18 Φεβ 2010

Επιμένουν στις απόψεις τους τα Σκόπια και εμμέσως ζητούν παρέμβαση ΕΕ!

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜΙΑ, ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, εχθές, μετά το πέρας συνάντησης που είχε με τους Πρέσβεις της Πολωνίας, Ουγγαρίας και Σλοβακίας στην ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο γεύματος εργασίας που παρέθεσε ο Πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκε Ιβάνοβ, στο προεδρικό μέγαρο, δήλωσε ότι η ηγεσία της ΠΓΔΜ από την επικείμενη επίσκεψη του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ στις συνομιλίες για το όνομα, Μάθιου Νίμιτς, αναμένει εντατικοποίηση της διαδικασίας εξεύρεσης λύσης «στο διμερές ζήτημα».
«Αναμένουμε ότι ο κ. Νίμτς θα προσδώσει μία νέα ενέργεια και δυναμική στην όλη διαδικασία, διότι η δυναμική αυτή καθ’ αυτή των μεταρρυθμίσεων στη “Μακεδονία”, η οποία είναι επιτυχής και αναγνωρίζεται και στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αποτελεί μία ποιοτική διάσταση που δύναται να επιταχύνει επιπρόσθετα αυτή τη διαδικασία, καθώς εμείς τείνουμε να καταστούμε μέλος αυτών των Οργανισμών, όπου ανήκουμε και το αξίζουμε», δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο, ο κ. Μιλόσοσκι.
Κατά τον ίδιο, συνεχίζει το “MIA”, τον ίδιο τρόπο σκέψης θα έπρεπε να έχει και η Ελλάδα, η οποία, σύμφωνα με το θετικό παράδειγμα της ομάδας που συγκροτείται από την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Τσεχία και την Σλοβακία, θα έπρεπε να ηγείται της διαδικασίας ενσωμάτωσης της περιοχής στην ΕΕ και όχι, όπως είπε, να αποτελεί τροχοπέδη, όπως επανειλημμένως λειτούργησε κατά τις προηγούμενες δεκαετίες στην περίπτωση της ΠΓΔΜ. Αφήνει, είπε ο κ. Μιλόσοσκι, στον κ. Νίμιτς να εκτιμήσει με ποιές ιδέες και εισηγήσεις θα προσέλθει, ενώ ακολούθως, αφού ακούσει τις πλευρές να προβεί σε καλή εκτίμηση, η οποία θα μπορούσε να αποφέρει κάτι το συγκεκριμένο – σε περίπτωση που κρίνει πως είναι η κατάλληλη στιγμή.
«Εμείς εκτιμούμε ότι η κατάλληλη στιγμή για την επίσπευση των συνομιλιών για την επίλυση αυτού του ζητήματος έχει έρθει, αλλά η λύση από μόνη της δεν μπορεί να επιτευχθεί εάν μόνον η μία πλευρά είναι πρόθυμη να καταβάλει ορισμένη συνεισφορά, ενώ η άλλη κάνει λόγο για “κόκκινες γραμμές”», συμπλήρωσε, σύμφωνα με το σχετικό τηλεγράφημα, ο κ. Μιλόσοσκι.
Ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, αναφέρει το πρακτορείο, παραπέμποντας στις δηλώσεις του Έλληνα ΑΝΥΠΕΞ, κ. Δρούτσα, υπογράμμισε πως θεωρεί ότι δεν πρέπει στις στρατηγικές οιασδήποτε χώρας να γίνεται λόγος για «κόκκινες γραμμές», διότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να οδηγήσει σε λύση.
«Νομίζω πως μια τέτοια θέση δεν θα επιτρέψει στον κ. Νίμιτς να είναι πιο δημιουργικός, πιο ενταγμένος και πιο παραγωγικός στην όλη υπόθεση και γι’ αυτό η “Μακεδονία” θα συμπεριφερθεί με τρόπο που θα επιτρέψει στον διαμεσολαβητή να αισθάνεται ευπρόσδεκτος προσκεκλημένος και ενθαρρυμένος να καταβάλλει περισσότερες προσπάθειες και να προβεί σε συγκεκριμένες εισηγήσεις όσον αφορά σε αυτό το διμερές ζήτημα», είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο, ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΠΓΔΜ.
Η ΠΓΔΜ για την εντατικοποίηση αυτής της διαδικασίας, προστίθεται στο σχετικό τηλεγράφημα, όπως τόνισε ο κ. Μιλόσοσκι, θα προσφέρει «καλή διάθεση, καλή βούληση, αποφασιστικότητα, πρωτοβουλίες για αυξημένη διμερή συνεργασία και επικοινωνία και θεωρεί ότι υπό τέτοιες βελτιωμένες συνθήκες μπορεί να γίνει ένα βήμα προς τα εμπρός». Σχετικά με το εάν είναι εφικτό σύντομα να υπάρξει εντατικότερη εμπλοκή των χωρών-μελών της ΕΕ στο ζήτημα της ονομασίας, ο κ. Μιλόσοσκι εξέφρασε τη θέση ότι αυτό θα είναι ευπρόσδεκτο εάν γίνεται λόγος για «μεγαλύτερη και πιο εμπεριστατωμένη συμμετοχή» εκ μέρους της Ένωσης, ως σύνολο, αλλά σύμφωνα με το σλοβενο-κροατικό πρότυπο.
«Δεν θα μας ενοχλούσε εάν η Ένωση, ως σύνολο, ως Οργανισμός, αφιερώσει μεγαλύτερη προσοχή και αυτή η προσοχή να είναι μεγαλύτερη, σοβαρότερη και πιο εμπεριστατωμένη από εκείνων των διμερών ημερήσιων επισκέψεων, εισηγήσεων και συμβουλών που υπάρχουν κάποιες φορές σχετικά με το διμερές ζήτημα με την Ελλάδα. Όταν στο παρελθόν αναφερόμασταν στο σλοβενο-κροατικό πρότυπο δεν εννοούσαμε την ουσία του πρότυπου, διότι τα προβλήματα είναι διαφορετικά, αλλά, εννοούσαμε την προσοχή που αφιέρωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο ότι το πλαίσιο αυτό επέτρεψε οι δύο διαδικασίες –και αυτής των διαπραγματεύσεων και αυτής της ένταξης στην ΕΕ- να εξελίσσονται παράλληλα και να αλληλοσυμπληρώνονται», δήλωσε, σύμφωνα με το “MIA”, ο κ. Μιλόσοσκι, προσθέτοντας πως θεωρεί ότι η ΕΕ, μετά τη Συνθήκη της Λισσαβώνας και τη θητεία της Κάθριν Άστον και του νέου Προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ, μπορεί να επιδείξει μεγαλύτερες ικανότητες στη διαδικασία επίλυσης και στήριξης για τις λύσεις σε ζητήματα που αποτελούν ευρωπαϊκό πρότυπο προς μίμηση, όπως η ΠΓΔΜ –υποψήφια χώρα προς ένταξη στην ΕΕ.