25 Μαΐ 2009

Σχόλια για το ΥΠΕΞ - 17

Καλώς τονε κι ας άργησε. Για τον βρετανό υπ. Εξωτερικών Νταίηβιντ Μίλιμπαντ, ο λόγος που μετά από δυό αναβολέςέφτασε στην Αθήνα προκειμένου να ξεκαθαρίσει ουσιαστικά ένα και μοναδικό ζήτημα. Το ερώτημα που θα απευθύνει στην Ντόρα Μπακογιάννη είναιΈντονα "αν η Αθήνα σκοπεύει να λάβει μέτρα για να εμποδίσει το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στην Τουρκία χωρίς η τελευταία να υποχρεωθεί να εκπληρώσει τις ανηλλημένες υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ.". Η Βρετανία έχει πάρει το σχοινάκι και τραβά την Τουρκία εντός της ΕΕ ενώ η ίδια επιθυμεί να αποχωρήσει σύμφωνα με τις επιλογές της πλειοψηφίας της πολιτικής ηγεσίας της. Τώρα τι θα του απαντήσει η Ντόρα Μπακογιάννη; Μα πως με την Τουρκία έχουμε ... μηδενικά προβλήματα!

Πάντως η κυρία υπουργός σχετικά με τα "μηδενικά προβλήματα" δεν έβγαλε άχνα στο συνέδριο του ΕCONOMIST, όπου πριν από αυτήν τόσο ο βρετανός όσο και ο αμερικανός πρέσβης τόποθέτησαν την Τουρκία στο κέντρο των ενεργειών που θα πρέπει να κάνει στο μέλλον η Ελλάδα καθώς την θεωρούν ηγετικό μέρος της ευρύτερης περιοχής. Μάλιστα ο Σπέκχαρντ φρόντισε να πει ότι "η Ελλάδα κατάλαβε πολύ καλά το μύνημα Ομπάμα με την επισκεψή του στην Τουρκία". Στη συνέχει ξεκαθάρισε πως υπάρχει νέα ατζέντα στις Ελλην-Αμερικανικές σχέσεις που περιλμβάνει Αιγαίο, Κυπριακό και Σκοπιανό.Νομίζω πως δεν θα πάρουμε ως ότου ο Γιώργος μετατραπεί σε κυβερνήτη. Γιατί και η Ντόρα θέλει αλλά δεν την αφήνει ο Καραμανλής. Ως τώρα.
,
Ο υφυπουργός Θ. Κασσίμης ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στη νότια Αλβανία/ Β. Ήπειρο με εγκαίνια μικρών έργων στις περιοχές που ζει η μειονότητα σύμφωνα με το Αλβανικό Σύνταγμα. Το πρόβλημα όμως, πέραν των διαφορών της ηγεσίας της Ομόνοια και των αυλικών της Ντόρας αναμεσά τους, είναι ότι οι μειονοτικοί δεν πάνε να ψηφίσουν περιοριζόμενοι κάθε φορά σε 100-άντε και καμιά φορά 200 πούλμαν. Δηλαδή μεταξύ 5-10000 μειονοτικών επιστρέφουν τώρα που έχουν ελληνικές ταυτότητες και διαβατήρια. Έτσι χάνονται οι δεσμοί τους όμως και κυρίως οι περιουσίες τους που αγοράζονται έναντι πινακίου φακής από Τσάμηδες και Γκέκηδες, καθώς οι ίδιοι δεν ενδιαφέρονται να μείινουν και να αλλάξουν τον τόπο τους με τη βοήθεια της Ελλάδας. Οπότε, καλές προθέσεις ο Θ. Κασσίμης αλλά μην το παρακάνει ονομάζοντά τους ... ατμομηχανή της Αλβανική οικονομίας. Εκτός αν μιλά για τα εμβάσματα!

Δύσκολα τα πράγματα για την οργάνωση στην Κέρκυρα της Συνόδου του ΟΑΣΕ ακόμη και οργανωτικά ζητήματα. Ένα από αυτά ποιά και πόσα αεροσκάφη θα μπορούν να παραμεόινουν στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας μετά την προσγειωσή τους. Γιατί στο μικρό αεροδρόμιο της Κέρκυρας δεν μπορούν να παρκάρουν όσα αεροσκάφη χωρών που οι υπουργοί τους θα συμμετέχουν μπορούν να παραμείνουν στο αεροδρόμιο. ¨Ετσι σαν λύση επελέγει να προσγειώνονται, να κατέρχονται και να αναχωρούν άμεσα τα αεροσκάφη να πηγαίνουν να ... παρκάρουν στο Άκτιο! Στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας μαθαίνουμε θα παραμείνουν τα αεροισκάφη των Χίλαρι Κλίντον και Σεργκέϊ Λαβρόφ, ώστε να ισχύσει η ισσορροπία και στο ... πάρκινγκ.

Φοβούμαι ότι πολύ κακά μαντάτα θα μεταφέρω με το ακόλουθο σχόλιο για το σύνολο των εργαζομένων στο ΥΠΕΞ. Η πληροφορία κυκλοφορεί εδώ και καιρό αλλά φαίνεται πως τώρα τα πράγματα έφτασαν στο κρίσιμο σημείο καθώς το υπουργείο Οικονομικών πήρε την οριστική του απόφαση να φορολογήσει στο άμεσο μέλλον όλα τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων και στην λίστα που δημιουργήθηκε βρίσκονται και τα επιδόματα "υπηρεσίας στο εξωτερικό" Σε περίπτωση που αυτά τα επιδόματα φορολογηθούν, οι μισθοί διπλωματιών και όλων όσων υπηρετούν εκεί θα μειωθούν ως και 30%. Το ζήτημα είναι σοβαρό και ίσως πρέπει η ΕΔΥ να ζητήσει πιεστικά την παρέμβαση της υπουργού (αν μπορεί και επιθυμεί να τους διευκολύνει) . Γιατί φοβούμεαι ότι θα το σκέφτονται στο μέλλον να παίρνουν πόστα στο εξωτερικό, ενώ τίθεται σε άλλη βάση ίσως και η εθελουσία κατακράτηση του ποσοστού που επιστρέφει στο εσωτερικό για τους υπηρετούντες οίκαδε.

Η "εθιμοτυπία" του συνεδρίου στον ΕCONOMIST, έσωσε την κατάσταση οδηγόντας την κα Μπακογιάννη, σε άλλο χώρο από αυτόν του Συνεδρίου ως ότου αποχωρήσει από την αίθουσα ο προλαλήσας αυτής Αντώνης Σαμαράς ώστε να μην συναντηθούν καθόλου και ανταλλάξουν πολιτικές απόψεις για την τρέχουσα κατάσταση... Αντιθέτως η κα Μπακογιάννη έφτασε στην ώρα της στο συνέδριο του ΕΑΔ (Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίων Δικαιωμάτων) όπου συνάντησε σε είσοδο και έξοδο τον Κ. Σημίτη με τον οποίο είχε χαριεντίσματα και θερμή χειραψία. Επιτέλους είδε έναν εξ αυτών που θεωρεί του... ύψους της!

Το μεσημέρι η Ελληνίδα υπεξ, συναντά και τον Βουκ Γέρεμιτς, υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας, που σπούδασε στο Χάρβαρντ με υποτροφία Κόκκαλη και που συνδέεται άμεσα και ιδιαιτέρως φιλικά με την Νίκη Τζαβέλλα, υποψήφια τώρα του ΛΑ.ΟΣ. Το ερώτημα είναι,, πως θα απαντήσει στον σέρβο υπουργό σχετικά με το μέλλον της πολιτικής μας στο Κόσοβο όπου ενώ δεν το έχουμε αναγνωρίσει επίσημα εντούτοις συνεχίζουμε να συμπεριφέρομαστε σαν να πρόκειται για επίσημα αναγνωρισμένο κράτος από τον ΟΗΕ. ΌΧι μόνο με τη συμμετοχή στην EULEX αλλά ακόμη κι από τον χάρτη που δημοσιεύει το ΑΠΕ της ΝΑ Ευρώπης όπου το Κόσοβο φιγουράρει σαν... κράτος με δικά του σύνορα!