5 Νοε 2009

Κυπριακό πλοίο με πυραύλους κατελήφθη από το Ισραήλ

Όπως μεταδίδεται από τον ηλεκτρονικό τύπο, ισραηλινοί κομάντος κατέλαβαν, σήμερα το πρωί, πλησίον των κυπριακών χωρικών υδάτων, πλοίο, τύπου francop, που μετέφερε παράνομο οπλισμό. Το πλοίο, που έπλεε υπό σημαία Αντίγκουας, οδηγήθηκε για περαιτέρω έρευνα στο Ασντότ.
Σύμφωνα με τις Ισραηλινές εκτιμήσεις, στα όπλα, που είχαν προορισμό τη Hezbollah, περιλαμβάνονται αντιαρματικά βλήματα και πύραυλοι Katyusha.
Ως φορτίο του πλοίου είχε δηλωθεί ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ σύμφωνα με τη δήλωση του αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας Matan Vilnai τα μέλη του πληρώματος δεν είχαν ανάμιξη στην προσπάθεια της παράνομης διακίνησης του οπλισμού.
Ανώτερος Λιβανέζος στρατιωτικός παράγοντας, υπό τον όρο της ανωνυμίας, λόγω της ιδιότητός του, αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση, λέγοντας ότι το περιστατικό συνέβη εκτός των χωρικών υδάτων του Λιβάνου. Από την πλευρά του ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης του Ισραήλ, Ehud Barak χαρακτήρισε την επιχείρηση ως “μια ακόμη επιτυχία κατά των συνεχιζόμενων προσπαθειών παράνομης διακίνησης όπλων για την ενίσχυση των τρομοκρατικών στοιχείων, που απειλούν την ασφάλεια του Ισραήλ.”
Στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα Y-Net [εβραϊκή] δημοσιεύθηκε -πριν λίγο- η είδηση, που υπογράφεται από τους Hanan Greenberg και Daniel Edelson, με τίτλο «Δηλώσεις παραγόντων της εταιρείας, το πλοίο της οποίας συνελήφθη: Δεν γνωρίζαμε ότι πρόκειται περί όπλων».
Στο δημοσίευμα αναφέρεται, ότι το πλοίο, -τύπου Francop, με σημαία Aντίγκουας- ξεκίνησε εχθές από το λιμάνι Νταμιάτ της Αιγύπτου, με προορισμό το λιμάνι Λατάκια της Συρίας, μέσω της Βηρυτού και της Λεμεσού.
Κατά τη διάρκεια του πλου και σε απόσταση 180χλμ. από τις Ισραηλινές ακτές, ανεκόπη η πορεία του από Ισραηλινούς κομάντος και το πλοίο οδηγήθηκε στο Ασντόντ. Το μέλη του πληρώματος του, έκπληκτα από τη συνάντησή τους με το πλήρωμα του Ισραηλινού πολεμικού, ισχυρίστηκαν, ότι δεν γνώριζαν το περιεχόμενο των κοντέινερς, που μετέφερε το πλοίο. Παράγοντες της Κυπριακής εταιρείας μεταφορών UFS δήλωσαν, ότι η εταιρεία είναι υπεύθυνη για την μεταφορά και μόνο των κοντέινερς και βάσει νόμου δεν έχει το δικαίωμα να εξετάσει το περιεχόμενό τους. Αυτό είναι ευθύνη των τελωνειακών αρχών των λιμανιών, που επισκέπτεται το πλοίο. Πρόσθεσαν, επίσης, ότι είναι η πρώτη φορά, που συμβαίνει κάτι ανάλογο και εύχονται να μην επηρεάσει τις σχέσεις Κύπρου – Ισραήλ.
Τα μέλη του francop δεν έφεραν αντίσταση στους Ισραηλινούς κομάντος. Όταν οι ειδικές δυνάμεις άνοιξαν τα κοντέινερς ανακάλυψαν πυραύλους, ρουκέτες, βλήματα όλμου, χειροβομβίδες και ελαφρά όπλα. Παράγοντες των Ισραηλινών Υπηρεσιών Ασφαλείας πιστεύουν, ότι πρόκειται για όπλα, που στάλθηκαν από το Ιράν στην Hezbollah .
Το francop, που κατασκευάστηκε το 2003, ανήκει στην κυπριακή εταιρεία μεταφορών UFS και επισκέπτεται συχνά τα λιμάνια της Αιγύπτου, του Λιβάνου, της Συρίας, της Κύπρου και της Ελλάδας, καθώς και άλλα λιμάνια της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας.