1 Μαρ 2010

ΠΓΔΜ: νέο κοινωνικό- πολιτικό πρόβλημα η φυγή των πολιτών της χώρας!

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανάλυση λάβαμε από φίλο και τον ευχαριστούμε. Αφορά σε ένα νέο, σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πΓΔΜ. Στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, τα ΜΜΕ της πΓΔΜ, αναφέρθηκαν κατ’ επανάληψη με δημοσιεύματα και τηλεοπτικά ρεπορτάζ στο φαινόμενο της ραγδαίας αύξησης των πολιτών της πΓΔΜ που ζητούν άσυλο από χώρες της ΕΕ. Σύμφωνα με τις εν λόγω αναφορές των ΜΜΕ της πΓΔΜ:

● Η αύξηση των αιτήσεων ασύλου συνδέεται ευθέως με την κατάργηση, από τις 19 Δεκεμβρίου 2009, του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου σε χώρες της ΕΕ για τους πολίτες της πΓΔΜ, οι οποίοι –αναφέρουν τα δημοσιεύματα— ταξιδεύουν πλέον σε χώρες της ΕΕ ως τουρίστες, ελπίζοντας ότι μετά την παρέλευση του νόμιμου διαστήματος παραμονής τους [90 ημέρες] θα βρουν κάποιον τρόπο να νομιμοποιήσουν την παραμονή τους. Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία που δημοσίευσε η εφημερίδα Vreme, περίπου 20.000 πολίτες της πΓΔΜ έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από την αρχή του έτους, άλλες εκτιμήσεις αναφέρουν πολύ μεγαλύτερο αριθμό. Ορισμένοι μόνο από αυτούς, όπως επισημαίνεται, κάνουν αίτηση χορήγησης ασύλου από χώρες - μέλη της ΕΕ. Τα ρεπορτάζ επισημαίνουν τον κίνδυνο οι άνθρωποι αυτοί «να βυθιστούν στους δρόμους των ευρωπαϊκών πόλεων»

● Το πρόβλημα εκδηλώνεται κυρίως στο Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ελβετία, καθώς και στις σκανδιναβικές χώρες, Νορβηγία και Σουηδία – λιγότερο έντονο είναι στη Γαλλία, όπως αναφέρει πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ - ανταπόκριση της εφημερίδας Utrinski Vesnik [25.2.2010], όπου τονίζεται πως «εδώ, στη Γαλλία, δεν μιλάνε ακόμη για την ‘εισβολή των ‘Μακεδόνων’». Το αρνητικό «προνόμιο» των συγκεκριμένων χωρών οφείλεται [α] στο γεγονός ότι στις συγκεκριμένες χώρες υπάρχει ήδη εγκατεστημένη κοινότητα μεταναστών από την πΓΔΜ που λειτουργεί ως πόλος έλξης και [β] στην παραπληροφόρηση, όπως καταγγέλλεται, σχετικά με τους όρους παραχώρησης ασύλου από τις χώρες αυτές. Η παραπληροφόρηση αυτή, αναφέρουν τα ρεπορτάζ, ενδέχεται να είναι αποτέλεσμα της δράσης οργανωμένων δικτύων για την εκμετάλλευση των πολιτών της πΓΔΜ που επιθυμούν να μεταναστεύσουν [σχετική καταχώριση στον ιστότοπο BalkanInsight περιλαμβάνει καταγγελίες πολιτών που πούλησαν την περιουσία τους για να πληρώσουν την εταιρεία μεταφοράς τους σε χώρα της ΕΕ].

● Το φαινόμενο έχει θορυβήσει τις αρμόδιες Αρχές των ευρωπαϊκών χωρών, κυρίως του Βελγίου – στα ΜΜΕ της πΓΔΜ φιλοξενούνται δηλώσεις αρμοδίων των βελγικών Αρχών οι οποίοι καταγγέλλουν το φαινόμενο και διευκρινίζουν ότι οι πιθανότητες παροχής ασύλου σε πολίτες της πΓΔΜ είναι μηδαμινές και πως μόνο οι πολίτες χωρών για τις οποίες δεν έχει έχει καταργηθεί το καθεστώς θεώρησης εισόδου δικαιούνται παροχής ασύλου. Ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Αλλοδαπών του Βελγίου, Ντομινίκ Ενρί, δήλωσε στην εφημερίδα Dnevnik ότι θα ζητηθούν εξηγήσεις από τις Αρχές της πΓΔΜ και πως ενδέχεται να επανεξεταστεί η ένταξη της πΓΔΜ στο καθεστώς κατάργησης των θεωρήσεων εισόδου για τους πολίτες της.

● Ως σημεία προέλευσης της ροής αυτών των εν δυνάμει παράνομων μεταναστών από την πΓΔΜ προς χώρες της ΕΕ προσδιορίζονται από τα ρεπορτάζ οι περιοχές της χώρας όπου πλειοψηφεί ο αλβανικής καταγωγής πληθυσμός, κυρίως δε η βορειοανατολική περιοχή του Κουμάνοβο και του Λίπκοβο αλλά και η βορειοδυτική περιοχή του Τετόβου. Σύμφωνα με τον δημοσιογραφικό σχολιασμό, οι αιτίες του φαινομένου συνδέονται με τα κοινωνικό-οικονομικά προβλήματα της χώρας, ιδιαίτερα στις λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές της [«Οι ‘Μακεδόνες’ ζητούν σωτηρία στην Ευρώπη» είναι σήμερα ο τίτλος σχετικού δημοσιεύματος της ε/φ Vreme], ενώ επισημαίνεται πως το φαινόμενο αυτό αναδεικνύει και το ζήτημα των κοινωνικό-οικονομικών ανισοτήτων που διχάζουν σε εθνοτική βάση τη χώρα.