13 Οκτ 2009

Ρωσο-Κυπριακές συνομιλίες

Το πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ μετέδωσε τηλεγράφημα για την συνάντηση που είχε την Παρασκευή ο Γενικός Διευθυντής του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών Νικόλαος Αιμιλίου με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Βλαντίμιρ Τιτόφ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, οι δύο πλευρές συζήτησαν θέματα διμερούς συνεργασίας, τη διευθέτηση του Κυπριακού, καθώς και θέματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος. "Η Ρωσία υπογράμμισε την σημασία μια δίκαιης, βιώσιμης και κοινώς αποδεκτής διευθέτησης του Κυπριακού στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών ".

Το πρακτορείο παραθέτει επίσης τις δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, στις οποίες προέβη κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Σοχούμι της Αμπχαζίας, στις 2 Οκτωβρίου 2009 με τις οποίες διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες ότι η Ρωσία πιθανόν να αναγνωρίσει το καθεστώς στην κατεχόμενη, από το 1974, από τη Τουρκία περιοχή της Κύπρου με αντάλλαγμα την αναγνώριση της Αμπχαζίας από την Άγκυρα. Σύμφωνα με τον κ. Λαβρόφ, "

η Ρωσία δεν έχει καμία πρόθεση σύγκρισης της κατάστασης στην Αμπχαζία και στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Είναι δύο διαφορετικές περιπτώσεις και πιστεύω ότι οποιαδήποτε διαπραγμάτευση είναι άτοπη".

Αναφέρεται, επίσης, στην κυπριακή αντίδραση στις δηλώσεις αυτές, δια στόματος του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού: "Είμαστε ικανοποιημένοι με την ξεκάθαρη θέση του κ. Λαβρόφ, που αντικατοπτρίζει την εξωτερική πολιτική της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ο κ. Λαβρόφ είπε πολύ καθαρά ότι οι δύο περιπτώσεις είναι πολύ διαφορετικές. Μια τέτοια συναλλαγή θα ήταν αδύνατος και από νομικής και από ηθικής πλευράς".