1 Οκτ 2009

Ε.Ε.: Εκπαίδευση στρατιωτών στη Σομαλία

Η Ε.Ε. σκέφτεται να αναλάβει την πληρωμή και εκπαίδευση Σομαλών στρατιωτών σε μια προσπάθεια να καταστήσει πιο ασφαλή αυτή τη χώρα, αλλά και με την ελπίδα ότι θα αποτρέψει κατ’ αυτόν τον τρόπο τις επιθέσεις πειρατείας που δέχονται τα πλοία στις ακτές από τους εξαθλιωμένους κατοίκους της.
‘Μελετάμε τις δυνατότητες που υπάρχουν’, δήλωσε ο Ολλανδός Υπουργός Άμυνας, Eimert van Middelkoop, μετά την άτυπη συνάντηση των αρμόδιων Υπουργών της Ε.Ε., την Τρίτη στο Gothenburg. ‘Μπορεί να αναλάβουμε την εκπαίδευση στρατιωτών, ίσως να βοηθήσουμε στη δημιουργία μιας ακτοφυλακής ή να υποστηρίξουμε την ειρηνευτική δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης.
Ο κ. van Middelkoop δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να εκφράσει κανείς προτιμήσεις και δε θέλησε να αναφερθεί στο ρόλο που ενδέχεται να αναλάβει η Ολλανδία. ‘Θα είμαι ευχαριστημένος αν έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα το Νοέμβρη. Σίγουρα δε θέλω να δημιουργήσω προσδοκίες.’
Η Ε.Ε., καταρχήν, δεν πρόκειται να δώσει όπλα στους στρατιώτες, αλλά σκέφτεται να τους αμείβει, ώστε να τους αποτρέψει από το να στραφούν στους αντάρτες. Η Ε.Ε. έχει ήδη αναπτύξει μια μεγάλη ναυτική αποστολή στην παράκτια ζώνη της Σομαλίας, με σκοπό την προστασία της εμπορικής ναυτιλίας και των αποστολών τροφίμων από τα Ηνωμένα Έθνη.