5 Νοε 2009

Προληματική η Βοσνία για τους Αμερικάνους

Σε συν/ξή του στον συντάκτη Μίλαν Μίσιτς της POLITIKA (ΠΟΛΙΤΙΚΑ), με τίτλο «Η διαδικασία στο Μπούτμιρ’ δεν αποτελεί πλήγμα κατά του Ντέιτον», ο αμερικανός διπλωμάτης Douglas Davidson, σχολιάζοντας την νέα ευρω-αμερικανική πρωτοβουλία για την Βοσνία-Ερζεγοβίνη, γνωστή ως ‘διαδικασία του Μπούτμιρ’, τόνισε ότι η Β-Ε βρέθηκε στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής εξαιτίας της ανησυχίας της Ουάσιγκτον για την οπισθοδρόμηση που σημειώνεται στη χώρα την τελευταία τριετία ως προς την πρόοδο των μεταρρυθμιστικών της προσπαθειών για ένταξη στις ευρωατλαντικές δομές.
Ο αμερικανός διπλωμάτης τόνισε ότι ο πρώτος στόχος της ‘Διαδικασίας του Μπούτμιρ’ είναι να καταστήσει δυνατή την καλύτερη λειτουργία της Β-Ε, η οποία, με τη σειρά της, θα καταστήσει δυνατή την εκπλήρωση του στόχου της επίσπευσης της ευρωατλαντικής ένταξης της χώρας.
Κληθείς να σχολιάσει τις ανησυχίες της Σερβικής Δημοκρατίας στη Β-Ε ότι η έκβαση της ‘Διαδικασίας του Μπούτμιρ’ θα είναι η αναθεώρηση της Συμφωνίας του Ντέιτον και η κατάργηση της οντότητάς της, ο κ.Davidson υπογράμμισε τη σχετική διαφωνία του, επισημαίνοντας ότι η διαδικασία ένταξης στην ΕΕ και ΝΑΤΟ σαφώς δεν απαιτεί την κατάργηση της οντότητας της Ρεπούμπλικα Σρπσκα και ότι ο φόβος αυτός είναι παράλογος.
Σε ερώτηση εάν η εμπλοκή των ΗΠΑ στη Βοσνία αποδεικνύει εμμέσως την ανικανότητα της ΕΕ να διαχειριστεί τα προβλήματα στην Β-Ε, ο αμερικανός διπλωμάτης σημείωσε ότι λόγος που η Ουάσιγκτον ενεπλάκη σε αυτή την υπόθεση είναι να δώσει ώθηση στην επίλυση των προβλημάτων. Ερωτηθείς εάν και κατά πόσον η Σερβία μπορεί να συμβάλει στις θετικές εξελίξεις στη Β-Ε, ο κ. Davidson εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Σερβία και η Κροατία θα μπορούσαν να ασκήσουν μεγαλύτερη επιρροή στους συμπατριώτες τους στην Β-Ε και να αποτελέσουν πρότυπο για αυτούς, δεδομένου ότι η Κροατία βρίσκεται πολύ κοντά στην ευρωπαϊκή της ένταξη, όπως θα βρεθεί και η Σερβία, μετά την σύλληψη του Ράτκο Μλάντις και την εξάλειψη του εμποδίου αυτού της ταχύτερης πορείας της προς την ΕΕ.
Τέλος, ο κ.Davidson υπογραμμίζει ότι εάν δεν σημειωθεί πρόοδος στη διαδικασία του Μπούτμιρ, η θέση των ΗΠΑ θα είναι ότι ο Ύπατος Αρμοστής θα πρέπει να παραμείνει στη Β-Ε, καθώς επιβεβαιώνονται οι υποψίες ότι η Β-Ε δεν είναι ικανή να διαχειρίζεται τα θέματά της χωρίς τη διεθνή διαμεσολάβηση.