30 Νοε 2009

Απόφαση Συνεδρίου ΔΗΣΥ για Τουρκία και αξιολόγηση στο… μέλλον!

Με βασική θέση την υπεράσπιση της πρότασης του Γ. Παπανδρέου να δοθεί χρόνος στην Τουρκία ως τον Ιούνιο του 2010 και ν αποφευχθεί η διαδικασία της άμεσης αξιολόγησης, ο ΔΗΣΥ, στο πλαίσιο του 13ου Παγκύπριου Συνεδρίου του Κόμματος που πραγματοποιήθηκε χθες στη Λευκωσία, υιοθέτησε την ομόφωνη απόφαση που έλαβε το Πολιτικό Γραφείο του Κόμματος στις 12/9/2009 όσο αφορά στο Κυπριακό και στην οποία, περιλαμβάνεται η θέση ότι «εμείς θεωρούμε ότι το ορόσημο του Δεκεμβρίου είναι καθοριστικό υπό την προϋπόθεση ότι θα αξιοποιήσουμε σωστά το όπλο των κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας. Και αυτό γιατί θεωρούμε ότι είναι από τη στάση και τη συμπεριφορά της Τουρκίας που θα εξαρτηθεί η εξεύρεση ή όχι μιας αποδεκτής λύσης του Κυπριακού».
Όπως αναφέρεται στην απόφαση, «προτεραιότητά μας είναι η οριστική λύση του Κυπριακού. Θεωρούμε πως αν επικεντρώσουμε τη πολιτική μας στην προβολή της ανάγκης να ασκηθούν πιέσεις στην Άγκυρα προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας».
Σημειώνεται ότι «
θα πρέπει παράλληλα να συνεκτιμήσουμε το ευρωπαϊκό περιβάλλον με έμφαση σε δύο παραμέτρους:
Πρώτον, την εικόνα που έχουν σχηματίσει οι ευρωπαίοι εταίροι μας αλλά και οι θεσμοί της Ε.Ε. σε σχέση με τις εν εξελίξει συνομιλίες και η οποία δυστυχώς, εξακολουθεί να μην καταδεικνύει την Τουρκία ως την αδιάλλακτη πλευρά, έστω και αν καταγράφεται σημαντική βελτίωση σε σχέση με την εικόνα και στάση της δικής μας πλευράς και
Δεύτερον, τις προθέσεις των εταίρων μας και κυρίως το ενδεχόμενο, μεσούντος του διαλόγου για λύση, να μετατεθεί ο χρόνος της ουσιαστικής αξιολόγησης της Τουρκίας ή αυτή να περιοριστεί σε λεκτικές αναφορές χωρίς την επιβολή των όποιων κυρώσεων
».
Σε μια τέτοια περίπτωση, αναφέρει η απόφαση, «θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να μετατρέψουμε μια τέτοια εξέλιξη σε θετικό παράγοντα για την πλευρά μας, προαναγγέλλοντας εκ των προτέρων μια σειρά κυρώσεων σε περίπτωση που στο μεσοδιάστημα η Τουρκία δεν συμβάλει ουσιαστικά στη λύση του Κυπριακού».
Συγκεκριμένα, σημειώνει, «σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει με τον πιο επίσημο και ξεκάθαρο τρόπο να κατατεθεί η θέση πως : Εάν μέχρι τον Ιούνιο του 2010 η Τουρκία δε συμβάλει αποφασιστικά στην εξεύρεση μιας λύσης που θα οδηγεί σε ένα Ομόσπονδο, διζωνικό-δικοινοτικό κράτος, με μία και μόνη διεθνή προσωπικότητα, μια και μόνη κυριαρχία, μια και μόνη υπηκοότητα, με κατοχυρωμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα και στενό χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων ή τουλάχιστο δεν υλοποιήσει τις αυτονόητες υποχρεώσεις της όπως αυτές προσδιορίστηκαν το 2005, η Κυπριακή Δημοκρατία θα ενασκήσει όλα τα δικαιώματα της ως κράτος- μέλος της Ε.Ε. και θα παρεμποδίσει το άνοιγμα έως και του συνόλου των κεφαλαίων που έχουν απομείνει».
Αναφέρει, επίσης, ότι «απαραίτητη προϋπόθεση για να υλοποιηθούν οι κινήσεις τακτικής που προδιαγράφουμε είναι, μεταξύ άλλων, αυτή που σχετίζεται με την τεκμηριωμένη ενημέρωση των ευρωπαίων εταίρων μας σε σχέση με την πορεία των διαπραγματεύσεων».
Αναφέρεται, περαιτέρω, ότι «θα πρέπει την ίδια ώρα να αξιολογηθεί η στάση εκείνων των κρατών – μελών που δεν τοποθετούνται θετικά έναντι της προοπτικής πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. αλλά υπέρ μιας προνομιακής ειδικής σχέσης και να διασφαλιστεί ότι οι επιδιώξεις και αυτών των κρατών να διασυνδέονται με τη στάση και συμπεριφορά της Τουρκίας στο Κυπριακό».
Ο ΔΗΣΥ επισημαίνει στην απόφασή του ότι «το μήνυμα που πρέπει να μεταδοθεί στην Τουρκία πρέπει να είναι ξεκάθαρο: στηρίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, αλλά, την ίδια ώρα, ότι αυτή η στήριξη εξαρτάται ξεκάθαρα και από τη θετική μεταβολή της τουρκικής στάσης στο Κυπριακό».
Ο ΔΗΣΥ εκφράζει παράλληλα την ανάγκη «να επιδιωχθεί η πιο στενή και ουσιαστική συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση και να ζητηθεί η επανασύσταση του Γραφείου Κυπριακού στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ως επίσης και να υπάρχει συνεχής συνεργασία με τη διαπραγματευτική ομάδα».
Εισηγείται, τέλος, «το Εθνικό Συμβούλιο να βρίσκεται ουσιαστικά σε διαρκή σύνοδο μέχρι τη λύση του Κυπριακού, κάτι που θα συνεπάγεται τακτικές συνεδριάσεις τουλάχιστον μια φορά το μήνα, με προκαθορισμένη ημερήσια διάταξη και εκτάκτως όποτε θεωρηθεί σκόπιμο».