12 Ιουν 2009

Σουηδική Προεδρία ΕΕ: ενημέρωση διπλωματών

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της σουηδικής κυβέρνησης:
«Η Υπουργός Θεμάτων της ΕΕ, Cecilia Malmström και ο υφυπουργός Εξωτερικών Frank Belfrage, συνάντησαν τους ξένους πρέσβεις στην Στοκχόλμη για να τους ενημερώσουν για τις προετοιμασίες και για τα επίκαιρα θέματα εν όψει της επερχόμενης Σουηδικής προεδρίας στην ΕΕ»
Στην συνάντηση διαπιστώθηκε ότι η οικονομική και τραπεζική κρίση, μαζί με το θέμα της κλιματολογικής αλλαγής, θα κυριαρχήσουν το εξάμηνο της Σουηδικής προεδρίας. Φιλοδοξία της Σουηδίας είναι ότι η ΕΕ, κατά την διάρκεια της προεδρίας της , θα κάνει και άλλα βήματα στις προσπάθειες της να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις. Μεταξύ των άλλων σημαντικών θεμάτων, την διάρκεια του επομένου εξαμήνου, αναφέρθηκε η συνέχιση της διαδικασίας της διεύρυνσης, η στρατηγική για την Βαλτική, η ασυλία, η μετανάστευση και η αστυνομική συνεργασία
Άλλη μια πρόκληση για την Σουηδική προεδρία είναι η αβεβαιότητα που περιβάλλει την Συνθήκη της Λισαβόνας – δηλαδή εάν θα τεθεί εν ισχύ ή όχι. Η Σουηδία όμως προετοιμάζεται ακολουθώντας την εκδοχή ότι η συνθήκη της Λισαβόνας θα επικυρωθεί το επόμενο εξάμηνο και κατά συνέπεια η προεδρεύουσα χώρα θα έχει την ευθύνη να ξεκινήσει ριζικές αλλαγές των θεσμών της ΕΕ.
Η ερώτηση την οποία πολλοί Πρέσβεις έθεσαν, ήταν με ποια διάσταση/ χαρακτηριστικό/ ποιότητα επιθυμεί η Σουηδία να αποτυπωθεί η προεδρία της; Η Cecilia Malmström προέβαλλε την διαφάνεια και την εύκολη πρόσβαση στα δρώμενα που αποτελούν ένα από τους καθολικούς/ γενικούς στόχους της σουηδικής προεδρίας. Και παράδειγμα αυτού αποτελεί η ιστοσελίδα που μόλις δημιουργήθηκε, σχετική με την προεδρία και η οποία πρόκειται να δίνει άπλετη πληροφόρηση, πολύ περισσότερη από ότι προηγούμενες, παρόμοιες, ιστοσελίδες», καταλήγει το δημοσίευμα.

Ανταλλάγματα για Χάλκη ζητά ο Ερντογκάν

Μετά τις πρόσφατες Αμερικανικές παρεμβάσεις, άνοιξε η συζήτηση στην Άγκυρα για το ενδεχόμενο άνοιγμα της Σχολής της Χάλκης. Πρώην υπουργός Παιδείας σε δηλώσεις του πριν δύο ημέρες, παραδέχθηκε πως ήταν λάθος το κλείσιμο της Χάλκης. Ο Τ. Ερντογάν με παρέμβασή του σήμερα, απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι δεν θεωρεί το θέμα πολύ σημαντικό και μπορεί να συζητηθεί και έθεσε άμεσα θέμα μειονότητας στη Δυτική Θράκη.

Σχετικά με τις σημερινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Τουρκίας κ. Ερντογκάν, η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«
Ο κ. Ερντογκάν γνωρίζει καλά ότι ο σεβασμός των θρησκευτικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι πρώτα και κύρια υποχρέωση της Τουρκίας έναντι των πολιτών της.
Επιπλέον, η Τουρκία, ως υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει δεσμευθεί ρητά να ανταποκριθεί σε αρχές, κριτήρια και προαπαιτούμενα. Έχει δεσμευθεί να προστατεύει αυτά τα δικαιώματα. Αμοιβαιότητα και συμψηφισμοί σε αυτά τα θέματα δε νοούνται στην εποχή μας. Πολύ περισσότερο όταν γίνονται συγκρίσεις σε ανόμοια πράγματα.
Η Ελλάδα είναι περήφανη για την πολιτική που ακολουθεί. Στην Θράκη εφαρμόζουμε και εμβαθύνουμε την πολιτική ισονομίας και ισοπολιτείας, με πλήρη σεβασμό στη Συνθήκη της Λωζάννης και το διεθνές και ευρωπαϊκό Δίκαιο. Λαμβάνουμε θετικά μέτρα ενίσχυσης του καθεστώτος της μουσουλμανικής μειονότητας.
Και μια τελευταία παρατήρηση: οι Μουσουλμάνοι στη Θράκη είναι Έλληνες πολίτες κι είναι περήφανοι γι’ αυτό
».

Τουρκία: πάλι για τα κυπριακά πετρέλαια

Η Τουρκία δηλώνει ότι τα σχέδια των Ελληνοκυπρίων για εξεύρεση πετρελαίου και αερίου ανοικτά της νήσου είναι μία «περιπέτεια» που ενδέχεται να προκαλέσει ένταση και να παρεμποδίσει τις συνομιλίες για επανένωση.

Ο Μπουράκ Οζουγκεργκίν, εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, επανέλαβε σήμερα ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στο νησί, εφιστώντας την προσοχή έναντι οποιασδήποτε μονομερούς κίνησης.

Η δήλωση του Μπ. Οζουγκεργκίν απαντά στη χθεσινή δήλωση της Κύπρου ότι δεν θα συμφωνήσει να ανοίξει το κεφάλαιο της ενέργειας στις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας για την ένταξή της στην ΕΕ, λόγω της παρέμβασης τουρκικών πολεμικών πλοίων στις έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου ανοικτά του νησιού.

Ο Μπ. Οζουγκεργκίν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί να προκαλέσει ένταση όμως προτίθεται να προστατεύσει τα συμφέροντά της.