15 Δεκ 2009

Ο Γκρούεφσκι για την «αποτυχία των Βρυξελλών» και το όνομα…

Στο πλαίσιο, της πρώτης συνέντευξης που παραχώρησε «μετά την αποτυχία στις Βρυξέλλες» όπως σημείωσε σε σχετικό ρεπορτάζ η τηελεόραση AlfatvSkopje, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ απάντησε και σε ερωτήσεις αναφορικά με το ζήτημα του ονόματος. Συγκεκριμένα, ο κ. Γκρούεβσκι ανέφερε:
- Επανέλαβε ότι η διακοπή των διαπραγματεύσεων για το ζήτημα της ονομασίας δεν αποτελεί επιλογή της Κυβέρνησής του, διότι κάτι τέτοιο δεν θα βοηθούσε την πΓΔΜ, και τόνισε ότι οι προσπάθειες για την επίτευξη λύσης, στις οποίες και ο ίδιος συμμετέχει, θα πρέπει να συνεχιστούν.
- Απέφυγε να εκφράσει την εκτίμησή του σχετικά με το πόσο πιθανή θεωρεί την επίτευξη μιας συμβιβαστικής λύσης στη διένεξη για το όνομα και υπογράμμισε ότι «στις υπό τον κ. Νίμιτς συνομιλίες για το ζήτημα του ονόματος δεν πρόκειται να υπάρξει πρόοδος ενόσω η Ελλάδα επιμένει στην αλλαγή της ‘μακεδονικής’ ταυτότητας». Επίσης, εξέφρασε την άποψη ότι ο Έλληνας Π/Θ «δεν επιθυμεί λύση αυτήν τη χρονική περίοδο».
- Απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το αν εξελίσσονται «μυστικές διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για το ζήτημα του ονόματος» {σ.σ. πρόκειται για την αποκαλυψη που κάναμε προ δεκαπενθημέρου για μυστική συνάν τηση στο Παρίσι, με εντολή Παπανδρέου]
- Τέλος, ο κ. Γκρούεβσκι εξήγησε γιατί δεν ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης να παρουσιάσει τη στρατηγική της Κυβέρνησής του για το ζήτημα του ονόματος τονίζοντας τα εξής: «Δεν μπορούμε να παρουσιάσουμε τη στρατηγική μας, τα όρια όπου μπορούμε να φτάσουμε και τα θέματα της διαπραγμάτευσης: Εάν όλα αυτά τα έλεγα στον ηγέτη του SDSM Μπράνκο Τσερβένκοβσκι, θα ήταν σαν να τα έλεγα στον ίδιο τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Σε πολλές περιπτώσεις, λεπτομέρειες από τα διαμειφθέντα στις συναντήσεις μας με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης δημοσιοποιούνται και μάλιστα διαστρεβλωμένες». Επίσης, ο κ. Γκρούεβσκι τόνισε ότι το έλλειμμα εμπιστοσύνης εκ μέρους της αντιπολίτευσης είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο δεν μπορεί να διαμορφωθεί κοινή στρατηγική για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και κατήγγειλε την αντιπολίτευση ότι χρησιμοποιεί τη διένεξη με την Ελλάδα ως μοναδική οδό για τη διασφάλιση της πολιτικής της επιβίωσης.