1 Δεκ 2009

Κυπριακό: η Αθήνα δέχθηκε το άτυπο της συνάντησης!

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, κράτησε «σιγή ιχθύος» στην χθεσινή καταγγελία του ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΥ σχετικά με την παράλληλη μυστική διπλωματία που ασκεί η κυβέρνηση στο Κυπριακό επιδιώκοντας με μυστικές διαπραγματεύσεις να δημιουργήσει συνθήκες «λύσης» του Κυπριακού, χωρίς αυτές να έχουν γίνει γνωστές στον ελληνικό και κυπριακό λαό! Στελέχη της διπλωματικής υπηρεσίας έμειναν άφωνα με την αποκάλυψή μας και δήλωναν πως «παρόμοιες προτάσεις ή δεσμεύσεις δεν έχουν φτάσει ουδέποτε στα αρμόδια γραφεία του ΥΠΕΞ». Όπως είναι φυσικό, το γραφείο του ανυπεξ, Δημήτρη Δρούτσα, δεν προέβη σε καμιάς μορφής επιβεβαίωση ή διάψευση καθώς οι σχετικές αποφάσεις ελήφθησαν σε επίπεδο Γ. Παπανδρέου στη διάρκεια του διήμερου ταξιδιού –επίσκέψής του στο Λονδίνο όπου είχε συναντήσεις με τον βρετανό υπεξ, Ντ. Μίλιμπαντ και τον βρετανό πρωθυπουργό Γκ. Μπράουν!
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας η όλη υπόθεση καλλιεργήθηκε συστηματικά από το Λονδίνο και αφού έλαβαν το «πράσινο φως» από την Άγκυρα, γνωστοποίησαν τη σχετική τους πρόταση στην Αθήνα, την οποία και κάλεσαν να «πείσει» τους Ελληνοκυπρίους καθώς φοβόντουσαν ότι ο Κύπριος πρόεδρος Δημ. Χριστόφιας θα μπορούσε να εμποδίσει τη σχετική διαδικασία επικαλούμενος, αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου!

Η όλη υπόθεση αποτελεί τη «μεσοβέζικη» λύση της αρχικής πρότασης για πενταμερή ή «συνάντηση τύπου Κάμπ Νταίηβιντ», που η Λευκωσία απέρριψε και που η Τουρκία δέχθηκε μόνο με τον όρο να είναι άτυπη, αντίθετα με την αρχική ελληνική πρωθυπουργική πρόταση που ζητούσε να πραγματοποιηθεί σε επίπεδο πρωθυπουργών!

Την πρόταση τελικά δέχθηκε με τη μορφή αυτή ο Γ. Παπανδρέου, ενώ ακόμη δεν έχει καταλήξει στο ποιός θα υποδειχθεί εκ μέρους της Ελλάδος σαν βασικός διαπραγματευτής.

Από την πλευρά της η Λευκωσία, με την αιφνιδιαστική επίσκεψη χθες του Μάρκου Κυπριανού, έδειξε να ενοχλείται και να διατηρεί τις επιφυλάξεις της σχετικά με την διαδικασία που αποδέχθηκε ο κ. Παπανδρέου και ξεκαθάρισε πως «η Αθήνα δεν θα πρέπει να αναμένει την αποδοχή των όποιων προτάσεων στις οποίες η τριμερής καταλήξει, αν αυτές είναι πέραν των κόκκινων γραμμών που θέτει το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου».

Από την πλευρά έξω-εθνικών παραγόντων στο μεταξύ, ξεκίνησε ήδη η προσπάθεια διαβολής όσων αρνούνται εκ νέου να αποδεχθούν τα αποφασισμένα εκτός συνόρων και μάλιστα με δημοσιεύματα που εκκινούν από έντυπα που έχουν «στενή σχέση» το κυβερνητικό κόμμα.