1 Μαρ 2010

Απάντηση & ανταπάντηση για το Ινστιτούτο Βενετίας!

Αγαπητέ ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟ,

με τον τίτλο "ο Σπ. Κουβέλης ,ο πρασινοφρουρός και το Ελληνικό Ινστιτούτο Βενετίας "δημοσίευσες στις 22.02.10 σχόλιο επί του οποίου επιθυμώ να απαντήσω.

Το κυρίως σχόλιο αναφορικά με το Ελληνικό Ινστιτούτο και την σημερινή κατάσταση πληρεί την θέση της ολότητας των Ελλήνων που ζουν στην περιοχή όπως και την προσωπική μου βεβαίως.

Όλος ο Ελληνισμός της Βενετίας αντιτίθεται στην προσπάθεια να μετατραπεί το Ινστιτούτο σε " επιμορφωτικό κέντρο " (πολιτιστικό κέντρο ) θεωρώντας ότι έτσι υποβαθμίζεται εντελώς και χάνει το καθομολογούμενο διεθνές κύρος του βάζοντας σε διαφορετική βάση, το κατ εξοχήν έργο του, δηλ το ερευνητικό.

Η θέση της Κοινότητας Βενετίας απορρέει από το ψήφισμα που ενέκρινε ομόφωνα η Γ.Σ. των μελών στις 31.01.10, το οποίο και επισυνάπτω.

Χαρακτηρίζω τουλάχιστον κακόβουλη την σχετική φήμη που δημοσιεύεις στο τέλος του σχολίου αναφορικά με " πρασινοφρουρό" κλπ διερωτώμενος γιατί δεν επαληθεύτηκε η σχετική φήμη, κάτι που είναι ουσιαστικά πολύ εύκολο, πριν δημοσιευτεί....

Σε πληροφορώ λοιπόν ότι "πρασινοφρουροί" δεν υπάρχουν στην περιοχή μας, αλλά όλοι οι Έλληνες της Διασποράς στο Βένετο είμαστε φρουροί μιας μεγάλης ιστορίας και μιας παράδοσης και αποσκοπούμε να την μεταφέρουμε στις επόμενες γενιές όπως την βρήκαμε και ακόμα καλύτερα, όλα δε αυτά γίνονται εθελοντικά και χωρίς απολύτως καμία χρηματική αμοιβή...

Υπογραμμίζω ότι ολόκληρος ο οργανωμένος Ελληνισμός στις Ελληνικές Κοινότητες στην Ιταλία αποτελεί φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση, δεδομένου ότι δεν θέλησε ποτέ να ανακατέψει κομματικές ιδιότητες και κομματικά παιχνίδια στις κοινές παραδόσεις και χώρους που μας συνδέουν σαν Έλληνες !!

Το δε "πολιτιστικό κέντρο", είναι αυτό ακριβώς που πολεμάμε, θεωρώντας ότι αν ατυχώς περάσουν τα σχέδια αυτά, το Ελληνικό Ινστιτούτο Βενετίας θα χάσει την φυσική του ιδιότητα με την όποια δημιουργήθηκε, χάρις στην δωρεά ολόκληρης της κινητής και ακίνητης περιουσίας της Ελληνικής Κοινότητας στο Ελληνικό κράτος και μάλιστα με συγκεκριμένους όρους και συνθήκες κάτι που δημιουργεί εκ των πραγμάτων μεγάλη ανησυχία...

Περιμένω να υποδειχθεί έστω και μια " γιορτή ή πανηγυράκι " όπως αναφέρεται μια και το "είδος "είναι τελείως άγνωστο στην περιοχή μας δεν μας απασχόλησε ποτέ και δεν υπάρχει καμιά απολύτως σχέση με το θέμα.!!!

Η δε επαγγελματική ιδιότητα του καθενός μας και ιδιαίτερα η δική μου είναι απόρροια αποκλειστικά αυτοδημιουργίας και σκληρής δουλειάς δεκαετιών, είναι δε γνωστό τόσο στη Βενετία όσο και πέραν από εδώ. Λυπάμαι αλλά ο πληροφοριοδότης σου αυτή τη φορά σε παραπληροφόρησε, θέλοντας να σπιλώσει συνειδήσεις και να αφήσει μελανά σημεία και όχι μόνο εντυπώσεις.

Σ αυτούς που προσπαθούν τουλάχιστον από το 1989 με το γνωστό πραξικόπημα στην Κοινότητα Βενετίας και μέχρι σήμερα ακόμα να αλλάξουν το status quo στον campo dei Greci, απαντάμε με την αξιοπρεπή, συνεχή, ανιδιοτελή και ενεργό παρουσία και δράση έτσι ώστε να διασώσουμε ότι κληρονομήσαμε εγγυούμενοι την ομαλή επιστημονική δράση και έργο του μόνου Ελληνικού ιδρύματος με διεθνές κύρος στο εξωτερικό το οποίο διευθύνει επιτυχώς η καθ. κα Χ. Μαλτέζου.

Παραμένω στη διάθεση σου για όποια πληροφορία και αποδεικτικό στοιχείο χρεαιασθει σχετικά με την κοινότητα, το Ελλ. Ινστιτούτο και τον campo dei Greci.

Eυχαριστω για την φιλοξενία,

Νίκος Π. Μπάρκας,

μέλος της Κοινότητας Βενετίας

Α Γραμματέας Πασοκ Ιταλίας

Απάντηση ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΥ

Χαιρόμαστε για την επιστολή του κ. Μπάρκα. Γιατί προφανώς με την δύναμη που του δίνει η θέση του Γραμματέα ΠΑΣΟΚ Ιταλίας, μας διαβεβαιώνει «πως δεν υπάρχουν πρασινοφρουροί». Χαιρόμαστε ακόμη περισσότερο γιατί επικροτεί το έργο του Ινστιτούτου και της καθηγήτριας Χρ. Μαλτέζου. Ως εδώ καλά.

Εκείνο που παραμένει ερωτηματικό ακόμη μεγαλύτερο είναι πως ο κ. Μπάρκας, με εγκαλεί για τα «περί πανηγυριών». Προφανώς δεν θα του αποκαλύψω την πηγή μου. Αλλά με ποια άραγε «δύναμη» γνωρίζει τις μύχιες σκέψεις και τις «προτάσεις» που έχουν κάνει μέλη του ΠΑΣΟΚ στην περιφέρειά του. Εκτός, εκτός αν η απάντηση σκοπεί να καλύψει γνωστούς και φίλους του αλλά στην περίπτωση αυτή … έπεσε έξω! Επίσης με διαβεβαιώνει ότι ο ίδιος είναι «αυτοδημιούργητος». Διέκρινε σε κάποιο σημείο του ρεπορτάζ μας τον εαυτό του; Γιατί, πουθενά δεν αναφέρεται…

Να τον ρωτήσω γιατί δεν διέψευσε τα σχετικά ρεπορτάζ σε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΑΥΓΗ, κ.ά. καθημερινές εφημερίδες; Δεν θεώρησε ο ίδιος πως πρέπει να απαντήσει και να αμυνθεί σχετικά με το έργο του Ινστιτούτου; Αλλά προφανώς εδώ απαντά για να «καλύψει» τον υφυπουργό Εξωτερικών Σπ. Κουβέλη, που βρέθηκε κάτω από τα πυρά στελεχών της κυβέρνησης και του κόμματος, όταν αναφέρθηκε σε «πρασινοφρουρό»! Και για να τελειώνουμε γιατί δεν προτίθεμαι ν ανοίξω αλληλογραφία με κομματικούς. «Πρασινοφρουρός» για εμάς είναι όποιος χρησιμοποιεί τους κομματικούς τίτλους του για να κάνει τις δουλειές του. Αν ο κ. Μπάρκας ή άλλος που γνωρίζει, δεν το έχουν πράξει, τότε δεν αναφέρομαι σε αυτούς…