομητική στις συνομιλίες. Το πόσο συχνά γίνονται και πόσο διαρκούν για μένα είναι δευτερεύον, εκείνο που έχει σημασία είναι η ουσία».
Ο κ. Υπουργός σημείωσε, επίσης, ότι αν και «βεβαίως, κανένας δεν θέλει να σταματήσουν οι συνομιλίες», ταυτόχρονα «δεν πρέπει να εμπλακούν οι συνομιλίες στην ‘προεκλογική’ εκστρατεία που θα γίνει στα κατεχόμενα». «Άρα, πιστεύω ότι η συχνότητα που πρότεινε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι η σωστή και προστατεύει την ουσία από οποιεσδήποτε ‘προεκλογικές’ σκοπιμότητες», ανέφερε.
Ερωτηθείς εάν μια ενδεχόμενη εκλογή του Ντερβίς Έρογλου θα δυσκολέψει τη διαδικασία, ο κ. Κυπριανού είπε: «Αυτό θα πρέπει να κριθεί την κατάλληλη στιγμή και αναλόγως ποιας θέσης θα πάρει, εάν και εφόσον πετύχει να αναλάβει την ηγεσία της κοινότητάς του. Όμως, αν κρίνει κανείς από τις μέχρι σήμερα τοποθετήσεις του κ. Έρογλου όσον αφορά στην ουσία επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, θα είναι προβληματική η συνέχιση των συνομιλιών, αν έρθει με θέσεις που είναι, στην ουσία, διχοτομικές. Βεβαίως, θα πρέπει να δούμε ποια θα είναι η στάση του, εάν και εφόσον πετύχει τη λεγόμενη εκλογή, και ποια θα είναι η θέση της Άγκυρας, γιατί η ευθύνη και επιρροή της Άγκυρας είναι σαφής, είναι δεδηλωμένη και έχει αναγνωριστεί από τους ίδιους τους Τουρκοκύπριους. Επομένως, δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από την εκάστοτε ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας».
Κληθείς να αναφερθεί στις επαφές του στο εξωτερικό κατά την τρέχουσα περίοδο, ο Υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι «θα είναι μια περίοδος έντονων δραστηριοτήτων στο εξωτερικό, διότι υπάρχουν πολλές συναντήσεις και συνέδρια». Σημείωσε, δε, την πρόσφατη σύντομη συνομιλία που είχε με τον Αμερικανό Υφυπουργό Εξωτερικών, Philip Gordon, αρμόδιο για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, τον οποίο είχε την ευκαιρία, όπως είπε, να ενημερώσει για τις διάφορες εξελίξεις τόσο στις συνομιλίες όσο και γενικότερα στην Κύπρο.
Ο κ. Κυπριανού πρόσθεσε ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα έχει συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον νέο Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Διεύρυνση, Stefan Füele. «Υπάρχουν διάφορα ζητήματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές του τα οποία ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την Κυπριακή Δημοκρατία. Θα είναι μια πρώτη συνάντηση, κατά την οποία θα μου δοθεί η ευκαιρία να παρουσιάσω τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας όσον αφορά, κυρίως, τα ευρωτουρκικά, αλλά και γενικότερα τις άλλες δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή στα κατεχόμενα», είπε ο κ. Υπουργός.
Σε ερώτηση εάν γίνονται σκέψεις για διορισμό απεσταλμένου από τις ΗΠΑ στην Κύπρο, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι το θέμα αυτό δεν ηγέρθη κατά τη συνάντησή του με τον κ. Gordon και κατέληξε: «Αντιλαμβάνομαι ότι σαν σκέψη πάντα υπάρχει, αλλά επί του παρόντος δεν υπάρχει κάτι το συγκεκριμένο».