5 Νοε 2009

Ο Ντ. Μίλιμπαντ, "ταχυδρόμος" Γ. Παπανδρέου στην Τουρκία

Η συνάντηση που θα έχει στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο Τούρκος υπουργός, αρμόδιος για θέματα ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησαν το απόγευμα στην Κωνσταντινούπολη ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέϊβιντ Μίλιμπαντ με τον κ. Μπαγίς, όπως δήλωσε ο τελευταίος, μετά τη συνάντηση.

Ο Τούρκος υπουργός είπε πως ανέφερε στον κ. Μίλιμπαντ τα περί της συνάντησής του με τον Έλληνα πρωθυπουργό και δήλωσε την πίστη του ότι με τη συνάντηση αυτή θα ξεκινήσει σημαντική διαδικασία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό. Ο κ. Μπαγίς είπε ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων με τον κ. Μίλιμπαντ, για «κάποια μικροπροβλήματα» που, όπως είπε, υπάρχουν ως προς την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και επεσήμανε ότι «θα συνεχιστεί η υποστήριξη του Λονδίνου».

Δηλώσεις έκανε και ο Βρετανός υπουργός ο οποίος επεσήμανε πως εξέφρασε στον κ. Μπαγίς την «ισχυρή υποστήριξη» της κυβέρνησής της χώρας του προς την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και αναφερόμενος στη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία, είπε πως «υπήρξαν σημαντικά βήματα» από τον περασμένο Μάιο που είχε επισκεφθεί την Άγκυρα.

Να επισημανθεί ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου είχε συναντηθεί το περασμένο Σαββατοκύριακο με τον Ντ. Μίλιμπαντ στο Λονδίνο όπου εξέθεσε το σχέδιο του για υποβοηθήσει της πορείας της Τουρκίας προς την ΕΕ έναντι μικρών ανταλλαγμάτων, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και αφήνοντας προς το παρόν εκτός συζητήσεων θέματα του Αιγαίου.