23 Σεπ 2009

Η Γαλλία προτείνει της FRONTEX και Ελλάδας

Η εφημερίδα LE MONDE (φύλλο 23.9.2009) σε σύντομη ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες με υπογραφή Jean-Pierre Stroobants και τίτλο «Η Γαλλία επιθυμεί να εντείνει τον αγώνα κατά της λαθρομετανάστευσης» (La France souhaite intensifier la lutte contre l’immigration clandestine) αναφέρεται σε όσα παρουσίασε χθες ενώπιον των Ευρωπαίων ομολόγων του, ο Γάλλος υπουργός Μετανάστευσης Eric Besson τασσόμενος υπέρ της ενδυνάμωσης της Frontex με νέα μέσα που θα κάνουν αποτελεσματικότερη την πάταξη της λαθρομετανάστευσης στη Μεσόγειο.
Συγκεκριμένα, η γαλλική κυβέρνηση προτείνει να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις παρακολούθησης, αναχαίτισης και οι ναυλώσεις αεροσκαφών σε κοινές επιχειρήσεις επαναπατρισμού και επιπλέον συνιστά τη δημιουργία στρατηγείου της υπηρεσίας Frontex (με έδρα τη Βαρσοβία) στην περιοχή της Μεσογείου προκειμένου να αναπτυχθεί η συνεργασία με τις χώρες προέλευσης των λαθρομεταναστών –σημειώνεται μεταξύ άλλων.
Το αίτημα της γαλλικής κυβέρνησης για την πάταξη της εισροής λαθρομεταναστών από τη Μεσόγειο στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συνεργασίας σημειώνει στην ίδια εφημερίδα σε ρεπορτάζ με τίτλο «Ο Eric Besson θέλησε να στείλει ηχηρό μήνυμα στους συναδέλφους του στο UMP» (Eric Besson a voulu envoyer «un signal fort» à ses collègues de l’UMP). Ειδικότερα:
«η μεταναστευτική κρίση που αντιμετωπίζει η Γαλλία στα παράλια της Μάγχης και στη Βόρεια Θάλασσα ξεκινά από το λιμάνι της Πάτρας στην Ελλάδα, το λιμάνι του Μπρίντιζι στην Ιταλία και συνεχίζεται στη Βρετανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, δηλαδή σε ολόκληρη την Ευρώπη» -δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες ενώπιον των ομολόγων του ο κ. Besson.
Αναφερόμενο στο σημερινό κλείσιμο του καταυλισμού στο Calais το ρεπορτάζ επισημαίνει ότι με την κίνηση αυτή ο υπουργός Μετανάστευσης της Γαλλίας θέλησε να στείλει «ένα μήνυμα με δύο παραλήπτες».
Από τη μία, τα κυκλώματα των δουλεμπόρων τα οποία προτίθεται καταπολεμήσει όχι μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή αλλά παντού όπου αναπτύσσουν δράση στη Γαλλία. Ο κ. Besson θεωρούσε τη «ζούγκλα» του Calais ως «βάση» της παράνομης δραστηριότητας των κυκλωμάτων αυτών.
Από την άλλη, στους συναδέλφους του στο UMP κάνοντας «επίδειξη πυγμής» μετά τις ενοχλήσεις που προκάλεσε η απόφασή του να μην επικυρώσει το νόμο των τεστ DNA για την οικογενειακή επανένωση.