31 Αυγ 2009

O Τούρκος ΥΠΕΞ μεταβαίνει στο Ιράκ, τη Συρία και την Αίγυπτο

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου, μεταβαίνει σήμερα στο Ιράκ και τη Συρία προκειμένου να επιχειρήσει συμβιβαστικό ρόλο ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες, οι οποίες προέβησαν σε αμοιβαία ανάκληση των πρεσβευτών τους, η οποία ακολούθησε τη διπλή δολοφονική επίθεση αυτοκτονίας στην καρδιά της Βαγδάτης, σύμφωνα με ανακοινωθέν του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναμένεται να συναντηθεί με τον σύριο πρόεδρος Μπασάρ Αλ Ασάντ και τον ομόλογό του Ουαλίντ Μιουαλέμ στη Δαμασκό και να έχει συνομιλίες με τον ιρακινό πρωθυπουργό Νουρί Αλ Μαλίκι και τον ομόλογό του Χοσιάρ Ζεμπαρί, στη Βαγδάτη, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Όπως υπογραμμίζει το ίδιο ανακοινωθέν «οι συνομιλίες θα επιτρέψουν στην ιρακινή και συριακή πλευρά να εκφράσουν τις θέσεις τους σε σχέση με τις πρόσφατες εξελίξεις στη Βαγδάτη και να ενημερωθούν για τις απόψεις της Τουρκίας».

Υπενθυμίζεται ότι το Ιράκ έχει ζητήσει από τη Συρία την έκδοση δύο Ιρακινών υπόπτων για τις επιθέσεις της 19ης Αυγούστου, οι οποίες άφησαν πίσω τους 95 νεκρούς και 600 τραυματίες.

Στη συνέχεια, ο κ. Νταβούτογλου αναμένεται να μεταβεί στην Αίγυπτο από την 1η έως τις 3 Σεπτέμβριου προκειμένου να έχει συνομιλίες για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μ. Ανατολή, προσθέτει το Τουρκικό ΥΠΕΞ.

Η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ και την υποψηφιότητά της στην ΕΕ , επιχειρεί τα τελευταία χρόνια να ενισχύσει τη συνεργασία της με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και να καθιερωθεί ως μεσολαβητής στις περιφερειακές συγκρούσεις. Ρόλο που ενισχύουν με την πολιτική τους και οι ΗΠΑ, που επιθυμούν να την αναγορεύσουν σε «περιφερειακή δύναμη».