2 Μαρ 2010

Το Βελιγράδι και την Πρίστινα επισκέπτεται ο Μπ. Κουσνέρ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Κουσνέρ πραγματοποιεί επίσκεψη στο Βελιγράδι, όπου θα έχει συνομιλίες με τους ανώτατους αξιωματούχους της Σερβίας για τη διμερή συνεργασία και τη διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε., της Σερβίας και του Κοσόβου. Ο κ. Κουσνέρ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, τον αντιπρόεδρο της σερβικής κυβέρνησης, αρμόδιο για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Μπόζινταρ Τζέλιτς και τον υπουργό Εξωτερικών, Βουκ Γέρεμιτς.
Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας στο Βελιγράδι έχει τρεις - την εντατικοποίηση των διμερών σχέσεων, τη στήριξη της Γαλλίας στη διαδικασία προσέγγισης της περιοχής με την Ε.Ε. και τη συμμετοχή της Γαλλίας στην ανάπτυξη της περιοχής και στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, ανακοινώθηκε από το Παρίσι. Η εντατικοποίηση των διμερών σχέσεων, στο πλαίσιο του σχεδίου συμφωνίας για τη γαλλο-σερβική στρατηγική συνεργασία, θα είναι μεταξύ των θεμάτων που θα εξεταστούν στη διάρκεια των συναντήσεων του κ. Κουσνέρ στο Βελιγράδι, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κε ντ' Ορσέ.
«Όποιες κι αν είναι οι διαφορές μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, υπάρχουν τομείς στους οποίους μπορεί και πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία με τη βοήθεια της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex), ειδικά στα ζητήματα αστυνόμευσης, δικαιοσύνης και τελωνείων», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Ο κ. Κουσνέρ, ο οποίος τελευταία φορά επισκέφθηκε το Βελιγράδι τον Ιούλιο του 2007, ενόψει της επίσκεψής του στη Σερβία, δήλωσε ότι η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου δεν είναι προϋπόθεση για τη συνέχιση της πορείας της Σερβίας προς την ένταξη στην Ε.Ε.
«Έρχομαι στο Βελιγράδι για να πω στους πολίτες της Σερβίας ότι θα είμαστε μαζί τους, στην πορεία της χώρας τους προ την Ε.Ε. Ήμασταν και θα είμαστε δραστήριοι εντός της Ε.Ε., ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία προσέγγισης Σερβίας - Ε.Ε.», δήλωσε ο κ. Κουσνέρ σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Βέτσερνιε Νόβοστι».
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ντάνας» του Βελιγραδίου, ο κ. Κουσνέρ θα ζητήσει από το Βελιγράδι να περιορίσει τη ρητορική για το Κόσοβο, αλλά και να μην προβεί σε δραστικές κινήσεις που θα ήταν σε αντίθεση με τα συμφέροντα της Γαλλίας και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών που έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.
Ο κ. Κουσνέρ, κατά την παραμονή του στο Βελιγράδι, θα επισκεφθεί τον τάφο του δολοφονηθέντος πρωθυπουργού της Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς.
Από το Βελιγράδι θα ταξιδέψει στην Πρίστινα, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Φατμίρ Σεϊντίου, τον πρωθυπουργό Χασίμ Θάτσι και τον υπουργό Εξωτερικών Σκεντέρ Χισένι και θα μιλήσει στο Κοινοβούλιο του Κοσόβου.
Επίσης, θα έχει συνομιλίες με τον εκπρόσωπο της Ε.Ε. και επικεφαλής του Διεθνούς Πολιτικού Γραφείου Πίτερ Φέιθ και τον επικεφαλής της Eulex, Ιβ ντε Κερμπαμπόν. Ο Μπερνάρ Κουσνέρ ήταν ο πρώτος επικεφαλής της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK) από τον Ιούλιο του 1999 έως τον Ιανουάριο του 2001.