7 Ιαν 2010

Και η Ελλάδα στο visa waiver...

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται η AGENCE EUROPE, η Ελλάδα θα ενταχθεί σύντομα στο αμερικανικό πρόγραμμα εξαίρεσης βίζας (Visa waiver program), αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του κοινοτικού εντύπου με τίτλο: «Η Ελλάδα ελπίζει να ενταχθεί άμεσα στο visa waiver».
«Σε αυτό το στάδιο, το τυπικό σκέλος έχει ολοκληρωθεί και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την ένταξη της Ελλάδας στο visa waiver», υπογραμμίζει Έλληνας διπλωμάτης με χθεσινές δηλώσεις του στην εφημερίδα και συμπληρώνει: «Ελπίζουμε στην άμεση σύναψη μιας συμφωνίας, ίσως τον Ιανουάριο ή στις αρχές Φεβρουάριου, με την ευκαιρία της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ».
Παρά το γεγονός ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στο αμερικανικό πρόγραμμα θεωρείται δεδομένη, αμερικανικές πηγές επισημαίνουν ότι η ημερομηνία ένταξής της δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, εν μέρει λόγω της βεβαρημένης ατζέντας της Αμερικανίδας υφυπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας Janet Napolitano.
Μετά την Ελλάδα, η Κύπρος ίσως είναι η επόμενη χώρα της ΕΕ που θα ενταχθεί στο αμερικανικό πρόγραμμα, ενώ οι πολίτες της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Πολωνίας εξακολουθούν να χρειάζονται βίζα για τα ταξίδια τους στις ΗΠΑ, καταλήγει το άρθρο.
Διπλωματικές πηγές και από τις δύο πλευρές που επικαλείται ο συντάκτης εξηγούν ότι το μόνο που απομένει είναι ο καθορισμός της συγκεκριμένης ημερομηνίας, με πιθανή τη σύμπτωσή της με την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, στην Ουάσινγκτον στις αρχές Φεβρουαρίου.