2 Μαρ 2010

Θαπατέρο: Η Ισπανία θα γίνει και πάλι παράγοντας σταθερότητας

Η Ισπανία θα γίνει και πάλι παράγοντας σταθερότητας στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε οικονομικό επίπεδο, δεσμεύεται ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην Frankfurter Allgemeine Zeitung. "Η Ισπανία θα ξαναβρεί τον οικονομικό δυναμισμό της και θα γίνει και πάλι παράγοντας σταθερότητας στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως εδώ και χρόνια", δηλώνει ο ισπανός πρωθυπουργός. Παραδεχόμενος ότι η χώρα του βρίσκεται "σε ένα στάδιο όπου δοκιμάζεται η εμπιστοσύνη στους εαυτούς μας και στο ευρώ", τόνισε: "αλλά θα ξεπεράσουμε αυτήν τη διαδικασία".
Η Μαδρίτη έχει παρουσιάσει ένα σχέδιο δραστικών περικοπών δαπανών, το οποίο προβλέπει την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια και επιδιώκει την μείωση του δημόσιου ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% μέχρι το 2013 "Πρέπει να έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στους εαυτούς μας, το πρόγραμμα μείωσης των ελλειμμάτων θα υλοποιηθεί", προσθέτει.
Με φόντο την ελληνική δημοσιονομική κρίση, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ισπανίας προκαλεί ανησυχίες στις αγορές, όπως και τα ελλείμματα της Πορτογαλίας η ακόμη της Ιταλίας.
Ο ισπανός πρωθυπουργός αρνείται ωστόσο ότι η χώρα του βρίσκεται στην ίδια θέση με την Ελλάδα. "Ολες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν τα ισχυρά και τα αδύναμα σημεία τους. Η κατηγοριοποίηση με βάση γεωγραφικά κριτήρια δεν μου φαίνεται αρμόζουσα", λέει, ενώ αγανακτεί με το ακρωνύμιο PIIGS, που αναφέρεται στην Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία και έχει γίνει συνώνυμο της αβεβαιότητας στις χρηματαγορές.