1 Δεκ 2009

Επιστολή Γκρουέβσκι στους 27 μιλά για «ελληνική κατανόηση»

Επιστολή απέστειλε προχθές ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρουέβσκι, προς τους ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Δεκεμβρίου, στην οποία μεταξύ άλλων εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα καθορισθεί η τόσο επιθυμητή για τη «Μακεδονία» ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων για ένταξή στην ΕΕ», διαβεβαιώνοντας ότι η «Μακεδονία» θα συνεχίσει με ενεργό και εποικοδομητικό τρόπο τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για την ονομασία, ώστε να εξευρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.
Σημειώνεται επιπλέον ότι η επιστολή Γκρουέβσκι ακολούθησε μετά από έντονες πιέσεις των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον στα Σκόπια για επίσπευση της διαδικασίας διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα στην 18χρονη διαμάχη τους για την ονομασία της ΠΓΔΜ, που αποτελεί εμπόδιο για την ευρωατλαντική πορεία της χώρας. Την ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας αυτής επεσήμανε στον π/θ της ΠΓΔΜ και ο σουηδός ΥΠΕΞ, Καρλ Μπιλντ, κατά τη σύντομη επίσκεψή του στα Σκόπια το περασμένο Σαββατοκύριακο. Μετά την επίσκεψη του σουηδού ΥΠΕΞ, ο κ. Γκρουέβσκι είχε συνομιλίες με τον έλληνα ομόλογό του, Γιώργο Παπανδρέου, στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης π/θ Ελλάδας, Αλβανίας και ΠΓΔΜ, στη λίμνη της Πρέσπας, κατά την οποία ο έλληνας πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι η Αθήνα δεν θα αλλάξει τη θέση της ούτε επί του ονόματος ούτε επί της ταυτότητας της ΠΓΔΜ. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εξέφρασε την πεποίθησή ότι η Ελλάδα στις 7 Δεκεμβρίου δεν θα επαναλάβει την άκαμπτη θέση της κατά την περσινή Σύνοδο Κορυφής ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, εμποδίζοντας την ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων.

Στο μεταξύ στα Σκόπια ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Σερβίας κ. Τζέλιτς, μιλώντας σε συνέδριο στα Σκόπια δήλωσε πως ασχέτως από μια πιθανή συμφωνία Ελλάδος – πΓΔΜ για το όνομα η Σερβία θα συνεχίσει να αναγνωρίζει τα Σκόπια με όποιο όνομα αποφασίσουν τα Σκόπια κι όχι αναγκαστικά ε αυτό της συμφωνίας. Προφανώς πρόκειται για νέα επίδειξη της πειθούς την οποία χρησιμοποίησε ο Δημ. Δρούτσας στην βαλκανική περιοδεία του, στην οποία απλόχερα προσέφερε βοήθεια για ένταξη στην ΕΕ, χωρίς ανταλλάγματα προφανώς!