24 Φεβ 2010

Σύγκρουση στο ΣΓΥΕΣ Καρλ Μπιλντ - βαρόνης Άστον!

Έξαλλος εμφανίστηκε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥΕΣ) ο Υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ κατηγορώντας την Επιτροπή της ΕΕ, ότι «με ύπουλο τρόπο, χειρίστηκε τον πρόσφατο διορισμού του νέου πρέσβη της ΕΕ στις ΗΠΑ» και παίρνοντας την υπόσχεση ότι δεν θα επαναληφθεί, Για τη σύγκρουση αυτή, που ουσιαστικά αποτελεί την πρώτη διαφωνία χώρας-μέλους με τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων της βαρόνης Άστον, ο ανυπεξ κ. Δρούτσας, δεν είπε λέξη στη συνηθισμένη ενημέρωση των αρμοδίων συντακτών των ελληνικών μέσων, μετά το πέρας του Συμβουλίου.
Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ και η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής, Catherine Ashton, τη Δευτέρα (21 Φεβρουαρίου) συζήτησαν την καταγγελία του κ. Μπιλντ, ότι δεν ζητήθηκε από τα κράτη μέλη την περασμένη εβδομάδα, η απόφαση της Επιτροπής να αποσταλεί σαν πρέσβης στις ΗΠΑ, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του γραφείου Ζ. Μπαρόζο.
Ο κ. Μπιλντ τόνισε πως: «Είχαμε μια συμφωνία το 2004, ότι θα διοριστεί [ο πρώην πρωθυπουργός της Ιρλανδίας] ο John Bruton, ότι χρειαζόμαστε ένα πολιτικό εκπρόσωπο υψηλού επιπέδου στην Ουάσιγκτον. Φυσικά μπορείτε να πάρετε την απόφαση να μείνει η ΕΕ, σε ένα άλλο είδος του εκπροσώπου από συζητήσαμε πριν από μερικά χρόνια, αλλά πιστεύω ότι πρέπει κανείς να διαβουλεύεται περισσότερο σε παρόμοιες περιπτώσεις, καθώς είναι μια πολιτική απόφαση".
Τόνισε ότι δεν είχε τίποτα προσωπικό εναντίον του διοριζόμενου, Joao Vale de Almeida, αλλά μόνο με το γεγονός ότι είναι χαμηλότερου βαθμού εκπροσώπηση, σε σχέση με τον κ. Bruton.
Ο κ. Almeida, 54, (όπως ήδη έχει γράψει ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ από τις 16.2)ήταν ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου για τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και αργότερα τέθηκε επικεφαλής της πτέρυγας των εξωτερικών σχέσεων της Επιτροπής. Ήταν επίσης προσωπικός «sherpa» σαν επικεφαλής της Επιτροπής στη συνάντηση των G20.
Ο κ. Bildt απέρριψε τις απόψεις ότι η θέση του κ. Almeida θα μπορούσε να υπονομευθεί από την καταγγελία του: "Δεν πρέπει να υπερβάλλουμε. Πιστεύω ότι θα είναι μια πολύ καλή εκπρόσωπος σε αυτό το επίπεδο. Υπάρχει όμως κι ένα άλλο επίπεδο."
Ο σουηδός υπουργός είπε ότι η νέα σχέση εργασίας μεταξύ των κρατών μελών και των κ. Μπαρόζο και της κ. Ashton κατέστη σαφέστερη μετά τη συζήτηση της Δευτέρας. «Νομίζω ότι εν μέρει ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι τώρα καθόμαστε να συζητάμε, αυτό δεν θα επαναληφθεί", είπε.
Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Δεκέμβριο, οι διπλωματικοί διορισμοί είναι πλέον προνόμιο της κα Ashton. Αλλά η αίσθηση στις Βρυξέλλες είναι ότι ο κ. Μπαρόζο, την «καπέλωσε» και της επέβαλε με κάποιο τρόπο αναγκαστικά την επιλογή Almeida.
Από την πλευρά της, η κ. Αστον υπερασπίστηκε το ρόλο της στη διαδικασία. "Ήταν απόφαση μου να το πράξω," είπε Τύπο τη Δευτέρα. "Η αντίδραση από τις ΗΠΑ είναι ότι είναι στην ευχάριστη θέση να έχει κάποιον του διαμετρήματος του κ. Almeida να αναλάβει τη θέση τις προσεχείς εβδομάδες."
Η κ. Ashton δήλωσε ότι από τεχνική άποψη ήταν ακόμη αποκλειστική αρμοδιότητα της Επιτροπής να αποφασίσει το διορισμό πρέσβη στις ΗΠΑ, «Η διαδικασία που θα ακολουθείται είναι ακριβώς η σωστή διαδικασία», είπε.
Σε αντίθεση με την κίνηση Almeida, η βαρόνη Ashton είχε ευρείες διαβουλεύσεις σχετικά με το διορισμό του Λιθουανού διπλωμάτη Vygaudas UŠACKAS ως γίνει απεσταλμένου της ΕΕ στο Αφγανιστάν.