Χωρίς αρμοδιότητες παραμένει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, κι αυτό σύμφωνα με άσπονδους συνεργάτες του τον οδήγησε πριν μια εβδομάδα να ζητήσει από τον πρωθυπουργό να κάνει δεκτή την παραίτησή του μιας κι όπως έχουν σήμερα τα πράγματα το ΥΠΕΞ έχει παραδοθεί στην απραξία για την οποία όλοι τον μέμφονται. Οι ίδιοι «φίλοι» του λένε πως ο πρωθυπουργός, υπεξ, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Διεθνούς Σοσιαλιστικής, του χτύπησε μαλακά τον ώμο και του είπε «όλα εντάξει Δημήτρη, συνέχισε…». Λύση όμως ουδεμία! Γιατί και για την πλέον απλή πράξη απαιτείται υπογραφή του… πρωθυπουργού, υπεξ, πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ και της Διεθνούς Σοσιαλιστικής.
·
· Καλά τότε, αυτό το νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας, πως εξακολουθεί και υπάρχει διερωτώνται οι ασχολούμενοι με παρόμοια θεωρητικά ζητήματα. Η απάντηση βρίσκεται σε δυο λέξεις: «Γιάννης Ζέππος»! Αυτός είναι που κινεί τα νήματα, γιατί έπιασε το νόημα και ομιλεί μετά του Χαρ. Παμπούκη κι είναι ο ίδιος στον οποίον εμπιστεύτηκαν την αποστολή να «καπελώσει» τον έλληνα πρέσβη στην Ουάσιγκτον, Βασ. Κασκαρέλη, και να συνεννοηθεί μετά του Λευκού Οίκου για την επίσκεψη Γ. Παπανδρέου στην αμερικανική πρωτεύουσα! Ασχέτως αν ο Λ. Οίκος μιλά με τους εκάστοτε πρέσβεις. Ο ίδιος τελευταίως υπόσχεται ότι θα προβεί και σε μετακινήσεις προσωπικού, εντός του Μαρτίου, με σύγκλιση αλλεπάλληλων υπηρεσιακών συμβουλίων αλλά από εμάς μια φιλική κουβέντα: δεν ρωτά πρώτα εκεί κατά τις οικονομικές υπηρεσίες να του πουν τι δυνατότητες έχουν ώστε να μειωθεί ο αριθμός των υποσχέσεων προς πάντες ότι «θα τακτοποιηθούν»! Γιατί ενδέχεται αποφάσεις να ληφθούν αλλά χρήματα για μετακινήσεις να μην υπάρχουν!
·
·
ΚΟΥΙΖ: Ποιος θα μας πει έναντι σημαντικής αμοιβής (ένα γλειφιτζούρι ποιότητας και ένα «μαλλί της γριάς») με τι ασχολείται ακριβώς το τελευταίο διάστημα ο πρέσβης κ. Παρασκευόπουλος, επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού; Κι εννοούμε εκτός από τα Έλληνο- Τουρκικά στα οποία έγινε βοηθός άλλων έξω-θεσμικών παραγόντων του υπουργείου…
·
· Σήμερα φθάνει στην Αθήνα αυτός ο απίστευτος Φιλανδός, ο Όλι Ρεν, και μου λένε πως από τις Βρυξέλλες τα τηλεγραφήματα άμεσης επίδοσης υποστηρίζουν ότι έχει απαιτήσεις και πέραν των όποιων διορθωτικών κινήσεων στην Οικονομία. Ζητά λέει και μεταβολές στη σύνθεση της κυβέρνησης (στο οικονομικό επιτελείο φυσικά). Πολύ θάθελα να ήξερα σε τέτοιες απαιτήσεις τι απαντούν οι εκάστοτε Έλληνες πρέσβεις, όσο κομψά κι αν το ακούνε…
·
·
Με νέο έγγραφο την εβδομάδα που πέρασε η Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείο θεωρεί πως προέβη σε αναδιάταξη της λίστας των «ταχυδρομείων» που είχε επιβάλλει προκειμένου να αρχίσουν περικοπές και οικονομίες. Αλλά καθώς την έβλεπε με πήραν τα γέλια. Γιατί διαπιστώνω ότι αυτή συγκροτήθηκε στη βάση του αριθμού των ταξιδιών και όχι στη βάση της οικονομίας. Έτσι καταργούν από κάποια πρεσβεία τρία, τέσσερα ταχυδρομεία και τα δίνουν σε άλλη που όμως το αεροπορικό εισιτήριο από εκεί είναι τετραπλάσιο! Οπότε μάλλον αυξάνεται το τελικό ποσόν…
·
· Μια άλλη εγκύκλιος θέτει στους επικεφαλής των διπλωματικών μας αποστολών (πρεσβείες & προξενεία) το ερώτημα πόσο προτείνουν να μειωθεί το επιτόπιο προσωπικό ώστε να μην παραλύσουν εντελώς οι προσφερόμενες υπηρεσίες ή εργασίες τους. Έ, λοιπόν οι περισσότεροι έχουν περιέλθει σε πραγματική δυστοκία – πλην μεγάλων αντιπροσωπειών - γιατί έχουν μάξιμουμ ένα ή δύο επιτόπιους. Οπότε; Να το ξαναπούμε: Να κλείσουν απαιτείται τα περισσότερα προξενεία μας και πρεσβείες σε χώρες που δεν απαιτείται ΑΜΕΣΗ, ελληνική διπλωματική παρουσία. Να εξηγήσουν οι πρέσβεις ότι είναι μέτρο προσωρινό ως την αποκατάσταση της εθνικής οικονομίας, να τα μαζέψουν και να επιστρέψουν. Παράδειγμα, οι πρεσβείες στη Μάλτα, οι τρεις, Βαλτικές δημοκρατίες (κι όχι γιατί εκεί σνόμπαραν τον ανυπεξ), η Τζακάρτα, το Βιετνάμ, τα Γενικά Προξενεία στη Νις, η Βενετία, το Σάο Πάολο, η Ζυρίχη, στην Κολωνία (αφού είναι «κολλητά» στο επίσης λειτουργών Ντίσελντορφ), κ.ά.
·
·
Πολύ βάρος έπεσε στους ώμους της πρέσβειρας Χρυσούλας Καρυκοπούλου – Βλαβιανού, εκεί στη Χιλή που μπορεί να έχει κι άλλες ευαισθησίες αλλά η καταστροφή που έπληξε τη χώρα, που συνεχίζει να κουνιέται, την κρατά στο πόδι εδώ και δύο ημέρες προκειμένου να απαντηθούν αιτήματα για ομογενείς αλλά κι ελληνικά συμφέροντα στη χώρα… Αλήθεια, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, είχε λίγες ώρες μετά το σεισμό, τηλεφωνική συνομιλία με την Πρέσβειρα της Χιλής στην Ελλάδα, Sofia Prats, με την δική μας στο Σαντιάγκο, μίλησε;
·
· Αν αληθεύουν όσα ακούγονται για την υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Άντζελα Γκερέκου μετά το τελευταίο ταξίδι της στο εξωτερικό, τότε μάλλον την έχει άσχημα ο έλληνας πρέσβης στη Μόσχα, Μιχ. Σπινέλλης. Γιατί ακούγεται ότι η κα Γκερέκου είναι εξαιρετικά απαιτητική όπου ταξιδεύει, δείχνοντας περισσότερο την προσωπικότητα μιας «σταρ» παρά της υπουργού μιας σοσιαλιστικής κυβέρνησης , μιας χρεοκοπημένης χώρας. Και το λέω αυτό γιατί τώρα ετοιμάζεται να πάει Μόσχα, για μια εβδομάδα, να δει τις προόδους των συντρόφων εκεί και ν’ αναζητήσει τουρίστες για το καλοκαίρι… Αλήθεια πόσοι θα τη συνοδεύσουν επιβαρύνοντας τον πενιχρό κρατικό προϋπολογισμό, κε Γερουλάνο;
·
·
Αυξάνονται οι υφέρπουσες φήμες στο ΥΠΕΞ ότι μια σειρά από περίεργους τύπους, που κυκλοφορούν με άνεση και χωρίς καν την κάρτα εισόδου του προσωπικού, διαβάζουν τηλεγραφήματα και φακέλους εθνικών υποθέσεων, εν ονόματι «εντολών» του πρωθυπουργού, μετά από τηλεφωνήματα του Χ. Παμπούκη και ενίοτε και του πρέσβη Παρασκευόπουλου, με σκοπό να «συντονίσουν» -λένε μεταξύ τους- την εξωτερική πολιτική της χώρας. Μέχρι τώρα αυτό το «πανηγυράκι» παρατρεχάμενων έθιγε απλά τον προϋπολογισμό του υπουργείου. Τώρα αρχίζει να θίγει και τον εγωισμό των διπλωματών, από τους οποίους, πλην ελαχίστων, δεν ζητείται να κάνουν ο,τιδήποτε. Κι είναι βέβαιο πως αν δεν προλάβει τα γεγονότα ο πρωθυπουργός και υπεξ, Γ. Παπανδρέου, τότε θα γίνει «μεγάλο κακό» που μάλλον θα πληρώσει η χώρα…
·
·
Δεν συμβουλεύω τον παραμένοντα για διακοπές έλληνα πρέσβη στη Γερμανία, Αν Κριεκούκη, να τραινάρει κι άλλο την εκεί παραμονή του. Φυσικά, δεν οφείλεται στον ίδιο η πρόσκληση του Γ. Παπανδρέου από την Α. Μέρκελ. Αλλά δεν έκανε και τίποτε για να προσπαθήσει να ρίξει τους ανθελληνικούς τόνους των γερμανικών ΜΜΕ με δικές του παρεμβάσεις, συνεντεύξεις και συζητήσεις. Δεν επιστρέφει μπας και πάει ο επόμενος (που περιμένει επί ένα εξάμηνο) με περισσότερο ορμή, μήπως και μειωθεί τουλάχιστον η πίεση των μέσων; Γιατί η πραγματική, παρά το «σχέδιο βοήθειας» δεν πρόκειται να μεταβληθεί…