6 Νοε 2009

Ρωσικές εκτιμήσεις για Κύπρο

Η Ρωσία εκτιμά τη στάση της Κύπρου για την περαιτέρω ανάπτυξη της στρατηγικής σχέσης μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μετά τις συνομιλίες του με τον Κύπριο ομόλογό του Μάρκο Κυπριανού, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ.
Οι δύο πλευρές, σύμφωνα με τον κ. Λαβρόφ, αναπτύσσουν με ταχείς ρυθμούς την οικονομική συνεργασία τους. «Σημασία έχει να αναβαθμίσουμε τις επενδυτικές δραστηριότητες, κυρίως δημιουργώντας μεικτές εταιρείες», δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ και εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι συμπρόεδροι της διακυβερνητικής επιτροπής Ρωσίας-Κύπρου θα συναντηθούν σύντομα προκειμένου να προωθήσουν τη συνεργασία των δύο χωρών».
Αναφορικά με τις ανθρωπιστικές σχέσεις, ο υπουργός σημείωσε ότι η υπογραφή του προγράμματος συνεργασίας στους τομείς της επιστήμης και του πολιτισμού θα ενισχύσει την ανάπτυξή τους.
Ο κ. Λαβρόφ, αναφερόμενος στο Κυπριακό, εξέφρασε την ελπίδα ότι «στο μέλλον θα υπογραφεί πολιτική συμφωνία που θα ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των δύο λαών». «Το πιο σημαντικό είναι ότι οι δύο πλευρές συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις», σημείωσε ο Ρώσος διπλωμάτης και πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει «να τηρήσει μια θέση αρχής ούτως ώστε να μην «βλάψει» τη διαδικασία. «Κάθε πλευρά πρέπει να υποστηρίζει την πορεία των απ’ ευθείας διαπραγματεύσεων και να μην επιχειρήσει ούτε να τις παρακωλύσει ούτε να τις επιταχύνει».