12 Ιουν 2009

Σουηδική Προεδρία ΕΕ: ενημέρωση διπλωματών

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της σουηδικής κυβέρνησης:
«Η Υπουργός Θεμάτων της ΕΕ, Cecilia Malmström και ο υφυπουργός Εξωτερικών Frank Belfrage, συνάντησαν τους ξένους πρέσβεις στην Στοκχόλμη για να τους ενημερώσουν για τις προετοιμασίες και για τα επίκαιρα θέματα εν όψει της επερχόμενης Σουηδικής προεδρίας στην ΕΕ»
Στην συνάντηση διαπιστώθηκε ότι η οικονομική και τραπεζική κρίση, μαζί με το θέμα της κλιματολογικής αλλαγής, θα κυριαρχήσουν το εξάμηνο της Σουηδικής προεδρίας. Φιλοδοξία της Σουηδίας είναι ότι η ΕΕ, κατά την διάρκεια της προεδρίας της , θα κάνει και άλλα βήματα στις προσπάθειες της να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις. Μεταξύ των άλλων σημαντικών θεμάτων, την διάρκεια του επομένου εξαμήνου, αναφέρθηκε η συνέχιση της διαδικασίας της διεύρυνσης, η στρατηγική για την Βαλτική, η ασυλία, η μετανάστευση και η αστυνομική συνεργασία
Άλλη μια πρόκληση για την Σουηδική προεδρία είναι η αβεβαιότητα που περιβάλλει την Συνθήκη της Λισαβόνας – δηλαδή εάν θα τεθεί εν ισχύ ή όχι. Η Σουηδία όμως προετοιμάζεται ακολουθώντας την εκδοχή ότι η συνθήκη της Λισαβόνας θα επικυρωθεί το επόμενο εξάμηνο και κατά συνέπεια η προεδρεύουσα χώρα θα έχει την ευθύνη να ξεκινήσει ριζικές αλλαγές των θεσμών της ΕΕ.
Η ερώτηση την οποία πολλοί Πρέσβεις έθεσαν, ήταν με ποια διάσταση/ χαρακτηριστικό/ ποιότητα επιθυμεί η Σουηδία να αποτυπωθεί η προεδρία της; Η Cecilia Malmström προέβαλλε την διαφάνεια και την εύκολη πρόσβαση στα δρώμενα που αποτελούν ένα από τους καθολικούς/ γενικούς στόχους της σουηδικής προεδρίας. Και παράδειγμα αυτού αποτελεί η ιστοσελίδα που μόλις δημιουργήθηκε, σχετική με την προεδρία και η οποία πρόκειται να δίνει άπλετη πληροφόρηση, πολύ περισσότερη από ότι προηγούμενες, παρόμοιες, ιστοσελίδες», καταλήγει το δημοσίευμα.