2 Μαρ 2010

Η Τουρκική «TAV» ανέλαβε δύο αεροδρόμια της πΓΔΜ

Η τουρκική εταιρία «TAV» ανέλαβε από σήμερα τη διαχείριση των δύο αεροδρομίων στην ΠΓΔΜ (Σκόπια και Οχρίδα) για τα επόμενα 20 χρόνια. Η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ και της «TAV» για την παραχώρηση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης των αεροδρομίων των Σκοπίων και της Οχρίδας στην τουρκική εταιρία, είχε υπογραφεί τον Αύγουστο του 2008, αλλά η υλοποίησή της αναβλήθηκε δύο φορές, λόγω αδυναμίας της «TAV» να εξασφαλίσει το απαραίτητο χρηματικό ποσό για τον εκσυγχρονισμό των δύο αυτών αεροδρομίων.
Το συνολικό ποσό που, βάσει της συμφωνίας, πρέπει να επενδύσει η τουρκική εταιρία για τον εκσυγχρονισμό των δύο αεροδρομίων της ΠΓΔΜ, ανέρχεται στα 200 εκ. ευρώ.
Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών της ΠΓΔΜ, Μίλε Γιανακίεσκι, χαρακτήρισε «ιστορική» για τη χώρα τη σημερινή ημέρα, καθώς, όπως ανέφερε, άρχισε να υλοποιείται πλέον ο στόχος για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών στον τομέα των αερομεταφορών στη χώρα.
Στο επιχειρηματικό πλάνο της «TAV» εντάσσεται η ραγδαία αύξηση του αριθμού εξυπηρετούμενων πελατών από τα δύο αεροδρόμια της ΠΓΔΜ. Ο αριθμός των επιβατών στο αεροδρόμιο των Σκοπίων, πέρσι, ανήλθε περίπου στους 600.000, ενώ από το αεροδρόμιο της Οχρίδας εξυπηρετήθηκαν 35.000 επιβάτες.
Πάντως, ο διευθυντής της «TAV» στην ΠΓΔΜ, Μουράτ Ορνελέκ, σημείωσε ότι για να γίνει το αεροδρόμιο των Σκοπίων ανταγωνιστικό, σε σχέση με άλλα αεροδρόμια στην περιοχή, πρέπει η χώρα επειγόντως να αναπτύξει εθνικό αερομεταφορέα.
Η εταιρία «ΜΑΤ», που είχε καθεστώς εθνικού αερομεταφορέα στην ΠΓΔΜ, ανέστειλε τη δραστηριότητα της, καθώς κήρυξε πτώχευση, λόγω συσσωρευμένων χρεών.