27 Ιαν 2010

Με ερωτηματικά -πάντα- η εξωτερική πολιτική μας

Η Ελληνική εξωτερική πολιτική αρχίζει πάλι να κινείται αλλά είναι άγνωστο προς ποια κατεύθυνση και με ποιους στόχους, βραχυπρόθεσμους κι μακροπρόθεσμους. Τα ταξιδάκια του πρωθυπουργού και υπεξ, Γ. Παπανδρέου και του –ακόμη- ανυπεξ, Δημ. Δρούτσα δεν φαίνεται να πραγματοποιούνται με στόχο να εξασφαλίσουν κέρδη στα κεντρικά ζητήματα που απασχολούν την εξωτερική πολιτική μας αλλά να μας εμφανίσουν ως «παίκτες» στη διεθνή σκακιέρα σε μια στιγμή που όλοι γνωρίζουν πως ζούμε με δανεικά! Παρόλα αυτά όμως πετούν από τη μια άκρη της Ευρώπης στην άλλη κι ετοιμάζονται να μεταβούν και στην Αμερική. Για την Αϊτή, το Αφγανιστάν, κλπ. Ά, ναι και μια συνάντηση με τον υπεξ των Σκοπίων Αντόνιο Μιλόσοσκι, προκειμένου να επαναλάβουν τις πάγιες θέσεις τους μιας και τίποτε δεν έχει μεταβληθεί εκατέρωθεν…

Στη συνάντησή του με τον Καρολο Παπούλια, ο τούρκος πρωθυπουργός Τ. Ερντογάν, είπε «θα τα πούμε τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα». Προφανώς κάτι του είχαν μεταφέρει. Το γεγονός πως ο κ. Παπανδρέου αποφάσισε να ακούσει τους διπλωματικούς συμβούλους του και να στείλει πρόσκληση για το … θέρος, δείχνει μάλλον προχειρότητα. Το ίδιο δείχνει και η βιασύνη για μια συνάντηση με τον Μπάρακ Ομπάμα. Γιατί, δεν έχουμε λόγους να βιαζόμαστε ν’ ακούσουμε ερωτηματικά για το πώς θα βοηθήσουμε την Τουρκία στην ΕΕ, πως θα βοηθήσουμε να λυθεί το Κυπριακό (σε βάρος μας), γιατί πρέπει να επιτρέψουμε την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και πως θα λύσουμε τα ζητήματα που δημιουργεί η Άγκυρα. Η Ουάσιγκτον ποτέ δεν ήταν λιγότερο φιλική στην Αθήνα απ όσο σήμερα. Γιατί τα συμφέροντά της στην περιοχή τα εξυπηρετεί η Τουρκία ενόσω εμείς είμαστε πειθήνιοι αλλά και χωρίς σαφές όραμα εξωτερικής πολιτικής.

«Πρωτοβουλίες» όπως αυτή του «Βαλκάνια 2014» έχουν σημασία όταν είναι σαφείς, συνεχείς και ουσιαστικές. Δεν φτάνει ένα σχέδιο και μια ιδέα. Γιατί τότε έρχονται οι Αυστριακοί, με φιλικό τρόπο, και την υφαρπάζουν χωρίς να καταλάβεις τι ακριβώς συνέβη. Όπως θύμα τω νεφελωδών κινήσεων και δηλώσεών μας έπεσε και το από μακρού σχεδιαζόμενο (από την εποχή της αντιπολίτευσης) «άνοιγμα» στη Μ. Ανατολή.

Καλές οι βόλτες και τα ταξιδάκια, συνοδεία κάμερας και συντακτών, αλλά η ουσία απαιτεί, πριν τη δράση… μελέτη. Πολλή μελέτη και ξεκαθάρισμα ιδεών και γραμμών.