29 Ιουλ 2009

Αντίθετη η Μόσχα σε Αμερικανούς παρατηρητές

H Μόσχα πιστεύει ότι η ιδέα να συμπεριληφθούν Αμερικανοί παρατηρητές στην αποστολή της Ε.Ε. στη Γεωργία είναι αντιπαραγωγική», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, επικαλούμενη πηγή στο ρωσικό ΥΠΕΞ. «Είναι εντελώς απαράδεκτο. Η ενέργεια αυτή μπορεί να κλιμακώσει τη διαμάχη στην περιοχή, λαμβάνοντας υπ’ όψη τον ρόλο των ΗΠΑ στις εξελίξεις του Αυγούστου», τόνισε η ίδια πηγή.
«Η Ε.Ε. διαδραματίζει αρκετά σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή, ενώ η παρουσία των Αμερικανών δεν θα αλλάξει τίποτε», σημείωσε ο αξιωματούχος του ρωσικού ΥΠΕΞ.

«Η αποστολή παρατηρητών της Ε.Ε. είναι η πλέον δραστήρια διεθνής αποστολή που δραστηριοποιείται στην περιοχή», δήλωσε ο πρόεδρος του γεωργιανού Κοινοβουλίου Δαβίδ Μπακράτζε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ.
Όπως γράφει χαρακτηριστικά το πρακτορείο ειδήσεων «όσον αφορά τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία, το Συμβούλιο της Ε.Ε. περιορίστηκε στη διατύπωση ότι “η εντολή ισχύει για ολόκληρο το έδαφος της Γεωργίας” και εφόσον η Ε.Ε. θεωρεί και τις δύο Δημοκρατίες αυτές ως τμήμα της Γεωργίας, ζήτησε να παραχωρηθεί στους παρατηρητές “απρόσκοπτη πρόσβαση στα εδάφη τους” – της Αμπχαζίας και της Ν. Οσεττίας».