10 Νοε 2009

Ο Δ. Χριστόφιας σε νέες προσπάθειες δικαιολόγησης πεπραγμένων του

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, πριν την αναχώρηση του σήμερα για το Βερολίνο, ανέφερε ότι μεταβαίνει εκεί για να παραστεί στις εκδηλώσεις για τα 20χρονα της επανένωσης της Γερμανίας με τη πτώση του τείχους του Βερολίνου και ακολούθως θα μεταβεί στο Λονδίνο κατόπιν πρόσκλησης του Βρετανού Πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν για διαβουλεύσεις σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Η υπόθεση Γερμανία και Βερολίνο έχει συμβολισμούς για μας, παρόλο που οι συνθήκες διαμελισμού της Γερμανίας είναι εντελώς διαφορετικές από τις δικές μας. Η Γερμανία διαμελίστηκε μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και τη νίκη των συμμάχων κατά της χιτλερικής Γερμανίας και την προέλαση των στρατευμάτων των συμμάχων ένθεν και ένθεν. Στη δική μας περίπτωση είναι γνωστές οι συνθήκες, πραξικόπημα, εισβολή, κατοχή και διχοτόμηση της πατρίδας μας τα τελευταία 35 χρόνια και, βεβαίως, με το τείχος που διαχωρίζει τη Λευκωσία να είναι ακόμα ορθωμένο μπροστά μας.
Οι Ευρωπαίοι το γνωρίζουν αυτό βεβαίως και θέλω να πιστεύω ότι στο τέλος θα συνδράμουν και αυτοί στα πλαίσια των προσπαθειών για επανένωση της Κύπρου μέσα από ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ. Να επανενωθεί η πατρίδα μας στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των αρχών του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και των ευρωπαϊκών αξιών και με τη μετεξέλιξη του νέου κράτους σε δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία όπως προβλέπουν οι συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977 και του 1979».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ως ακολούθως:

Ερώτηση: Κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στο Βερολίνο έχουν διευθετηθεί συναντήσεις με άλλους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων;
Απάντηση: Πρέπει να γνωρίζει και ο κόσμος ότι ο χρόνος άφιξης των ξένων ηγετών είναι μεταξύ 4 – 6 το απόγευμα και αμέσως μεταβαίνουν στο Προεδρικό Μέγαρο για δεξίωση την οποία παραθέτει ο Πρόεδρος της Γερμανίας που μας έχει προσκαλέσει. Μετά μεταβαίνουμε απευθείας στην Πύλη του Βραδεμβούργου όπου θα γίνει η εκδήλωση και αμέσως μετά θα παρατεθεί δείπνο από την Καγκελάριο της Γερμανίας κα Μέρκελ.
Κατά συνέπεια χρόνος για επαφές, εκτός από σύντομες συνομιλίες, δεν προσφέρεται. Να το έχουμε υπόψη μας αυτό. Τούτο μπορεί να γίνει αργότερα, σε Συμβούλια, σε συναντήσεις τις οποίες θα έχουμε με ομολόγους μας και αρχηγούς κυβερνήσεων και κρατών.

Ερώτηση: Υπήρξαν δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο σύμφωνα με τα οποία ο Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ ανέφερε ότι εισηγηθήκατε στον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ τη διακοπή των συνομιλιών για το Κυπριακό εν όψει των λεγόμενων εκλογών στα κατεχόμενα τον ερχόμενο Απρίλιο.
Απάντηση: Εγώ αποφεύγω να απαντώ στις οποιεσδήποτε ανακρίβειες και τις οποιεσδήποτε ανοησίες. Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι ο κ. Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ έχει περιπέσει σε τέτοια κατάσταση με την τοποθέτησή του. Δεν τέθηκε από εμένα κανένα θέμα, όμως δεν θέλω να δώσω συνέχεια και δεν θέλω να πω εάν μεταξύ εμού και του κ. Ταλάτ έγινε μια τέτοια κουβέντα. Πάντως από μένα τέτοια κουβέντα δεν προέρχεται.

Ερώτηση: Πώς σχολιάζετε το θέμα της ανέγερσης μνημείου πεσόντων Βρετανών στα κατεχόμενα και την ενέργεια του Πήτερ Μίλλετ να καταθέσει στεφάνι;
Απάντηση: Δεν είμαι και ευτυχής, αντιλαμβάνεστε. Οι Βρετανοί βεβαίως έχουν κάθε δικαίωμα να τιμούν τους ανθρώπους τους που έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα από τους μαχητές της ΕΟΚΑ αλλά θα μπορούσαν κάλλιστα να ανεγείρουν μνημεία στη Βρετανία, αντί στην Κύπρο. Εγώ εκφράζω τη λύπη μου γιατί ο κ. Μίλλετ πήρε μέρος σε μια τέτοια εκδήλωση. Από κει και πέρα έγινε αυτό και βεβαίως εμείς το έχουμε υπόψη μας και θα το συζητήσουμε περαιτέρω και με τους Βρετανούς.
Να μείνουμε ως εδώ γιατί στο τέλος αρχίζουμε και πάλι να ανακυκλώνουμε κουβέντες και να δημιουργούμε ιστορίες και εγώ, παρ’ όλο που είμαι ιστορικός, δεν είμαι άνθρωπος που δημιουργεί ιστορίες ή που χύνει νερό στο μύλο των ιστοριών που δημιουργούνται.

Ερώτηση: Όσον αφορά το περιουσιακό, και εν όψει κάποιων αντιδράσεων που διατυπώθηκαν χθες στη Λευκωσία, πού βρισκόμαστε;
Απάντηση: Λυπάμαι να παρατηρήσω ότι εργολαβικά ορισμένοι έχουν αναλάβει με τις τοποθετήσεις τους τη συνεχή κριτική και το μηδενισμό, και όχι μόνο, αλλά είναι θλιβερό γιατί υποσκάπτονται και οι προσπάθειες μας. Καμία παραχώρηση από τις θέσεις μας, οι οποίες είναι καλά γνωστές, δεν γίνεται με τη συζήτηση αυτή τη στιγμή του περιουσιακού. Το να βάλεις κάτω ποιες περιουσίες υπάρχουν δεν σημαίνει τίποτε σε σχέση με την ουσία του θέματος. Καμία απολύτως παραχώρηση. Είναι θλιβερή η κατάσταση όπως δημιουργείται. Εγώ θα συνεχίσω με αποφασιστικότητα τις συνομιλίες για λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Και στο κάτω – κάτω τον τελικό λόγο θα τον έχει ο κυπριακός λαός, δεν θα τον έχω εγώ. Αλλά θέλω να διαβεβαιώσω τον κυπριακό λαό ότι καμία παραχώρηση αρχής δεν γίνεται. Ατόφια λύση, άμα είμαστε παλικάρια δεν έπρεπε να φέρουμε τα πράγματα ως το πραξικόπημα και να έχουμε εισβολή και κατοχή. Τα έχουμε όμως και ο τελευταίος που ευθύνεται, δεν είναι προσωπικό το θέμα, είναι ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι δυνάμεις από τις οποίες προέρχεται.
Δεν θέλω να αρχίσουμε μια τέτοια συζήτηση αλλά την προκαλούν συνέχεια ορισμένοι εργολαβικά πρέπει να πω, και θλίβομαι ειλικρινά γι’ αυτή την κατάσταση.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η σύζυγός του σε συνέντευξη Τύπου αφήνει το ενδεχόμενο διεκδίκησης δεύτερης πενταετίας από μέρους του, εν όψει και των εξελίξεων στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι το θέμα αυτό δεν προσφέρεται για συζήτηση τη δεδομένη στιγμή.