23 Σεπ 2009

Ελλάδα και Ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια

Στη συζήτηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης αναφέρεται ανταπόκριση του Γιάννη Παπαδημητρίου από το Στρασβούργο υπό τον τίτλο «Ναμπούκο εναντίον όλων» στη γερμανική ραδιοφωνία Deutsche Welle, στην οποία παρατίθενται, μεταξύ άλλων, και δηλώσεις Ελλήνων ευρωβουλευτών για τη θέση της Ελλάδας έναντι Τουρκίας και Ρωσίας. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανταπόκρισης :

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζητήθηκε και πάλι η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Ήταν σαφής η ικανοποίηση για τη στρατηγική αναβάθμιση της Τουρκίας και η επιφυλακτικότητα έναντι της Ρωσίας. Ποιά η θέση της Ελλάδας;
Όλα αυτά, λίγες εβδομάδες μετά την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό «Ναμπούκο» στην Άγκυρα, με το γερμανικό ενεργειακό όμιλο RWE να αναλαμβάνει την κατασκευή του έναντι οκτώ δις ευρώ και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Φίσερ να προσλαμβάνεται στις δημόσιες σχέσεις του νέου αγωγού. Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Ενέργειας του Ευρωκοινοβουλίου Άννυ Ποδηματά εκφράζει επιφυλάξεις: «Διατυπώθηκαν αρκετές επιφυλάξεις και ερωτηματικά ως προς τη βιωσιμότητα τελικά του Ναμπούκο. Ερωτηματικά και ως προς τις δυνατότητες προμήθειας των χωρών της Κασπίας, αλλά και σε ό, τι αφορά τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή και οι οποίες προφανώς επηρεάζουν καθοριστικά την ασφάλεια του αγωγού που θέλουμε να κατασκευάσουμε». Η αλήθεια είναι ότι πολλά μπορούν να συμβούν στα 3.300 χιλιόμετρα του νέου αγωγού. Αλλά για τις Βρυξέλλες ο «Ναμπούκο» παρουσιάζει το πλεονέκτημα ότι παρακάμπτει τη Ρωσία, έστω και αν αναβαθμίζει την Τουρκία.
Πάντως ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Ιωάννης Τσουκαλάς συνιστά ψυχραιμία απέναντι στην Άγκυρα : «Εγώ νομίζω ότι μόνο με τη συνεργασία με την Τουρκία μπορούμε να πάμε μπροστά. Αρκετές φορές έχουμε τσακωθεί, ας κρατήσουμε τους τσακωμούς για σημαντικά ζητήματα. Η Ε.Ε. δεν έχει ομόθυμη και ομοιογενή αντίληψη για την είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε. Όπως γνωρίζετε, υπάρχουν κράτη-μέλη, π.χ. η Γαλλία, που δεν θέλουν με τίποτα να δουν την Τουρκία στην Ε.Ε. Επομένως φεύγει από μας το καθήκον να αντιστεκόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση». Η Ελλάδα δίνει προτεραιότητα σε άλλους αγωγούς, δηλαδή στον ρωσοϊταλικό South Stream και κυρίως στον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Όμως το ειδικό βάρος της Ρωσίας σε όλα αυτά προβληματίζει πολλές χώρες της βόρειας και της ανατολικής Ευρώπης, τονίζει η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άννυ Ποδηματά: «Θα πρέπει να δίνουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσοχή και σημασία στη διαφοροποίηση των ενεργειακών μας πηγών, αλλά και στη θέσπιση κοινών κανόνων όσον αφορά τις χώρες διέλευσης. Και η ισορροπία δεν επιτυγχάνεται με την υιοθέτηση ψυχροπολεμικών τόνων απέναντι στη Ρωσία, από την οποία έχουμε και θα εξακολουθήσουμε τα επόμενα χρόνια να έχουμε μεγάλη ενεργειακή εξάρτηση....» .
Το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται πάντως ότι μετά τις εκλογές θα επαναδιαπραγματευθεί την ελληνορωσική συμφωνία για τον αγωγό που θα μεταφέρει πετρέλαιο από το Νοβόροσισκ στην Ελλάδα μέσω Βουλγαρίας. «Το ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνο που ξεκίνησε τη διαπραγμάτευση του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Λέμε λοιπόν να δούμε ξανά τους όρους για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης και εκεί που θα πρέπει να γίνουν αναπροσαρμογές και διορθώσεις να γίνουν με καλό πνεύμα και καλή διάθεση.» Για τον ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Ιωάννη Τσουκαλά η αναδιαπραγμάτευση κρύβει κινδύνους: «Η κυβέρνηση που θα το πράξει αυτό αναλαμβάνει και το ρίσκο της χειροτέρευσης του status quo ante. Βρίσκω ότι όταν έχουμε καταλήξει σε ένα καλό επίπεδο συμφωνίας, τότε καλά θα ήταν να προσέχουμε την επαναδιαπραγμάτευση...» Μέχρι να διευκρινιστεί η τελική στάση της Ελλάδας, δεν αποκλείεται το «πάγωμα» του έργου από τη Βουλγαρία. Η ελληνική διπλωματία καλείται να βρει άμεσα απαντήσεις και έξυπνες κινήσεις για τις επόμενες παρτίδες στη σκακιέρα της ενεργειακής διπλωματίας...”


D. W.