27 Νοε 2009

Ανησυχίες διπλωματών... για τα ζητήματα της πΓΔΜ

Ανησυχίες εκφράζουν το τελευταίο εικοσιετετρώρο έλληνες διπλωμάτες για την "τύχη" που θα έχει στο άμεσο μέλλον η υπόθεση της ονομασίας της πΓΔΜ. Θεωρούν ότι η ΕΕ "δοκιμάζει" με την παρούσα μορφή της - πριν δηλαδή τεθεί σε ισχύ η Συνθήκη της Λισαβόνας- ένα μοντέλλο ουσιαστικού pressing (ανάλογου με αυτό που επιχειρούν οι τουρκο- βρετανοί να εφαρμόσουν στην Κυπριακή Δημοκρατία), προκειμένου να βρεθεί λύση και να δοθεί πριν τα τέλη Δεκεμβρίου ημερομηνία ένταξης στην χώρα αυτή, αίροντας τις όποιες ελληνικές επιφυλάξεις.
Οι διπλωματικοί που εκφράζουν διαφορετική άποψη, θεωρούν ότι το pressing, αφορά μόνον στην αποδοχή ενός ονόματος για όλες τις χρήσεις αλλά πως δεν προβλέπει η επιζητούμενη λύση, και αποδοχή εκ μέρους των Σκοπίων σειράς άλλων ζητημάτων εθνικής προτεραιότητας, όπως τα είχε θέσει η κυβέρνηση Κ. Καραμανλή. Από την πλευρά του Υπ. Εξωτερικών, πέραν των συχνών δηλώσεων του ανυπεξ Δημ. Δρούτσα ( που ωστόσο δεν ειναι κατ' ανάγκην δεσμευτικές για τον Γ. Παπανδρέου) δεν έχουμε μια επίσημη ανακοίνωση ως κράτος ή του πρωθυπουργού που να μας διαβεβαιώνει πως δεν θα υπάρξει συμφωνία αν οι γείτονες δεν δεχθούν το σύνολο των Ελληνικών αιτημάτων που θα επιλύουν όχι μόνο το όνομα αλλά και τα ζητήματα αλυτρωτισμού που γεννά η παλαιο- κομμουνιστική πολιτική των Σκοπίων.

Σολάνα και Ρεν προτρέπουν την ΠΓΔΜ να επιλύει το "όνομα"

Ισχυρή προτροπή προς την ηγεσία της ΠΓΔΜ να κινηθεί αποφασιστικά για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, με στόχο να καταστεί δυνατή η προώθηση της ευρώ-ατλαντικής προοπτικής της χώρας, απευθύνουν σε κοινό τους άρθρο στην μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα των Σκοπίων, «Ντνέβνικ» (Dnevnik), ο επικεφαλής ΚΕΠΠΑ (Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας) της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα και ο αρμόδιος Επίτροπος για την Διεύρυνση Όλι Ρεν.
«Η επίτευξη προόδου στο θέμα της ονομασίας μπορεί να διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο για μία θετική εξέλιξη στο Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Αντιθέτως, αν η ευκαιρία μείνει ανεκμετάλλευτη δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι, πότε ή πώς η ενταξιακή διαδικασία για τη χώρα σας θα μπορούσε να επανέλθει στην ατζέντα», σημειώνουν οι κκ Σολάνα και Ρεν.
Οι δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ επισημαίνουν ότι οι σχέσεις της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ παραμένουν «ευάλωτες», εξαιτίας του ανεπίλυτου ζητήματος της ονομασίας.
«Μετά από 15 χρόνια διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, πιστεύουμε ότι τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία, για μία γενιά, να επιλύσει το ζήτημα αυτό για το καλό και των δύο χωρών και για την σταθερότητα και ευημερία της περιοχής. Από σήμερα και μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, στο οποίο μπορούν να αποφασιστούν τα επόμενα στάδια για τη διαδικασία της διεύρυνσης, υπάρχει ένα παράθυρο δυνατοτήτων για την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας ή για την δημιουργία βάσης για την επίλυσή της. Τα δύο μέρη εξέτασαν πιθανές λύσεις, όλα τα τελευταία χρόνια. Όμως οι πολιτικές συγκυρίες δεν ήταν πάντοτε κατάλληλες για να διανυθεί η απαραίτητη απόσταση και να βρεθεί μία δύσκολη μεν, κοινά αποδεκτή λύση, δε. Τώρα οι δύο χώρες έχουν ισχυρές κυβερνήσεις με νωπή εντολή. Επιπλέον η σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων αποτελεί κίνητρο για να εστιαστούν οι προσπάθειες », προσθέτουν.
Οι κκ Σολάνα και Ρεν εκτιμούν ότι η συνάντηση των πρωθυπουργών κκ Παπανδρέου και Γκρούεφσκι, η οποία διεξήχθη στις 29 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, άνοιξε τον δρόμο για μία ακόμη συνάντηση, σήμερα, στις Πρέσπες.
«Χαιρετίζουμε τις απευθείας συνομιλίες και συναντήσεις, διότι η λύση (σ.σ. στο ζήτημα της ονομασίας) μπορεί να βρεθεί μόνο με την επίδειξη ηγετικών ικανοτήτων, σε ανώτατο επίπεδο. Οι απευθείας και συγκεκριμένες συνομιλίες μεταξύ των μερών καταδεικνύουν τη δέσμευσή τους για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και για την εξεύρεση λύσης», προσθέτουν. Παράλληλα, σημειώνουν ότι στο διεθνές σκηνικό υπάρχουν στιγμές όπου μία αποφασιστική ενέργεια, βασισμένη σε σαφές όραμα, μπορεί να αλλάξει το ρου της ιστορίας. «Τώρα είναι η στιγμή για την υπέρβαση του εμποδίου το οποίο βρίσκεται στον δρόμο 15 χρόνια. Τώρα είναι η ιστορική στιγμή όπου μία πράξη ευθύνης μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για ολόκληρη την περιοχή. Η τελική επιβράβευση για τις προσπάθειες αυτές είναι ξεκάθαρη: ένταξη στην ευρώ-ατλαντική οικογένεια των δημοκρατικών λαών και ενίσχυση της ενταξιακής προοπτικής ολόκληρης της περιοχής των Βαλκανίων», αναφέρουν.
Οι κκ Σολάνα και Ρεν, στο κοινό τους άρθρο στην «Ντνέβνικ», εμμέσως πλην σαφώς, επικρίνουν την ενέργεια της ΠΓΔΜ σχετικά με την προσφυγή της στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, εναντίον της Ελλάδας,
«Βασικό χαρακτηριστικό του ευρωπαϊκού προσανατολισμού είναι η επίλυση των διαφορών μέσω διαλόγου. Η παραπομπή των εκκρεμοτήτων σε διεθνείς νομικούς θεσμούς δεν αποτελεί παράδοση μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων», σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Ακόμη, οι κκ Σολάνα και Ρεν εκφράζουν την ικανοποίησή τους και συγχαίρουν την ΠΓΔΜ για την πρόοδο που σημείωσε τον τελευταίο χρόνο και για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, γεγονός που όπως σημειώνουν, επέτρεψε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει στη σύσταση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΕ και ΠΓΔΜ.
Σημειώνουν ακόμη ότι η ΠΓΔΜ, με την σύναψη διπλωματικών σχέσεων με το Κόσοβο και με την συμφωνία για την οριοθέτηση των συνόρων με το Κόσοβο, διαδραμάτισε θετικό ρόλο.

Επίσκεψη Ολλανδού Υπουργού Δικαιοσύνης στην πΓΔΜ και το Κόσσοβο

Ολοκληρώθηκε χθες, η τετραήμερη επίσκεψη του Υπουργού Δικαιοσύνης, Hirsch Ballin στην πΓΔΜ και το Κόσοβο. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Ολλανδικού Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο κ Ballin, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην πΓΔΜ, υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας σε θέματα αστυνομίας. Η συμφωνία προβλέπει την ανταλλαγή τεχνογνωσίας για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και αποσκοπεί στο να βοηθηθεί η πΓΔΜ, ώστε να μπορέσει να ικανοποιήσει τα κριτήρια ένταξης της στην Ε.Ε. Επίσης, ο Υπουργός ήγειρε το ζήτημα της επιστροφής στα Σκόπια των παρανόμως διαμενόντων στην Ολλανδία σκοπιανών πολιτών. Στο Κόσοβο, ο ολλανδός Υπουργός είχε συνομιλίες με τον Υπουργό Εσωτερικών του Κοσσόβου, Zenun Pajaziti, ενώ επισκέφθηκε και την αποστολή της EULEX. Ο κ Ballin χαρακτήρισε την Ολλανδία ως εποικοδομητικό εταίρο του Κοσόβου και εξέφρασε την επιθυμία της χώρας του να βοηθήσει τις Αρχές του Κοσσόβου στην πάταξη της διαφθοράς και στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Ταυτόχρονα, όμως, ζήτησε από το Κόσοβο να στρέψει την προσοχή του και στο ζήτημα της επιστροφής των Κοσοβάρων πολιτών που σήμερα διαμένουν παράνομα στην Ολλανδία.

Α. Ποδηματά: για το όνομα...

«Η επίλυση του ζητήματος του ονόματος της πΓΔΜ, στη βάση μιας σύνθετης ονομασίας που θα χρησιμοποιείται έναντι όλων (erga omnes) είναι προϋπόθεση για τη χορήγηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων», τόνισε η Ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Άννυ Ποδηματά μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση, της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-πΓΔΜ, στο Στρασβούργο. Αποκλειστικό αντικείμενο των συζητήσεων της σημερινής συνεδρίασης ήταν η ανταλλαγή απόψεων γύρω από την τελευταία έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα βασικά συμπεράσματα της οποίας παρουσίασε ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπός Olli Rehn, ο οποίος επανέλαβε ότι η Επιτροπή προτείνει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γειτονικής χώρας και ότι εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να λάβει τις τελικές αποφάσεις. Στην ομιλία της η κα. Ποδηματά αφού συνεχάρη την πΓΔΜ για την πρόοδο που έχει πετύχει στην εκπλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης, υπενθύμισε ότι ο ίδιος ο Επίτροπος κ. Olli Rehn σε συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης στις 14 Οκτωβρίου είχε υπογραμμίσει ότι ελπίζει «ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων θα εκλάβει τη θετική εισήγηση της Επιτροπής ως μια πολύ ισχυρή παρότρυνση για να διευθετήσει επιτέλους το θέμα της ονομασίας».