12 Ιουν 2009

Ανταλλάγματα για Χάλκη ζητά ο Ερντογκάν

Μετά τις πρόσφατες Αμερικανικές παρεμβάσεις, άνοιξε η συζήτηση στην Άγκυρα για το ενδεχόμενο άνοιγμα της Σχολής της Χάλκης. Πρώην υπουργός Παιδείας σε δηλώσεις του πριν δύο ημέρες, παραδέχθηκε πως ήταν λάθος το κλείσιμο της Χάλκης. Ο Τ. Ερντογάν με παρέμβασή του σήμερα, απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι δεν θεωρεί το θέμα πολύ σημαντικό και μπορεί να συζητηθεί και έθεσε άμεσα θέμα μειονότητας στη Δυτική Θράκη.

Σχετικά με τις σημερινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Τουρκίας κ. Ερντογκάν, η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«
Ο κ. Ερντογκάν γνωρίζει καλά ότι ο σεβασμός των θρησκευτικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι πρώτα και κύρια υποχρέωση της Τουρκίας έναντι των πολιτών της.
Επιπλέον, η Τουρκία, ως υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει δεσμευθεί ρητά να ανταποκριθεί σε αρχές, κριτήρια και προαπαιτούμενα. Έχει δεσμευθεί να προστατεύει αυτά τα δικαιώματα. Αμοιβαιότητα και συμψηφισμοί σε αυτά τα θέματα δε νοούνται στην εποχή μας. Πολύ περισσότερο όταν γίνονται συγκρίσεις σε ανόμοια πράγματα.
Η Ελλάδα είναι περήφανη για την πολιτική που ακολουθεί. Στην Θράκη εφαρμόζουμε και εμβαθύνουμε την πολιτική ισονομίας και ισοπολιτείας, με πλήρη σεβασμό στη Συνθήκη της Λωζάννης και το διεθνές και ευρωπαϊκό Δίκαιο. Λαμβάνουμε θετικά μέτρα ενίσχυσης του καθεστώτος της μουσουλμανικής μειονότητας.
Και μια τελευταία παρατήρηση: οι Μουσουλμάνοι στη Θράκη είναι Έλληνες πολίτες κι είναι περήφανοι γι’ αυτό
».